Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Engadini karamellás diótorta

Engadini karamellás diótorta
Engadini karamellás diótorta
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Omlós tészta korszak van. Nem győzöm a különféle töltelékeket kipróbálni, és hál' istennek nagy a választék! Ezt egy főzősuliban tanultam. 

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Készülhet teljesen zárt tortának is, vagyis a tetejére egy körlapot is nyújthatunk, és azzal fedjük be. Ekkor ugyanúgy megszurkáljuk villával, mint az alját is, és így kenjük be a felvert tojással.

Van, aki az alsó réteg tésztát világosra elősüti, mielőtt a töltelék rákerülne, nekem az a tapasztalatom, hogy akkor is átsül, ha a nyers tésztára tesszük a tölteléket. 

Vanília sodóval kínálhatjuk, de nélküle is kiváló.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A lisztből a porcukorral, csipetnyi sóval, tojással és a hideg vajjal gyorsan omlós tésztát gyúrunk. (A vajat hűtőből elővéve szoktam belereszelni, pl. sajtreszelőn.) Folpackba vagy nejlon zacskóba téve hűtőszekrényben pihentetjük, amíg a töltelékkel elkészülünk. Nem árt neki az sem, ha egy éjszakát, vagy egész napot időz a hűvösön.

Töltelék

  1. 20 dkg cukrot a citromlével közepes tűznél világosra karamellizálunk.
  2. Egy másik edényben felforraljuk a tejszínt a vajjal, hozzáadjuk a cukrot és a mézet, majd ezt a tejszínes keveréket ráöntjük a karamellre. (Ne lepődjünk meg, ha a karamell üvegkeménységű lesz, melegítésre elolvad, ha pedig mégse teljesen, akkor majd a sütéskor.)
  3. Az almákat hámozás nélkül (de ha zavar a héja, akkor hámozva) cikkelyekre, majd kockákra vágjuk. A karamellás-tejszínes keverékbe öntjük a diót, a kekszet és az almát.
  4. Az előhűtött tészta 2/3-át lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk, majd egy kivajazott és kilisztezett pitesütő, vagy tortaformába helyezzük úgy, hogy egy kb. 2 cm magas peremet képezzünk a tésztának. A tésztát villával megszurkáljuk.
  5. A tésztára kanalazzuk a tölteléket. A maradék 1/3 tésztából rudakat sodrunk, és berácsozzuk a tölteléket. Felverjük a tojást, és megkenjük vele a tészta peremét és a rácsokat.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 2 392
elküldve: 1
receptkönyvben: 54
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Tomatotree

Mióta szakács: 2011.10.09.
258 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
konyha: svájci
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diótorta, diós linzertorta, linzertorta karamellizált diótöltelékkel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1097
finomliszt 300 g
vaj 16 dkg
porcukor 10 dkg
tojás 1 db
1 csipet
cukor 300 g
citromlé 1 citromból nyert
habtejszín 2 dl
vaj 2.5 dkg
dió 15 dkg
háztartási keksz 15 dkg
alma 2 közepes db
méz 1 ek
tojás 1 db