Eperdzsem recept

Eperdzsem
Eperdzsem
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Másképp készítem, mint Petra, mert egyrészt a cukrosabb, sűrűbb ’békebeli lekvárok' híve vagyok, másrészt a darabos gyümölcsöt is imádom a lekvárban. Mindenki másképp csinálja.... ettől izgalmas a dolog.
Most csak 1 kiló eperből készítettem, mert tortát akartam sütni belőle.
Igazán az eltenni való, apró szemű, édes földieperből érdemes majd a télire valót készíteni. Nálunk még kb. két hét, azt mondják az okosok, akartam azt is, hogy itt legyen a recept, mire kell :).
Nagyobb mennyiségű eper befőzésekor az arány marad, a főzésidő jelentősen megnő.

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: reggeli
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megmosott, lecsumázott epret két részre osztjuk.
  2. A kisebb szemeket, az eper fele mennyiségét félretesszük.
  3. A másik felét a cukorral feltesszük főni és állandó kevergetés mellett, forrástól lassú tűzön addig főzzük, amíg az eper szétfő és jó sűrű lekvárt kapunk.
  4. Ebbe aztán beletesszük a félretett másik adag epret.
  5. Újra felforraljuk, forrón üvegekbe szedjük.
  6. Száraz dunszt.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 17
össznézettség: 152 892
elküldve: 31
receptkönyvben: 994
elkészítve: 23/39
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (35)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pborka
pborka / pborka h, 2016-06-13 23:15

Ma elkészítettem az eperdzsemet! Nagyon finom lett, és isteni az ízvilága mindenféle adalék (pl dzsemfix) nélkül! Nekem az a személyes tapasztalatom, hogy a dzsemfixtől nem csupán azonos állaga, de egy azonos alap-íze is lesz a lekvároknak, ami határozottan rontja számomra az élvezeti értéküket. Ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki a fent leírtak szerint elkészíteni!

jegimacko
jegimacko p, 2014-06-06 18:38

Pontos menete: a forrón üvegbe tett lekvárokat lezárjuk, azonnal fejre állítjuk, és 10-15 percig így hagyjuk. Utána száraz dunszt, aminek a csírátlanításban van szerepe.

jegimacko
jegimacko p, 2014-06-06 17:27

Kedves Ildikó!

De bizony állítsuk csak fejre a lapkával zárt üvegeket (celofánosat nyilván nem). Ez a művelet vákumot eredményez, ami az összes levegőt kihúzza az üvegből, így anélkül hogy sok cukor, vagy egy csepp tartósítószer kerülne a lekvárba, nem romlik meg. Évek óta így teszünk el mindent, és még egy üveggel sem romlott meg, pedig nagy családunk van, sok lekvár készül. :-) Van, mi kevésbé fogy, így több, mint 2 éve megvolt amikor kibontottuk, és semmi baja sem lett.

gyneaniko
gyneaniko v, 2014-06-01 09:22

Kedves Ildikó!
Köszi a receptet nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető a takarók között pihen.

mari szeitz
mari / mari szeitz v, 2013-06-23 18:11

Kedves Ildikó! Köszi a receptet, egyszerü és nagyszerü! A málnát is igy szeretném eltenni. Szerinted? Köszi Mari

TonyViet
TonyViet h, 2013-01-14 06:29

A szárazdunszt azt jelenti, Viki, hogy a forrón megtöltött és lezárt üvegeket jó sok pokróc vagy dunyha közé helyezed legalább 24 órára bop da annak érdekében, hogy lassan hüljenek ki.

TonyViet
TonyViet h, 2013-01-14 06:28

Tedd fel főni a levet és a szilárd rész felét, főjön szét a gyümölcs. Ha ez megtörtént, add hozzá a félretett részt, forrjon egyet, merd üvegekbe, zárd le és dunsztold szárazon egy napig. Nagyon finom lesz! http://vienne.co/tui-xach-thoi-trang

Reta
Reta p, 2012-05-25 20:02

EPER SZAMOCA dzsem
Hozzavalok: 1kg eper, 30 dkg szamoca, 50 - 60 dkg cukor, 1 db citrom leve
Az epret, szamocat es cukrot összekeverem és 2 napig hűtőbe teszem. Ezután syürőkanállal a gzümölcsöt kiveszem , a levet amit engedett felteszem fönni + a citromlevet és addig fözöm mig a szirup összeragad a két ujjad közt. Ekkor beleteszem a gyümölcsdarabokat még fözöm kb 10-15 percig, azután üvegekbe rakom, tetejére a celofán közé szalicilt teszek és 2-3 napig száraz dunsztba.
A szamóca nagyon finom aromát ad a dzsemnek. Tavaly készitettem ezt a finom dzsemet de remek volt. Az idén még nem találtam szamócát de lesem a piacon mikor jelenok meg.

lindani
lindani p, 2012-06-01 12:04

Nem, mert sajnos az időjárás nem kedvezett a gyömi cukortartalmának (saját termesztés), én pl. 70 dkg cukrot tettem hozzá. Végül is ez konzerválja.

Manolya
Manolya / Manolya k, 2011-06-28 23:01

Szia Ildikó!

Megcsináltam a lekváromat! Már a takaróban pihennek. Mindent úgy csináltam ahogy írtad az epernél, csak használtam ilyen 3:1-ben zselésítőt hogy kevesebb cukor kelljen bele. Most várom türelmesen:) Köszi a tanácsokat!

Manolya
Manolya / Manolya k, 2011-06-28 09:20

Szia!
Ma fogom megcsinálni a meggy lekváromat, mivel még sosem csináltam egyedül, ezért vannak még kérdéseim. Több helyen olvastam ezt a fejre állítást, de valahol azt írják meg se próbáljuk, most akkor hogy kell? Kell-e fejre fordítani, kell-e celofán, és kb 5kg meggyhez hány üveg kell, pillanatnyilag 7 fél literes üvegem van. Ja és ez a csírátlanítás mit is jelent? Szóval ha a meggyet megfőztem hogy rakjam üvegekbe? Köszi a segítséget!

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó sze, 2011-06-29 06:09

Szia Manolya!
Ne állís fejre semmit. Ott kezdem, hogy az 5 kiló meggyhez 7 db félliteres üveg biztosan nem elég! Inkább 7-8 db 7 decis üveg kell.
Nem tudom, milyen receptet választasz, én a meggy-dzsemet is úgy főzöm, mint az epret, azaz a gyümölcs felét az összes cukorral (a gyümölcs súlyának fele mennyiség) jó sürüre főzöm, hozzáadom a gyümölcs másik felét, és azzal már csak összeforralom.
Forrón üvegekbe mered, és azonnal lezárod. Legjobb persze a lapka. Én bebugyolálom az üvegeket egyesével papírba, úgy teszem a szárazdunsztba, azaz berakod az összes üveget egy pihe-puha fészekbe, jól betakargatod, és ott hagyod 24 óra alatt kihülni.
A lehült üvegeket kívülről tisztára mosom, törlöm, cimkézem, és celofán esetében még egy réteg celofánnal zárom, esetleg a kettő közé egy kis szalicil kerülhet.
A csírátlaníás egyrészt a főzéssel megtörténik, másrészt a dunszt biztosítja, hogy a 'kiszereléskor' még a dzsembe került mikroorganizmusok se éljék túl a gyártást.
Remélem segítettem, üdvözlettel: Ildikó

Manolya
Manolya / Manolya h, 2011-06-20 21:51

Szia!
Én majd meggylekvárt szeretnék csinálni, ugyanígy kell mint eperrel? Sosem csináltam, illetve egyszer segítettem a volt anyós jelöltemnek, de már nem nagyon emlékszem. Azt tudom semmi tartósítószert nem tett bele, tök egyszerű volt, és se melegágy se semmi, már aznap este lehetett enni, van vmi tipped?

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó h, 2011-06-20 22:29

Szia Manolya!
Itt írtam a meggy feldolgozásáról: http://liliomkert.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1123263
Ha csak dzsemet akarsz készíteni, az a tanácsom, hogy kimagozott meggyhez kilónként fél kg cukrot adj, keverd össze, és pihenjen egy éjszakát. Tedd fel főni a levet és a szilárd rész felét, főjön szét a gyümölcs. Ha ez megtörtént, add hozzá a félretett részt, forrjon egyet, merd üvegekbe, zárd le és dunsztold szárazon egy napig. Nagyon finom lesz!
Ha rögtön enni akarod nem kell dunsztolni, de a dzsemet azért inkább téli fogyasztásra gyártjuk, ebben az esetben kell a dunszt!

Üdv: Ildikó

keller teri
Mucus / keller teri sze, 2011-06-08 10:38

Legkönnyebb szárazduszt a hűtőtáska, lehet egy régi kiszuperált is.
Esetleg aljára papír, bele a forró üvegek.

Kittens
Kultné Szabó Noémi / Kittens k, 2011-06-07 21:01

mi is pont így készítjük!:) Hétvégi program lesz.
A lekvárok meg...a tavalyi spájz pakolásnál találtunk 1998-as meggylekvárt! nem téves 1998!!! semmi baja nem volt az ég világon! igaz fűrész kellett a szeleteléshez, de bukta tölteléknek tökéletes volt!

Dius84
Dius84 p, 2011-05-27 18:02

Helo! Kérlek,segítsetek,h kb. meddig áll el felbontás után a tartositoszer nélkül készült lekvár? Köszönöm,D

zizu301
zizu301 k, 2011-05-31 22:25

Kedves Dius84!
Nekem van még egy üveg 2009-es,és nem romlott meg!

ladybird
ladybird / ladybird v, 2011-05-22 13:02

Kedves Ildikó!
Pont ezt a receptet kerestem! A férjem vett magyar epret egy naagy áruházban. Nagyon örültem,hogy magyar,igaz drágább volt,de magyar. Aztán jött a csalódás. Azon gondolkodtam,hogy a spanyol epret fel címkézik magyarnak aztán eladják Mindenki a saját kárán tanul. : ( Már állok is neki! Éva

PappV
PappV / PappV k, 2011-05-10 17:05

Szia,

léci segíts!
Szárazdunszt!
Már nem emléxem a szüleim hogy csinálták! :)
Köszi, Viki

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó k, 2011-05-10 19:19

A szárazdunszt azt jelenti, Viki, hogy a forrón megtöltött és lezárt üvegeket jó sok pokróc vagy dunyha közé helyezed legalább 24 órára annak érdekében, hogy lassan hüljenek ki.
Érdemes először egyesével újságpapírba göngyölni az üvegeket, mert biztosan ragacsos kívül, aztán az előkészített 'melegágyba' jó szorosan egymás mellé rakni, végül letakarni.
Kicsomagolás után lefejted a papírt, tisztára mosod az üvegek külsejét, szárazra törlöd, (esetleg címkézed) és a polcra sorakoztatod.
Üdv: Ildikó

559