Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres joconde torta

Epres joconde torta
Epres joconde torta
110 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Számomra varázsa van a mintás piskótának, ahogy a térben fordul, akár tekercsnek, akár tortának készül. Ennek a típusú desszertnek a francia neve: biscuit joconde imprime.

Szerintem az oldalt végigrakott fél eperszemek nagyon jól kiegészítik az amúgy is különleges, mintás torta oldalt. A receptet Praliné Paradicsomtól vettem át, némi változtatással, és teljes sikert aratott, annak ellenére, hogy bevallom, kicsit féltem, hogy gejl lesz a fehér csokoládé mousse-tól, de valóban tökéletes, friss az összhatása.
Azt fedeztem még fel, hogy ez a technika szebben sikerül minitortákkal, mint nagy lapos tortáknál - ott valahogyan jobban kunkorodik, vetemedik a piskóta, a kis formában pedig szépen tartja magát, jobbak az arányok. A most megadott adagból két ilyen nagy tejfölös-vödrös minitorta, vagy négy kisebb készülhet.
 
A mintát maminti art sablonnal vittem fel.

hozzávalók / 8 adag

Mintás piskóta - mintázómassza

Mintás piskóta - mandulás piskóta

Gyümölcs réteg

Fehércsokoládés mousse

Eperzselé a tetejére

  • 15 dkg eper (lehet mélyhűtött)
  • 2 teáskanál zselatin (+ fél dl víz)
  • 1 db citrom (kevés citromlé)
  • 1 ek méz (ízlés szerint - kóstolgassuk)

ajánlat

Szerintem nagyon látványos- és nagyon finom torta.

Szólj hozzá!

elkészítés

Mintás piskóta - mintázómassza

  1. Először a mintás piskótát készítjük el, érdemes egy nappal is előre dolgozni (csak azután letakarni a piskótát, hogy ne száradjon ki!) Mintázó massza: A tojásfehérjét a porcukorral egy kézi robotgép segítségével habosra keverjük.
  2. Hozzádolgozzuk a lisztet és a kakaóport (vagy esetleg porfestéket, egyéb színező port), végül pedig az olvasztott vajat.
  3. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a csík formájú díszítősablont ráhelyezzük. Spatulával átkenjük rajta a mintázó masszát, majd óvatosan leemeljük a sablont. Ezt még annyiszor ismételjük el, ahány minitorta készül. Hagyjunk helyet mintázatlan piskótának is - korongok kerülnek a minitorták aljára.
  4. A tepsit hűtőbe helyezzük, míg készül a piskótatészta.

Mintás piskóta - mandulás piskóta

  1. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabhoz a mandulaliszt, liszt és sütőpor elegyét. A piskótánál a legfontosabb, hogy míg a többi hozzávalóval összekeverjük, végig egy irányban keverjük a tojásfehérje habot, különben összetörik.
  2. A piskótatésztát szűk 1 cm vastagon elterítjük a mintázott sütőpapíron, és 175°C-ra melegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Ha a piskóta langyosra hűlt, megfordítjuk, és óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt - és előbújik a mintás piskótalapunk.
  3. A piskótából a minta mentén csíkokat vágunk, és belülről körbebéleljük a piskótacsíkokkal a desszertgyűrűk oldalát (én egy nagy tejfölös vödröt használtam desszertgyűrű gyanánt - sniccerrel vágtam le a tetejét). A maradék piskótából korongot szabunk alulra, és behelyezzük. Figyeljünk, hogy ne legyen sehol hézag, ahol kifolyhat a belekerülő massza.

Gyümölcs réteg

  1. 20 dkg epret és 2 nagy banánt, fél citrom levét, ízlés szerint adagolt mézet botmixerrel pürésítünk.
  2. Két teáskanál zselatint kevergetve melegítünk fél dl vízben, majd forrás után megvárjuk, míg langyosra hűl.
  3. Ekkor a gyümölcspüréhez keverjük, és a torták aljára öntjük. Hűtőbe helyezzük.

Fehércsokoládés mousse

  1. Én a mousse-t két egyenlő adagban készítettem el, kétszer egymás után. így egyszerűbb az eperszemek elhelyezése. Minden hozzávalót el kell felezni.
  2. Első részlet: A tejszínből fél decit egy lábasba öntünk, belekaparjuk a vaníliamagokat, mikor elég meleg, beledobjuk a kockára tört fehér csokit (12,5 dkg), és egyneművé keverjük. A csokis masszát szoba hőmérsékletűre hűtjük, hozzákeverjük a (fél csomag) instant zselatint, és robotgéppel keverjük kicsit.
  3. A maradék tejszínt kemény habbá verjük, majd a csokis masszához forgatjuk. Ráöntjük a mousse-t a gyümölcszselé rétegre addig, hogy pont a piskóta tetejéig érjen. Újfent hűtőbe helyezzük. Előveszünk kb 20 szem epret, megmossuk, és lecsöpögtetjük.
  4. Második adag mousse: Ha megdermedt a mousse, félbevágott eprekkel kirakjuk a sütemény oldalát, a maradék epreket elhelyezzük rétegben, és újra elkészítünk egy adag mousse-t, ugyanúgy, mint az előzőt. Megvárjuk, míg dermedni kezd, ekkor óvatosan belekanalazzuk, vigyázva, hogy az eprek szépen a helyükön maradjanak. Hűtőbe helyezzük a tortát.

Eperzselé a tetejére

  1. Ha megdermedt a mousse, 15 dkg epret némi citromlével és mézzel botmixerrel pürésítünk. 2 teáskanál zselatint kevés vízzel kevergetve forralunk, majd ha lehűlt, hozzákeverjük a gyümölcszseléhez, és a torták tetejére öntjük.
  2. Pár óra hűtőben való pihentetés után szétszedhető a forma. Eperszemekkel díszíthetjük a tetejét.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 8 294
elküldve: 0
receptkönyvben: 106
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

szekelyanna

Mióta szakács: 2013.03.10.
36 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: nehéz
szezon: nyár
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

joconde piskóta,biscuit joconde imprime, epertorta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tarabrab
tarabrab Wed, 2014-05-28 14:24

Kedves szekelyanna!
Már egy ideje szemezem a recepteddel és végre elhatároztam, hogy így eperszezon alatt megpróbálkozom vele. Az lenne a kérdésem a recepttel kapcsolatban, hogy nagyjából milyen magasnak kell lennie a mousse-t körülölelő piskótának?
Előre is köszönöm a válaszod!

620
tojásfehérje 1 db
porcukor 30 g
finomliszt 25 g
cukrozatlan kakaópor 15 g
vaj 30 g
tojás 6 db
cukor 6 ek
finomliszt 3 evőkanál
mandulaliszt 3 evőkanál
sütőpor 2 teáskanál
eper 20 dkg
banán 2 közepes db
citrom 1 db
méz 2 ek
zselatin 2 teáskanál
fehér csokoládé 25 dkg
vanília 1 db
habtejszín 5 dl
zselatin 24 g
eper 20 dkg
eper 15 dkg
zselatin 2 teáskanál
citrom 1 db
méz 1 ek