Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Emeletes gesztenyés és japán torta

Emeletes gesztenyés és japán torta
Emeletes gesztenyés és japán torta
75 perc / előkészület: 55 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kisfiam első és a férjem 27. szülinapjára készítettem ezt el.

hozzávalók / 12 adag

Az 5 db téglalap alakú 5 tojásos piskótalaphoz

A gesztenyéshez

A japán tortához

A párizsi krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az első 5 db tojást szétválasztjuk, a sárgájához adjuk az 5 ek. cukrot, és fehéredésig, habosra keverjük, majd a 0,3 dl vizet is. Az 5 db tojásfehérjét kemény habbá verjük, és beleszedjük a sárgájára, miközben óvatos mozdulatokkal összekeverjük, beleszitáljuk a 1/2 csomag sütőporral összekevert 5 ek. lisztet. Egy papírral kibélelt téglalap alakú tepsibe szedjük, elsimítjuk a tetejét és kb. 180-200 fokon készre sütjük. Hagyjuk meleg helyen kihűlni, ha hideg levegő éri, akkor összeesik. Ha kihűlt megfordítjuk egy konyharuhára pl. és lehúzzuk róla óvatosan a sütőpapírt. A többi tojással ugyanígy járunk el.
  2. A párizsi krém elkészítése: A cukrot lábasba öntjük, annyi vizet engedünk rá, hogy épp hogy ellepje, s főzni kezdjük. Ne rotyogjon!
  3. A cukorszirupot készre főzzük, és beletesszük a kakaóport és a csokit, meg a citromlevet.
  4. Együtt is főzzük még, hogy kissé sűrűbb legyen, majd beletesszük a vajat, hogy beleolvadjon, összekeverjük.
  5. Egy lapos, széles tálcára vagy tepsibe öntjük, amiben jól el tud terülni, és így hagyjuk kihűlni.
  6. Ha kihűlt (megkeményedett), átszedjük egy magasabb falú tálba, és gépi habverővel habosra keverjük (míg kivilágosodik).
  7. Az alsó, gesztenyés torta: Az elkészített vajkrémet reszelt gesztenyepürével és az aromával ízesítjük.
  8. 3 db piskótalapot megtöltünk a krémmel.
  9. A felső, japán torta: A kétféle marcipánt kinyújtjuk, a fenti vajkrémből egy keveset rózsaszínre festünk az ételfestékkel.
  10. A másik két piskótalapot félbevágjuk, és megtöltjük a japán tortának a következő sorrendben: piskóta, párizsi krém, piskóta, párizsi krém, piskóta, rózsaszín vajkrém, zöld marcipán, párizsi krém, piskóta, párizsi krém.
  11. Ezt így a fagyasztóba tesszük egy kis időre, hogy a külső krémréteg megkeményedjen kicsit.
  12. Az egészet a fehér marcipánnal burkoljuk, és olvasztott csokoládéval (melyet kis olajjal összekevertünk) leöntjük, elkenjük egy erre alkalmas késsel, hogy mindenhol kb. ugyanolyan vastagon legyen rajta a csoki. (Célszerű egy rácsra tenni a tortát előtte, hogy a "felesleges" csoki le tudjon róla folyni.)
  13. Mikor a csoki megszilárdult, ráhelyezzük a gesztenyés tortára, és ízlés szerint díszítjük.
  • tepsi mérete: 33x27x4 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 22 872
elküldve: 2
receptkönyvben: 80
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Becsei Ágnes

Mióta szakács: 2010.02.23.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

gesztenyés torta, japán torta, emeletes torta, torta párizsi krémmel, torta marcipánborítással

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Thu, 2010-07-15 08:16

Nem feltétlen. Ha valakinek jó az időbeosztása, akkor meg tudja csinálni egy nap úgy, hogy du-ra készen van. Én mondjuk a piskóta lapokat előtte való nap csináltam meg, mert én még főztem is mellette az nap. A krémeket reggel megfőztem, és amíg az ebédet feltettem, addig volt ideje hűlni. Aztán már csak ki kell keverni és a vajkrémet ízesíteni, stb. Aztán már lehet is betölteni a tortákat. Nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik. :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-07-15 06:13

1-2 napos program az elkészítése?

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Wed, 2010-07-14 16:57

Ja azt elfelejtettem, hogy a gesztenyés alsó tortát oldalról is bekentem, és csokidarával szórtam be. A japán tortát az oldalán körbe szabadon hagytam, csak szépen levágtam mind a 4 oldalát, hogy látszódjanak mutatósan a rétegek. Mivel van benne sok szín, így nagyon szépen mutat! :)

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Wed, 2010-07-14 16:53

Szikra89!

A szövegben is benne van, hogy a japán torta a felső! Az az, amelyiket a csoki borít. A férjem és kisfiam nevében köszönöm a jókívánságokat, de nem most volt nekik, hanem tavaly szept és okt, csak most volt időm feltölteni a receptet.

gregoreva!

Tőled is köszönet! Ha valaki úgy érzi, hogy ez elsőre így nehéznek tűnik, az gyakorolhat előbb nyugodtan. Csak a párizsi krémet csináljátok meg, azt rákenhetitek egy kakaós piskóta lapra, néhány szem meggy rá és tekerjétek fel. Kend be még egy kis krémmel kívülről is, csíkosra (esetleg recés cukrász kártyával simítsd végig), egy kis olvasztott csokival csíkozd be keresztbe és kész a gyakorlós párizsi krémes sütid. Ez is nagyon finom lesz. A párizsi krémből készül a japán tortán kívül a lúdláb is, ha már meggyel párosítjuk.

Puszika

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2010-07-14 16:37

Ez a torta nagyon szép!Sok boldogságot az ünnepelteknek!Viszont szerintem, nagyon benne vagy a sütésbe, mert ,hogy ez elsőnek nem fog nekem így sikerülni, az tuti!Köszi a receptet.Éva-Anyóca

Szikra89
Szikra / Szikra89 Wed, 2010-07-14 15:23

Szia Ágnes! Sok Boldog Szülinapot a férjednek és a kisfiadnak. Jól látom,hogy a japán torta az alsó?

1011
tojás 25 db
cukor 25 ek
finomliszt 25 evőkanál
víz 1.5 dl
sütőpor 2.5 csomag
tej 0.5 l
vaníliás pudingpor 1.5 tasak
cukor 15 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
margarin 25 dkg
gesztenyemassza 250 g
rumaroma 5 ml
csokoládédara 45 g
marcipán 20 dkg
marcipán 20 dkg
étcsokoládé 10 dkg
ételfesték 2 csepp
cukor 25 dkg
vaj 10 dkg
csokoládé 5 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 dkg
citromlé 5 csepp