Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eperdzsem Koszider konyhájából

Eperdzsem Koszider konyhájából
Eperdzsem Koszider konyhájából
40 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Dzsemet főzök, vagyis darabos gyümölcsízt. Az idén olyan jól sikerült ez az akció, hogy megosztom veletek. Ragyogóan érett, de nem löttyedt epret kaptam (nem volt olcsó), kiváló téli csemege lett belőle. Egy kis maradékkal együtt 5 darab kis üveg (szabvány 320 ml-es) lett teli. A maradék épp jó is, mert így legalább meg tudjuk kóstolni.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az apróbb szemű eper finomabb! Kiskéssel csippentsük le a csumáját (így levágjuk az alatta megbújó zöldes-fehér részt is), szűrőben, kis adagokban, folyó víz alatt mossuk meg, terítsük ki szikkadni. Tisztítva 2 kg-nak kell lennie, ez kb. 2,3 kg csumával együtt (valamint azzal a mennyiséggel, amit útközben menthetetlenül megeszünk).
  2. A jól lecsepegett eperszemeket vágjuk félbe, negyedbe, öntsük nagyobb lábosba, hogy kényelmesen tudjuk keverni. (A lábos alapterülete nagy, így gyorsabban felforr.)
  3. A kimért cukrot keverjük el a dzsemfixszel és a citromsavval – a citromsav gondoskodik arról, hogy dzsemünk szép világos maradjon. Öntsük rá a darabolt eperre, alaposan keverjük össze, és hagyjuk állni kb. 30 percig. Időnként keverjük át, így a cukor teljesen elolvad és a gyümölcs levet enged. (Közben készítsük elő az üvegeket, és igyekezzünk nem megenni a cukrozott epret.)
  4. Most erős lángon, gyorsan forraljuk fel az egészet. Közben kevergessük – nem kell félni, nem fog leégni, de a keverés segíti a gyors, egyenletes melegedést.
  5. Ha forr, hab gyűlik össze a tetején, ezt úgy nagyjából leszedjük. Mindössze 1-2 percig, kevergetve forraljuk, ezalatt a gyümölcsdarabok nem főnek szét teljesen, de tökéletesen megpuhulnak.
  6. Húzzuk le a tűzről, keverjük át – ezzel a maradék habot is eloszlatjuk –, töltsük üvegekbe, zárjuk le. Az üvegeket 5 percre állítsuk a fejükre, majd vissza a talpukra. Takarjuk le, hogy ne érje fény, és hagyjuk kihűlni. Sötét helyen tároljuk.
  7. Ez a kis adag nagyon gyorsan elkészül, ha az állásidőt nem számítom, nem több 40 percnél. Mint fent írtam, mennyisége 5 kis üveg + kb. 1 dl maradék, kóstolónak. Illatos, epres, nyamm.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 059
elküldve: 0
receptkönyvben: 10
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

eperíz, eperlekvár

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

278
eper 2 kg
cukor 40 dkg
dzsemfix 1 csomag
citromsav 1 kávéskanál