Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres-egres hab

Epres-egres hab
Epres-egres hab
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy régi (ha jól tudom) családi recept, nyári hűsítőnek ettük egresszezon idején.

Ez az adag kb. 4 adagnak felel meg.

hozzávalók / 4 adag

  • 250 g egres
  • 400 g eper
  • 1 db tojás
  • 2 ek méz (ízlés szerint)
  • 2 ek cukor (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál finomliszt (helyettesíthető vaníliás pudingporral vagy keményítővel)
  • 2 dl víz

ajánlat

Nagy nyári kánikulában kellemes nyári hűsítő. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészítés: az egrest és az epret megpucoljuk. Az epret felkockázzuk kisebb darabokra. A tojás szétválasztjuk.
  2. Az egrest feltesszük annyi vízben, hogy pont ellepje, teszünk hozzá ízlés szerint mézet, cukrot. Én kb 2-3 evőkanál mézet tettem hozzá.
  3. Ha az egres már elkezdett szétesni, hozzáadjuk az epret. Amíg fő, addig a tojásfehérjét kevés cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját kb. 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál lisztel (de akár lehet vaníliás pudingpor is - gluténmenteseknek) simára keverjük.
  4. A főzőléből adunk a tojássárgás masszához (hőkiegyenlítés céljából), majd azt is simára keverjük. 1-2 merőkanállal adagolunk a tojássárgához, hogy meleg legyen. Ha már az eper is összeesett, a tojássárgás főzőleves egyveleggel besűrítjük az epres-egres mártás. Addig kell főzni, ameddig besűrűsödik, krém állagú lesz a lé.
  5. Ha ezt az állagot elértük, a felvert tojásfehérjét is hozzákeverjük, a főzőlében összetörjük a habot, és még 1-2 percig főzzük. Ha készen van, egy másik tálba átöntjük az epres-egres habot, és kihűtjük.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 248
elküldve: 0
receptkönyvben: 3
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Cirus83

Mióta szakács: 2019.06.08.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gyümölcs mártás Epres-egres szósz gyümölcsleves

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

146
egres 250 g
eper 400 g
tojás 1 db
méz 2 ek
cukor 2 ek
finomliszt 1 evőkanál
víz 2 dl