Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres álom Koszider konyhájából

Epres álom Koszider konyhájából
Epres álom Koszider konyhájából
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A citromos álom nevezetű pazar, krémes ínyencség mintájára készült – és lehet, hogy jobb, mint az eredeti!

A végeredmény gyönyörű, csábítóan rózsaszín, könnyű, illatos nyalánkság. Nem kell sütni, vagyis pillanatok alatt elkészíthető, mindössze jó előre kell gondolkodni, mert legalább egy fél napot (éjszakát) állnia kell a hűtőben, hogy összeérjen. Szerintem fagyasztott eperből is tökéletes lehet, így az év bármely szakában élvezhető ez a hamisítatlan tavaszi finomság.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Választunk egy akkora (lehetőleg négyszögletes) tálat vagy tepsit, amelybe minimum két rétegben tudjuk lerakni a 30-32 darab piskótát. De az se baj, ha kerek, mert a piskótát el is lehet törni méretre, hogy a legoptimálisabban kitöltse a teret. (Az én tálam 30 x 22 x 5 cm-es, 2,6 – 2,7 liter űrtartalmú jénai.)
  2. A tisztított, megmosott epret pürésítjük: összetörjük, turmixoljuk vagy botmixerrel megdolgozzuk. (Én botmixerrel csináltam.)
  3. A tejfölt elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd beleforgatjuk az eperpürét is.
  4. A habfixálót összekeverjük egy vaníliás cukorral és egy csapott kanál porcukorral, hogy ne csomósodjon. A hideg tejszínt felverjük habnak. Amikor már szinte kemény, beleöntjük a habfixálós egyveleget, ettől azonnal kemény lesz a hab. Ezt is beleforgatjuk a tejfölös-epres krémbe. Kóstoljuk meg, hogy elég édes-e, esetleg kell-e bele néhány csepp citromlé is.
  5. A tálba lerakunk egy sor (kb. 15-16 darab) babapiskótát, rámerjük a habos eper felét. Ismét lerakunk egy sor piskótát, és bevonjuk a maradék krémmel. Lefedjük, és legalább 8-10 órára hűtőbe tesszük, hogy a piskóta megpuhuljon és a krém besűrűsödjön.
  6. Hidegen szeleteljük, és kedvünk szerint díszítjük eperrel, cukorgyönggyel, csokiforgáccsal.
  • tepsi mérete: 30x22x5 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 911
elküldve: 3
receptkönyvben: 19
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
90 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

eperkrémes babapiskóta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Sun, 2020-06-21 22:09

Kedves Koszider!
Azért szentelek nekik kiemelt figyelmet a receptjeidnek, mert jók, van pár kedvenc szakácsom, így köztük te is, akiknek kedvelem a receptjeit, mert nagyrészt az ízlésemmel azonosak, érdemes elkészíteni őket. Olykor, mint most is megosztom ismerőseimmel, a linket elküldve nekik, pláne azoknak, akiknek vittem kóstolót és dícsérték. Egyébként a málna magjait ebben észre sem lehet venni, míg a lekvárban engem is zavar, de a málnából korábban is készítettünk boszorkányhabot, (gondolom ismered, tojásfehérje, cukor, málna kemény habbá verve) amit azután kis tálkákban lefagyasztottunk, csak miután nagyon vizes bizony idő míg kienged annyira, hogy fogyasztani lehet, abból sem volt kiérezhető a mag. Hidd el nagyon finom málnából is, ha még nem próbáltad ki, tedd meg érdemes, nem kell paszírozással bajlódni!
üdvözlettel: Margó

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2020-06-22 07:33

Kedves Margó! Igen, ismerem ezt a habot, de mi azt is eperből szoktuk csinálni. :-) Úgy tűnik, nálam a málna már csak marad túlértékelt gyümölcs. Bááár... az idei vegyes eper-málna lekvárom (egyharmad-kétharmad arányban) mindent visz.
Köszönöm a szíves szavakat! Koszider

dadimami
dadimami Sat, 2020-06-20 21:17

Kedves Koszider!
Elkészítettem eperből, finom lett, csak az eper nagyon vizes volt amit vettem, (akkor szép volt és drága) másnap készítettem és a felét ki kellett dobni. Most viszont érik a málna és abból készítettem, ezt viszont magam szedtem, ez nekem még jobban esett mint az eper, a málnának markánsabb az íze, az eperhez egy pici citromlét én tettem, a málnához nem kívánkozott. A vendégeknek is ízlett, siker volt.
Köszönet a receptért, üdvözlettel: Margó

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2020-06-20 21:40

Kedves Margó!
Először is nagyon köszönöm, hogy ilyen kiemelt figyelmet szentelsz a receptjeimnek!
Igen, sajnos az idei esős eper minősége hagy maga után kívánnivalót. Szerencsére nekem még a zuhárék előtt sikerült nagyobb mennyiségű, állati finom epret vennem. 2000 Ft volt kilója! A szemem majd kiesett ettől az ártól, de minden fillért megért, annyira jó volt. Először csak megpróbáltam egy keveset, mert hatalmas méretű eper volt - mint az öklöm, jószerivel -, attól tartottam, hogy íztelen műeper lesz, de nem, hihetetlenül jó volt. Másnap kirohantam a piacra és vettem 2 kilót - előtte pedig személyi kölcsönt vettem fel. Ebből lett egy kis lekvár meg ez az epres süti. Jó eperből nagyon jól sikerült!
Nekem a málna nem a szívügyem, nekem nagyon magos, át szoktam passzírozni, akkor meg alig marad belőle valami. Azért idén is főztem 6 kis üveg lekvárt belőle. (Most meggyben és cseresznyében utazok, egyik szomszédomnak Nagykörűben van cseresznyéje, na, az baromi jó.)
Örülök, hogy mindenkinek ízlett a süti! Könnyű és gyors - és szerintem gyönyörű színe van!
Üdvözöl: Koszider

502
babapiskóta 30 dkg
eper 40 dkg
cukor 5 púpozott ek
vaníliás cukor 2 csomag
tejföl 35 dkg
habtejszín 2 dl
habfixáló 1 csomag
porcukor 1 teáskanál