Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres csúsztatott palacsinta mentás tejszínhabbal

Epres csúsztatott palacsinta mentás tejszínhabbal
Epres csúsztatott palacsinta mentás tejszínhabbal
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A csúsztatott palacsinta már régen a nagy kedvenceim közé tartozott gyerekekkoromban, így adta magát az ötlet, hogy megtanuljam elkészíteni magamnak, már elég korán. Eleinte mindig az Magyar Elek féle szakácskönyvet vettem alapul, ami a maga nemében a kor egyik legjobb receptjét tartalmazta. Előb vagy utóbb minden étel kicsit változik az elkészítője lelkétől és ízlésvilágától függően. Nálam például az eper, a mandula, és a menta igen jól egészítik ki egymást.
A végeredmény egy finom meleg epres desszert.

hozzávalók / 4 adag

Az epres palacsintához

A sütéshez és tálaláshoz

ajánlat

Desszertnek kíváló, érdemes az eper szezonjában elkészíteni, akkor a legfinomabb.
Magát a palacsintát lehet kombinálni más szezonális gyümölcsökkel is, mint például a friss őszibarack túrókrémmel, váltakozva rétegezve, vagy akár az ananász és friss házi karamelluding kombinációja.  

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A balzsamecetet egy kisebb lábasban a barnacukorral együtt felforraljuk és kb. a 2/3-ára redukáljuk félretesszük kihűlni.
  2. A tejszín 2/3-át felforrósítjuk és ráöntjük a mentalevelekre, mintha teát csinálnánk, és lefedve félretesszük kihűlni.
  3. A tojások sárgáját a fele porcukorral habosra keverjük, ehhez adjuk hozzá a puha vajat, amivel simára keverjük, majd lassan hozzáadagoljuk, a lisztet, a darált mandulát, és a tejszín kb. harmadát, és a házitejjel közepes sűrűségű, híg besamel szerű masszává keverjük, és lefedve a hűtőbe tesszük a mentás tejszínnel.
  4. A fehérjét habosra keverejük, majd lassan a porcukor maradékával kemény habbá verjük, és összeforgatjuk óvatosan a palacsintatésztával.
  5. Az epreket vastagabb karikákra vágjuk, és összerázogatjuk a balzsamecetsziruppal.
  6. A palacsintasütő serpenyőt előforrósítjuk, a sütőt pedig 150C-ra előmelegítjük (elég nagy előny, ha kovácsoltvas palacsintasütőnk van), és mindig egy kevés vajat habzásig forrósítva benne belerakjuk a palacsintatésztát, és addig sütjük, amíg az alja épp megszilárdul, majd berakjuk a sütőbe szép lassan átforrósodni a palacsintasütővel együtt ...
  7. Kicsit merésznek tűnik, de a tészta így nagyon könnyed légies lesz a sütőben való utóhőkezeléstől.
  8. Ha már egy kicsit kezd barnulni a teteje, akkor kivesszük és rétegeljük a szirupos eperrel, és ezt így folytatjuk, amíg el nem fogy a palacsintatészta, vagy az eper.
  9. A tetjére természetesen egy palacsinta kerül és a kemény habbá vert mentás tejszín.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 43 726
elküldve: 0
receptkönyvben: 208
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

obey

Mióta szakács: 2008.05.17.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2008-05-21 16:16

Ez nagyon finom lehet, ki fogom probálni, bár elég gyakorlatlan vagyok a konyhában:)

651
eper 30 dkg
balzsamecet 60 ml
barna cukor 2 teáskanál
vaj 45 g
porcukor 60 g
tojás 4 db
habtejszín 3 dl
mandula 25 g
finomliszt 25 g
barna cukor 1.5 teáskanál
tej 0.5 dl
vaj 5 dkg
porcukor 2 ek