Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eperszörp és -lekvár Gonoszkától

Eperszörp és -lekvár Gonoszkától
Eperszörp és -lekvár Gonoszkától
45 perc / előkészület: 20 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eljött idén is a szörp- és lekvárkészítés ideje. Nagyon szép magyar epret kaptam olcsón a piacon. Így megragadva az alkalmat vettem, és elkészítettem ezt a finomságot. Én azért szeretem így készíteni, mert nem szeretek a szörpbe vizet tenni, és így a lekvár is megvan majdnem egy füst alatt. Aki édesebben szereti, akkor egy kicsivel lehet több cukrot beletenni vagy kevesebb citromsavat. Mi így szeretjük, szeretettel ajánlom mindenkinek.

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az epret kicsumázzuk, megmossuk. 25 dkg cukorral jól összetörjük. 2-3 órát pihentetjük.
  2. Ezután szűrön átpasszírozzuk, jól lecsepegtetjük. Ami fent maradt a szűrön, azt félretesszük.
  3. Egy rozsdamentes lábosba öntjük a levet, és hozzáadunk 75 dkg cukrot. Állandó kevergetés mellett felforraljuk, és innentől még kb. 5 percig főzzük.
  4. Lehabozzuk, és hozzáadjuk a 20 g citromsavat. Még kb. 1 percig főzzük, majd sterilizált üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, és fejre állítjuk pár percre. Ezután száraz dunsztba rakjuk.
  5. A félretett, passzírozásból maradt epret 35 dkg cukorral, forrástól számítva 5-6 percet főzzük, állandó kevergetés mellett. Ezután beletesszük a 20 g citromsavat, és még 1 percig főzzük. Sterilizált üvegekbe tesszük, fejre állítjuk pár percre, és mehet a száraz dunsztba.
  6. A lekvárt kenyérre vagy süteményekbe (pl: pitékbe) tölthetjük, a szörpöt buborékos vagy mentes vízzel hígítva, finom üdítőként ihatjuk.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 516
elküldve: 7
receptkönyvben: 204
elkészítve: 30/32
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: buli receptek
kategória: italok
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
vegetáriánus: vegán
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

eperszörp, házi eperszörp, eperlekvár

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bármit csak egyszerűt
bármit csak egyszerűt Fri, 2015-06-05 11:25

Tegnap kipróbáltam, ma felbontottuk az első üveget és nagyon finom lett. 3kg eperből közel 3l szörp lett. A megmaradt anyagból nem lekvárt csináltam, hanem belesütöttem muffin tésztájába, hozzáraktam eperdarabokat és az is finom. Köszi a receptet. Szerintem máskor is hasonlóan fogok szörpöket csinálni!! 5*

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Fri, 2015-06-05 12:49

Szia! Köszönöm szépen! Nagyon szívesen megosztottam a receptemet! Nagyon örülök, hogy ízlett a szörp! Igazán ötletes volt, hogy muffin tésztába megsütötted a "sűrűjét". Gondolom azért volt több a szörp, mert jobban kipasszíroztad az eperből a levet, hiszen nem lekvárnak tetted el. És bizony a házi szörpnél nincs jobb, mert abban nincsen mindenféle tartósító, ízfokozó stb. További jó sütést-főzést kívánok! Üdvözlettel: Kinga

balintmonika
balintmonika Thu, 2015-05-21 10:03

Ezt a receptet tavaly próbáltam ki először.Megállapíthatom,hogy túl.
-Túl kevés az egy adagnak megadott mennyiség,
-Túl finom ahoz,hogy egy telet kihúzzon a kamrában,
-Túl gyorsan elfogy a szörp,
-Túl keveset készítettem belőle.
De az idén javítani próbálom a hibákat(legalábbis egy részét)
Kösz a receptet,és biztos lehetsz benne,hogy sok felcimkézett üvegen lesz a neved a spajzban.

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Thu, 2015-05-21 10:58

Kedves Mónika! Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett a receptemből alkotott szörp! Én általában ennyit, vagy dupla mennyiséget készítek, de én még mindenféle más szörpöt is készítek. Ha esetleg a málnából is készítenél szörpöt, akkor tartósítót ne tegyél bele, mert az utóbbi időben már én sem teszek, mert a dunsztolás és a cukor remekül tartósít. A bodzaszörpöm is még egy év múlva is tökéletes volt (azért maradt meg, mert a többi szörp előtte volt, és ő maradt utoljára). Ebben az évben is sok finom szörp és lekvár készítését kívánom Neked! Szép napot kívánok! Üdvözlettel:Kinga

bozsyka
bozsyka Thu, 2013-05-30 21:07

Szia, en ma vettem ki a dunsztbol es mar csapra is vertem es el kell, hogy mondjam, hogy VALAMI ISTENI FINOM!!!! AZ IZE, AZ ILLATA ES A SZINE....AAAAAAAAAAAAAAAAA...A LEGJOBB, AMIT VALAHA KOSTOLTAM.
Koszonom, hogy megosztottad ezt a receptet.
Szetnezek meg nalad, hatha van valami malnas is.
Ezt a szorpot es lekvart minden evben meg fogom csinalni.
Koszi megegyszer, xoxo :-)

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Fri, 2013-05-31 07:04

Kedves Bozsyka!
Nagyon szívesen! Örülök, hogy ízlett, és ezzel örömet okoztam neked! Nálunk a Férjem a nagy szörpös, így azt mindenfélét készítek, és lekvárt is inkább ő eszegeti, én inkább süteményekbe teszem. Jó sütést-főzést és befőzést kívánok! Üdvözlettel:Kinga

HRoxi
HRoxi Mon, 2013-05-27 15:00

Kb. mennyi szörp és mennyi lekvár lesz ebből a mennyiségből?

HRoxi
HRoxi Mon, 2013-05-27 15:21

Kedves Gonoszka1! Ez aztán a gyors válasz, nagyon szépen köszönöm! S természetesen a receptet is! Most állok neki! :-)

1456
eper 2 kg
cukor 135 dkg
citromsav 40 g