Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres kosárkák Afraa konyhájából

Epres kosárkák Afraa konyhájából
Epres kosárkák Afraa konyhájából
42 perc / előkészület: 30 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még régebben, kezdő háziasszony koromban próbálkoztam először kosárkát készíteni. Katasztrófa lett a végeredmény. Alig akart kijönni a formából. :( Aminek mégis nagy nehezen sikerült, a kezemben porladt szét. Mondanom se kell, felkerült a "fekete listámra".. Én ilyet aztán soha többet.
Mígnem a "Nagy sütiskönyv gyerekeknek" című (értelemszerűen) gyerekeknek íródott édességes könyvben rájuk nem leltem újra. Ha ezt egy kis csemete meg tudja csinálni, akkor én is! - csatakiáltással be is vackoltam magam a konyhába, és nekiálltam a "múlt sarának lemosására". :)
Hogy én miért nem ezzel kezdtem anno?

hozzávalók / 2 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet és a porcukrot szitáljuk össze, majd kisebb darabokban adjuk hozzá a vajat. Morzsoljuk szét, amíg a keverék morzsaszerű nem lesz.
  2. A tojássárgáját keverjük el a vízzel, majd öntsük hozzá a lisztes keverékhez, és addig gyúrjuk, míg egy szép, rugalmas tésztát nem kapunk. Formázzuk gombóccá.
  3. Lisztezzük be kicsit a tésztagombócot, majd fóliázzuk be, és tegyük a hűtőbe min. 30 percre.
  4. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és nyújtsuk ki kb 3 mm vastagságúra. Egyszer Rachel Allen műsorában láttam egy jó módszert: két fólia közé tegyük a tésztát és úgy nyújtsuk, garantáltan nem ragad, nem szakad.
  5. Egy pogácsaszaggatóval (kb 7.5 cm átmérőjű legyen) nyomjunk korongokat a tésztából, majd a megvajazott muffinmélyedésekbe nyomogassuk bele őket. Az alját szurkáljuk meg villával, majd előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
  6. Ha kihűltek a kosárkáink, könnyen ki tudjuk szedni a formából.
  7. A krémhez melegítsük meg a tejszínt a vajjal, majd ha forr, vegyük le a tűzről, és keverjük bele a fehércsokit és a pürésített banánt. Ha kihűlt, keverjük hozzá a mascarponét is.
  8. Az epret a vaníliával (vagy vaníliás cukorral) turmixoljuk össze.
  9. A kosárkák aljára tegyünk egy keveset az eperpüréből, majd a maradékot keverjük össze a banános csokikrémmel, és töltsük csordultig a süteményeket. Én csokireszelékkel díszítettem, de természetesen lehet mással is.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 959
elküldve: 0
receptkönyvben: 60
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Afraa

Mióta szakács: 2010.04.17.
39 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
babakonyha: baba 18-24 hónap
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gyümölcskrémes kosárka, epres-banános édesség, kosárka gyümölcsös mascarponéval töltve

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1261
finomliszt 175 g
porcukor 25 g
vaj 100 g
tojássárgája 1 db
víz 2 ek
fehér csokoládé 100 g
habtejszín 0.5 dl
vaj 0.5 ek
banán 0.5 db
eper 2 dkg
vaníliás cukor 0.5 csomag
mascarpone 5 dkg