Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eperlekvár és szörp Brigi konyhájából

Eperlekvár és szörp Brigi konyhájából
Eperlekvár és szörp Brigi konyhájából
320 perc / előkészület: 120 perc főzés: 200 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha kevesebb eperhez is jutunk, így ezzel a módszerrel kétféle végterméket tudunk kreálni, viszonylag egyszerűen és kis idő alatt, hisz a szörp elkészül a gyümölcs cukros levéből, a megmaradt gyümölcshús pedig alkalmas arra, hogy lekvár, vagy akár dzsem legyen belőle. A módszert más gyümölcsökhöz is lehet alkalmazni, próbáltam már meggyel, és málnával is.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyümölcsöt megmossuk, majd kissé összetörjük/negyedekbe vágjuk és egy fazékba tesszük, összekeverjük a cukorral, majd legalább 2 órára lefedve félretesszük.
  2. Miután eleget állt és a gyümölcs levet engedett, kis lángon elkezdjük melegíteni, hogy még több levet engedjen. Kb. 30 perc melegítés után a keveréket leszűrjük, a gyümölcsöt visszatesszük a fazékba, a cukros levet pedig egy másik fazékba külön forralni kezdjük, további 1 kg cukrot teszünk hozzá, és 1 citrom levét vagy 1 kk citromsavat. Ez idő alatt a megmaradt gyümölcsöt ismét feltesszük főni, szükség esetén egy pici vízzel felengedjük, egy citrom levét hozzátesszük vagy 1 kk citromsavat, és pépesre főzzük.
  3. A kész szörpöt tartósítószer hozzáadásával üvegekbe töltjük, és ugyanezt tesszük a kész lekvárral. Tehetünk bele kevés borkősavat is, így élénkebb pirosas színét hosszú időn keresztül megtartja.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 44 657
elküldve: 7
receptkönyvben: 184
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Brigi

Mióta szakács: 2012.10.21.
65 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

eperszörp, eperlekvár, eperdzsem

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kitti85
kitti85 Thu, 2013-06-06 22:20

szerintem,nagyjából 1-2 liter szörp és kb két, három üveg lekvár,attól függ mekkora üvegbe teszi az ember a lekvárt. több nem hiszem.

Gini84
Gini84 Sun, 2013-05-19 14:01

Kedves Brigi! Nagyon tetszik a recepted!idén így készül az eperből finomság :) kb. mennyi szörp és mennyi lekvár lesz ebből a mennyiségből? Köszönöm. Szép napot!

1301
eper 4 kg
cukor 3 kg
befőtt tartósító 1 csomag
citrom 2 db
borkősav 1 kávéskanál