Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eperdzsem 5. - egyszerűen

Eperdzsem 5. - egyszerűen
Eperdzsem 5. - egyszerűen
110 perc / előkészület: 30 perc főzés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ingyombingyom a minap azt kérdezte tőlem, nincs-e egy hasonlóan egyszerű és finom eperdzsem receptem, mint amilyen az őszibarackos. Hát persze, hogy van! Nem is hagyott nyugodni a dolog, és addig-addig alkudoztam a piacon, míg elfogadható áron tudtam is venni egy befőzésnyi epret. Nagyon egyszerűen elkészíthető, és nekem még sose romlott meg. De nem is maradt meg sose, mert alig bírjuk kivárni azt a pár hetet, amíg az ízei annyira összeérnek, hogy ehessük.
Remélem, még időben megjelenik majd a receptem, hogy még az idén kipróbálhassák azok, akik szeretik az eperdzsemet, de nem szeretnek sokat pancsolni vele.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

4 kg eperből lesz tisztán nagyjából 3,5 kg, mert ugye ha leszámítunk egy-két hibás szemet, meg a csumáját, meg a dézsmálást. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az alaposan megmosott epret kiválogatjuk, a rossz szemeket kidobjuk, a csumáját eltávolítjuk, (közben meg-megdézsmálgatjuk), és egy gondosan megtisztított, lehetőleg rozsdamentes edényben feltesszük főni.
  2. Kb. 1 óra hosszat főzzük, gyakran átkeverjük (direkt erre a célra fenntartott fakanállal), nehogy lekapjon az alja. A főzést addig folytatjuik, míg a szemek szétesnek, és az egész kezd jól besűrűsödni.
  3. Ekkor hozzákeverjük a cukrot, felforraljuk, és kb. 20 percig folytonosan keverve főzzük még, hogy a cukor teljesen felolvadjon, és a habja eltűnjön. Ilyenkor, ha kiskanállal egy kistányérra csöppentünk belőle, az hamar megkocsonyásodik. Kész a dzsem, a tüzet elzárjuk.
  4. Nagyon alaposan kitisztított üvegekbe töltjük, egy csipet tartósítót szórunk rá, mintha megsóznánk, és szintén nagyon tiszta és főleg ép (és nem rozsdás) kupakokkal jól lezárjuk.
  5. Az üvegeket szorosan egymás mellé téve minden oldalról jól bebugyoláljuk, azaz száraz dunsztba állítjuk, és abban hagyjuk kihűlni. Ez minimum 24 óra.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 65 861
elküldve: 19
receptkönyvben: 588
elkészítve: 14/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
vegetáriánus: vegán
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

eperlekvár, szamócadzsem

Hozzászólások (35)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szegedihajnal
szegedihajnal Wed, 2016-06-08 12:07

Kedves Fahéj!

Tavaly találtunk rá erre az egyszerű, de annál nagyszerűbb receptre. Nagyon jól sikerült tavaly is, ezért idén az esküvőnkre a Te recepted alapján készítettünk köszönőajándék-szamócalekvárokat! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2016-06-08 13:57

Ó! Köszönöm! Ez igazán megtisztelő. Biztos a vendégek is örültek ennek az igazán kedves ajándéknak. :)
Gratulálok az esküvőtökhöz! Sok-sok boldog évet kívánok nektek! Főzzetek még rengeteg szamócalekvárt együtt a rokonoknak, aztán a gyerekeknek, majd az unokáknak! ;)
Üdvözlettel: Fahéj

syssi75
syssi75 Fri, 2014-06-20 23:11

Kedves Fahéj,szeretném megkérdezni hogy őszibarackból is lehet ilyen lekvárt készíteni?Köszönöm

tandrea
Boni / tandrea Thu, 2014-06-05 12:49

Én most készülök 8 kg eperből lekvárt készíteni. A Te receptedet választottam, remélem sikerül! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2014-06-05 18:47

Miért ne sikerülne? Nekem még sose romlott meg egy üveggel se. Kinyitott állapotban is nagyon sokáig eláll a hűtőben.
Üdv: Fahéj

syssi75
syssi75 Sun, 2014-06-01 20:32

Hát elkészítettem,és valami isteni finom lett.Ha tudok még szerezni epret csinálok még egy adagot.Könnyű elkészíteni.Köszönöm a receptet.

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Wed, 2014-03-05 12:27

A recept (mint mindig, Fahéjtól) szerintem is nagyon jó.

-Viszont, kedves jányok - asszonyok, van egy "nagyon rossz hírem"?..., -a" fél üveges"-nek sincs még semmi baja!

Gyulai.Kriszta
Gyulai.Kriszta Sun, 2012-06-10 03:58

Szia,
Én azt szeretném megkérdezni,hogy kell-e celofán a tető alá vagy nem?
Nagyon köszönöm előre is!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-06-10 10:24

Ha új a tető, akkor nem fontos, de ha már használt, akkor ajánlatos. És tényleg lehet úgy is eltenni, hogy a tető és a celofán közé teszed a tartósítót. :)
Üdv: Fahéj

Riuska
Riuska Thu, 2012-06-07 16:05

Én ősszel a szilva lekvárt,a fügét,a cukkínis ananászt is tartósítás nélkül tettem el.A mikróban csírátlanított befőttes üvegek tetejébe tettem egy pár csepp pálinkát,és miután meg töltöttem az üvegeket,a jól lezárt fedőkkel lefelé fordítva állítottam öt percig. Majd újságpapírba csomagolva mentek a dunsztba. Minden lekvár tökéletes állapotban van. Most kipróbálom az eperrel is,remélem jó lesz.

Chris71
Chris71 Fri, 2012-06-01 22:36

Sziasztok! A tartósításra még egy módszert ajánlanék, nálam jól bevált. A befőttes üveg kupakjára v. ha nem túl híg a lekvár6dzsem, akkor annak a tetejére, egy kis alkoholt (pl.:rum) önteni, azt meggyújtani, és gyorsan a kupakot rácsavarni. Elég erős vákuum keletkezik és ezáltal mindenféle tartósítószer kimaradhat. Nekem ez eddig bevált...ja, és utána az üveget min. 5 percre fejre állítani, majd száraz dunsztba tenni.
Ez csak egy lehetőség a tartósítószer mentes eltevésre.
Kriszta

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-06-02 07:00

Nekem tetszik! :) Most fogok eltenni eperdzsemet, mindenféleképp kipróbálom tartósítószer nélkül. Mert ami jó ötlet, azt mért ne vegyük át? Köszi!
Fahéj

panka520
panka520 Tue, 2012-05-29 14:31

Ebből a mennyiségből hány üveggel lett ?Legalább 10 ü -gel szeretnék elrakni , tanácsolnál nekem megközelítőleg mennyi epret vegyek ?Köszönöm

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-05-29 15:33

Kedves Panka!
Ezt én évről-évre elfelejtem, hogy hány üveggel lett. Attól is függ, hogy mekkorák azok az üvegek. Ebből az átlagos, kb. 3 és fél decis dzsemes üvegből úgy 7-8 ha megtelt. Szerintem nyugodtan dolgozz kb. 5 kg eperrel és 1,6 kg cukorral, az biztos kiadja a 10 üvegnyit.
Üdv: fahéj

Reta
Reta Fri, 2012-05-25 20:19

EGYSZERÜ EPER DZSEM
1kg eper, 80 kdg cukor. - Az epret megmosom, megtisztitom és rászórom a cukrot, másnapig hütőbe teszem. - másnapra elég sok levet enged. Fele mennyiségü levet félreteszek, ezt szirupnak teszem el, a másik felét felteszem fönni mig a szirup ragadni kezd. Ekkor beleteszem az eper szemeket amit elözöleg kivettem szürőkanállal. tovább fözöm kb 20 percig és máris kész a finom eper dzsem. Mielött leveném a tüzről 1/2 cs citromsavat szoktam tenni bele, ez megkeményiti de tartositja is. En semmilyen lekvárba-dzsembe tartositot nem teszek a citromsavon vagy citromleven kivül. A szalicil és a Na-benzoát is mind egészségtelenek, ne hasznájátok, higyétek el hogy megáll a citromsavval is ha minden edényetek tiszta és csak befőzésre használjátok.
Nem kell a gyümölcsöt órák hosszat fözni mert ez idő alatt sok vitaminokat veszitünk el belőlük. Mindig keresni kell a legrövidebb időt a hőkezelésre, ez által a mi idönket is megsporoljuk de leginkább a gyümölcsök táp és vitamintartalmát is jobban hasznositjuk.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-05-26 07:59

Biztos nagyon finom így is a dzsem. Viszont én szeretem, ha minél kevésbé cukros, mert a sok cukor sem egészséges (még a kevés se), és a citromsavat (E 330) meg sok gyomor nem bírja. Én sose használom, van úgyis elég mennyiség az összes bolti élelmiszerben (még a hústermékékben is, sajnos). A C vitaminról meg azt olvastam, hogy teljesen mindegy neki, hogy 20 percig vagy egy órát főzzük, így is úgy is elbomlik a hőtől. A dzsemekben tulajdonképpen a rostanyag, ami ér valamit, meg azok az ásványi anyagok és vitaminok, amik a hőre nem érzékenyek. Meg elsősorban az ízük, amit annyira szeretünk. :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2012-05-25 12:35

Elmúlt évben az egyik lekvár receptnél olvastam, hogy a fém tető alá celofánt javasoltak tenni és annak a tetejére szalicilt. Mindent igy főztem be az elmúlt évben, legyen az lekvár vagy befőtt és semmi nem romlott meg és a szalicilt sem kellett megenni. Ezek fixek is teljesen feleslegesek a befőzéshez!!!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-05-26 06:48

Ezt az eljárást én is ismerem, de jobb félni, mint megijedni alapon még nem mertem kipróbálni. Én szalicilt már nem használok, de ha arra gondolok, hogy nagyszüleink ezzel tartósítottak, és mind a négy nagyszülőm közel 90 évig élt, akkor nem is félek tőle annyira. De az idén megpróbálom tartósító nélkül is! A fixekkel meg ugyanúgy vagyok, mint Te, sosem használom, nekem az nagyon mű.
Üdv: fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2011-06-23 06:45

Kedves Szlovi!
Én nátrium benzoikumot más néven nátrium benzoátot használok.Csak azért, mert úgy tudom, a szalicil állítólag felhalmozódik a szervezetünkben, és sosem ürül ki. Bár ez is felesleges félelem, mert nagyszüleink, dédszüleink mindenbe szalicilt tettek, mégis 80-90 évig éltek... Van aki azzal tartósít, hogy jóval több cukrot használ, de az se egészséges. És van, aki azzal tartósít, hogy jó teli teszi az üveget, (mondjuk, én is), lezárja a kupakkal, és egy percre fejre állítja a még forró üveget. Állítólag ez is jól tartósít. De! A száraz dunszt is nagyon fontos, mert a forrón tartás megöli a még esetleg ott lévő kórokozókat.

gaabi
gaabi Thu, 2011-06-16 22:14

Kedves Fahéj!
Köszönet a receptért! Nagyon sokáig kerestem olyan receptet, ami nincs tele sem műanyagokkal, sem cukorral. Hát állati jó lett, a kölök teljesen odavan érte. Csak hiába volt 10,5 kg az eper, ebből nem fog télire maradni...
Gábor

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-06-17 13:57

Kedves Gábor!
Sose bánd! Ugyanezzel a módszerrel lehet eltenni sárgabarackot, őszibarackot, málnát, és azok is hűde finomak! A receptjeim közt meg is találod az ősziset. Mindhez kb 30-35 dkg cukor kell kilónként. Ilyen egyszerűen kész vannak. Ja, és hát nagyon örülök, hogy bevált Nektek is! :)
Üdv: Fahéj

Bató Edit
Bató Edit Thu, 2011-06-09 19:58

Na, a vaníliakrémnek (szintén) nem lehet ellenállni, ki fogom próbálni...

Bató Edit
Bató Edit Thu, 2011-06-09 10:46

Kedves Éva!
Megmondom őszintén, hogy mi nem vártunk pár hetet az ízek összeérésére. Az utolsó üveg csak félig telt meg, úgyhogy muszáj volt félretenni és megkóstolni, majd a másnapi palacsintába betölteni. Nagyon finom volt, így a kis "félüveg" elfogyott egy cseppig.
Puszi, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2011-06-09 14:35

Kedves Edit!
Ennek örülök, hogy finomra sikerült! De akkor elárulom, hogy nekünk is maradt egy kevés, ami sok lett az üvegekhez, de csak két evőkanállal. Hát azt mi még melegen bekóstoltuk! :))) Nagyon szeretjük mi is.
A vaníliakrémes palacsintámba szoktam tenni én is, rá a vaníliakrémre egy csíkkal. Jaj, az is milyen finom úgy!
Puszi: Éva

Szeva50
Szeva / Szeva50 Fri, 2011-06-03 13:32

Én is pont így készítem a dzsemeket. A cukor mennyisége változik pár dekát a gyümölcstől függően.
Ez egy működő jó recept.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-06-03 14:19

És egyáltalán nem bonyolult, és hamar megvan, és mentes mindenféle dzsemfixektől meg zselésítőktől. Én úgy vagyok vele, hogy minél kevesebb "mű" anyag legyen benne.

1424
eper 3.5 kg
cukor 1.2 kg
nátrium-benzoát 1 késhegynyi