Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Empirikus rizskoch

Empirikus rizskoch
Empirikus rizskoch
70 perc / előkészület: 5 perc főzés: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azért empirikus, mert hosszas kísérletezés eredménye. Így készítve biztosan nem lesz száraz, hanem jó szaftos, lágy. A rizskoch magában nem túl édes, ezért jó hozzá az ízes lekvár vagy a finom öntet. Ha sütőpapírral sütjük, semennyi liszt se lesz benne, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Nagyon egyszerű elkészíteni (elronthatatlan), kezdőknek is szívből ajánlom! (Mert mi romolhat el benne? Túlfőtt a rizs? Na, bumm, legfeljebb töredezettebb lesz. Bizonytalanok vagyunk, hogy megsült-e? Nagy ügy, nyersen is jó, legfeljebb lágyabb a közepe. Sütés után összeesik? Ugyan, rászórjuk a cukrot, megkenjük lekvárral.)

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Leves után langyosan főételnek is kitűnő, de akkor csak kevesebb személyre elegendő (úgy 5-6 főre).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rizst szűrőbe téve folyóvíz alatt alaposan átmossuk, lecsepegtetjük. Tulajdonképp bármilyen rizst használhatunk, de inkább gömbölyűbb fajta legyen (és természetesen nem előfőzött).
  2. A 2 dl vizet felforraljuk, és beleöntjük a rizst. Addig kevergetjük, míg a vizet teljesen felszívja.
  3. Ekkor beleöntünk 8 dl tejet, rátördeljük a vajat, megszórjuk 2 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval. Ráreszeljük a citrom héját.
  4. Többször megkeverve addig főzzük, míg a rizs teljesen megpuhul. (Ez kb. 15-18 perc.) Ne hagyjuk magára, mert a tej felhabzik és kifut! Most még hígnak tűnhet, de ilyennek kell lennie.
  5. Ha a rizs puha, levesszük a tűzről, belekeverjük a megmosott mazsolát, lefedjük, és legalább 1 óráig állni hagyjuk, illetve addig, míg langyos nem lesz. (Mazsola helyett használhatunk más áztatott, felpuhított, feldarabolt aszalt gyümölcsöt is, de el is hagyhatjuk.)
  6. Közben a tojások fehérjét nagyon kemény habbá felverjük, a sárgáját pedig kikeverjük 15 dkg cukorral. Lehetőleg nagyobb méretű (L jelzésű) tojást használjunk. Ha kicsi (S-M), 6 darabbal számoljunk.
  7. A rizs állás közben egészen besűrűsödik, megkeményedik, ezért kb. 0,5 dl tejjel hígítsuk fel, hogy könnyebb legyen vele dolgozni (meg szaftosabb lesz a végeredmény). Most már a sütőt is begyújthatjuk.
  8. A rizst alaposan elkeverjük előbb a tojássárgával, majd könnyedén, de alaposan belevegyítjük a tojáshabot. Ezt a műveletet egy nagy tálban, fakanállal végezzük, hogy ne törjön. Egészen híg masszát kapunk.
  9. A tepsit kivajazzuk-kilisztezzük vagy sütőpapírral kibéleljük.
  10. A híg rizses masszát a tepsibe öntjük (el se kell igazítani, elterül magától), sütőbe toljuk, és kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha szép barna lesz a teteje, és a közepébe szúrt tűre se ragad semmi.
  11. Még forrón meghintjük porcukorral. Ha langyosra hűlt, már tálalhatjuk is, lekvárral vagy (vanília, gyümölcs)öntettel. Még másnap is tökéletes!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x24x6 cm
  • elkészítettem: 1001 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 912
elküldve: 5
receptkönyvben: 117
elkészítve: 15/16
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: felfújtak
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

rizsfelfújt, mazsolás rizsfelfújt, sült tejberizs felfújt

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-03-09 14:23

Koszider!

Elkészítve, és mesés lett! :)
Köszönöm szépen, ismételni fogjuk. :)
Szép hétvégét!
Éva-Anyóca

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2013-02-28 12:01

Kedves Éva-Anyóca!
Örülök a levelednek! Annyira azért nem vagyok elveszve, azt nem mondom, hogy hetente küldök valamit, de azért igyekszem.
Ó, örülök, hogy kaptál a jász ételekből, én is szeretem! Arról nem is beszélve, hogy ismerem azokat, akik írták (jórészt azokat is, akik a receptek adatközlői), és tudom, hogy milyen okos, felkészült kollégák. Biztosan kipróbált, megfőzhető és autentikus ételekről van szó.
A rizskochról: ez tuti recept, annyit kísérleteztem már vele. Sok receptben az szerepel, hogy hagyjuk teljesen kihűlni a rizses alapot (tejberizst), de az nem jó, mert nagyon kiszárad, összeáll egy tömbbé. Szerintem csak a félig hűlt, langyos állapotot szabad megvárni vele, csak annyira, hogy a tojást ne rántsa össze. Csak így lesz finom, remegős, szaftos. (Egyszer este csináltam a rizst és másnap reggel akartam sütni - na, gyakorlatilag ehetetlen lett.)
Örülök, hogy hallottam felőled, neked is szép napot - annnnyira szépen süt a nap, olyan jól esik 3 hónap sötétség után!
Üdvözöl: Koszider

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-02-28 14:02

Kedves Koszider!

Örülök, hogy sok emberkét az említett könyvből ismersz, tényleg fantasztikus, hogy mit vittek végbe, hogy ez a könyv megszülethessen. :-)

Na, az a biztos, hogy varjút nem fogok készíteni, és tejlevest se, egy "gonosz" általános sulis napközis emlék miatt..
A varjak manapság meg,...hát inkább nem. :(
De nagyon sok finomságos, egyszerű étek van benne, amit próbáltam, és még fogok is készíteni. :)
Természetesen itt is van disznóvágásos oldal, sok recivel, és van húsos és gazdagabb ételeket bemutató receptek,...ki mit kíván, mihez van lehetősége. :)

Igazad van, amit leírtál, ha kihűtjük, egy tömbbé válik a tejberizs, ha meg meleg, akkor tényleg összerántja a tojást, szinte rántotta lesz...:(
Nagyon örülök a kísérletednek, így már magabiztosabban állhatok neki...:)
Igen, végre valahára itt a tavasz, kissé még hideg, de végre süt a nap!!!!!!!!!!!!!! :-D
És most már napról napra nő azon jelek száma, hogy azt vegyük észre, igenis itt van a tavasz, megérkezett.
Jaj, már nagyon untam, bántott, idegesített, zavart és lelkileg teljesen lenyomott a szürke-hideg, fagyos, szeles borzalmas tél.:(
Szerencsére vége, és már holnap március elseje, naptárilag is tavasz. :)
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-02-28 11:32

Kedves Koszider!

Én se vagyok mostanság sűrűn fenn, de Téged annyira régen láttalak, örülök Neked!! :)

Tök jó a neve az ételnek, és most már csakazértis!!! , ki fogom próbálni, mert minden olyan dolgot szedtél össze miatta, érte: amit mi is szeretünk ebben a finomságban! :)
Köszönöm ezerrrel!!! :)
Képzeld el, karácsonyra a barátnőmtől megkaptam azt a főzős-sütős könyvet ajándékba, amit egyszer ajánlottál nekem: a jász ételekről, - mesés történetek, mesés finomságok ,egyszerű ételek is sok-sok van benne, ...készítgetek is belőle, megéri, finom is , és anyagilag is figyelemre méltóak. :)
Szép tavaszi napot kívánok!
Éva-Anyóca

Éva-Anyóca

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2013-02-28 12:03

Bocsi, a válaszomat rosszul pozicionáltam, és nem válaszként küldtem, hanem csak úgy, simán.
Koszider

446
rizs 30 dkg
víz 2 dl
tej 8.5 dl
vaj 5 dkg
cukor 20 dkg
tojás 5 db
vaníliás cukor 2 csomag
mazsola 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
1 csipet
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál