Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres csokis sakktábla torta

Epres csokis sakktábla torta
Epres csokis sakktábla torta
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tavaly Tesómnak TúróRudi tortát készítettem születésnapjára, idén pedig ez a finomság lett a meglepetés.

hozzávalók / 12 adag

Piskóták

Krém

Dekoráció

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóták

  1. A piskóta hozzávalóiból 2 piskótalapot sütünk, egy fehér és egy barna színűt.
  2. A piskótalapokhoz a tojásokat feltörjük, és elválasztjuk a fehérjét a sárgájától. A fehérjét egy kevés cukorral és sóval kemény habbá verjük, és a sárgáját a maradék cukorral felhabosítjuk. A sárgájás keverékhez a lisztet/kakaóport kanalanként adagoljuk, és alaposan összedolgozzuk. Az így kapott masszát a fehérjével fellazítjuk, és óvatosan összeforgatjuk.
  3. A tortaformát alul sütőpapírral béleljük, a falát pedig margarinnal kikenjük. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk őket kihűlni. Értelemszerűen a fehér és a kakaós tésztát külön- külön, két körben készítjük el ;)
  4. A két kész tortalapunkat megfelezve kapunk 4 réteget, amiket gyűrűkre vágunk fel, én ehhez egy 20 cm átmérőjű tortaformát és egy fánk szaggatót használtam.
  5. A fehér és a barnában kicserélgetjük a színeket, hogy ne legyen két egyforma egymás mellett, így lesz szép kockás a mintázata a tésztánknak felvágáskor.

Krém

  1. Először a krémet készítjük el, mert annak egy éjszakát állni kell a hűtőben felhasználás előtt. A pudingporból és a tejből sűrű krémet főzünk, majd a gázról levéve hozzáadjuk a csokipasztillákat is, és addig kevergetjük, míg el nem olvad mind. Ekkor a margarint kockánként szintén hozzáadjuk, és simára keverjük vele a krémünket. Így mehet a hűtőbe pihenni.
  2. A krémet a hűtőből kivéve habverővel alaposan átdolgozzuk, levegőssé tesszük, így könnyen kenhető lesz.

Dekoráció

  1. Az epreket kiválogatjuk, és megmossuk. A szebb szemeket félretesszük a díszítéshez, a maradékot vékony szeletekre vágjuk.
  2. A tortánk összeállításánál a tortalapokat felváltva helyezzük egymásra szín szerint, tehát két egyforma mintázatú gyűrűkkel rendelkezőt nem rakunk egymásra! A piskótákra közvetlenül kerültek nálam az eperszeletek, és arra a krém. A gyűrűk közé is kenhetünk krémet, nem csak a rétegek közé. A maradék krémmel bevonjuk a tetejét és az oldalát is a tortának. Nekem pont elég volt a krém, nem volt maradék.
  3. A torta krémes oldalához egyesével hozzáragasztjuk a csokis ostyarudakat, addig haladunk vele, míg mindenhová jut.
  4. A dekorációhoz olvasztunk egy kis csokit olívaolajjal, és ebbe mártogatjuk a félretett eperszemeket, amiket a krém tetején csinosan elhelyezünk. A megmaradt olvasztott csokit sem pazaroljuk el, és rácsorgatjuk a krémre.
  5. A kész művet pár órára még betehetjük fogyasztás előtt a hűtőbe dermedni, ekkor szebben fognak látszani a rétegek szeleteléskor ;)
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 8 775
elküldve: 2
receptkönyvben: 101
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

SüniSüti

Mióta szakács: 2014.04.25.
80 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

epres csokis torta, csokitorta, sakktáblatorta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szuts_44
szuts_44 Sun, 2019-05-26 22:58

Kedves SüniSüti!

Nekiálltam elkészíteni a süteményt a recepted alapján. Van néhány tapasztalatom, amit szeretnék megosztani Veled:
- Nekem sok volt a 12 tojás. Túl magas lett a torta, úgy, hogy visszavágtam belőle. Legközelebb csak 8 tojásból készítem.
- A krém - bár az íze jó , de az állaga - igen furcsa lett: kiikrásodott benne a margarin. Hát elég visszataszító lett. Külön vált a pudingtól. Örülnék, ha segítenél abban, hogy mit kell tennem, ennek az elkerüléséért. Előre is köszönöm.
- A krémet - minden hozzávalót arányosan növelve - 50 dkg margarinból csináltam, de még így sem tudtam az oldalát bekenni.
Még annyi, hogy étcsokoládét, RÁMA margarint és Dr Oetker tejszínes főzős pudingot használtam.

Szóval ezek voltak a tapasztalataim.
Kiváncsian várom a válaszod. :)

gigi22
gigi22 Mon, 2014-09-22 13:53

Csatlakozom az előttem szólóhoz! És gratulálok a csodás tortáidhoz!

Üdvözlettel: Gigi

SüniSüti
SüniSüti / SüniSüti Mon, 2014-09-22 14:03

Köszönöm szépen, igazán jólesik a dicséreted :) Szeretem a tortákat készíteni és örülök, hogy látjátok bennük a szépséget is.

Gőgh Ilona
Gőgh Ilona Wed, 2014-09-03 01:24

Kedves SüniSüti !
Nagyon ügyes vagy, gyönyörűek a tortáid és az elkészített ételeid is csábítóak!
Üdvözlettel: Ilu

822
tojás 12 db
cukor 12 ek
finomliszt 9 evőkanál
2 csipet
cukrozatlan kakaópor 3 ek
margarin 40 dkg
tejszínízű pudingpor 1.5 tasak
1 csipet
tej 5 dl
cukor 15 dkg
csokoládé 40 dkg
eper 0.5 kg
csokoládé 20 g
olívaolaj 1 ek
ostya 400 g