Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres párnácskák

Epres párnácskák
Epres párnácskák
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az epret általában friss gyümölcsként fogyasztva szeretjük, pláne amikor szezonja van. Alkalom adtán azért nem bánjuk, ha az eper valamilyen süti belsejéből kukucskál ránk. Az 1 órás pihentetést leszámítva hamar el lehet készíteni, a végeredmény pedig kicsit olyan, mint a spanyol empanadas, csak édes változatban. Ebből a mennyiségből kb. 16-18 párnácskánk lesz.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Töltelékként használhatunk bármilyen sűrűbb házi lekvárt vagy dzsemet is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, a sót és a cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat, melyet alaposan szétmorzsolunk benne.
  2. Apránkét hozzáöntjük a tejet, majd jól összegyúrjuk, és cipóvá formáljuk. Fóliába csomagolva 1 órán át hűtőben pihentetjük.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket: a megmosott epret darabokra vágjuk, majd a barna cukorral és a fahéjjal lassú tűzön dzsemmé rotyogtatjuk. Félretesszük, és hűlni hagyjuk.
  4. A tésztát lisztezett munkalapon 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és 9 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle.
  5. Az eperből halmokat teszünk a közepükbe. Szélüket ujjunkkal enyhén bevizezzük, majd a tésztát félbehajtva szélüket kicsit összenyomjuk, végül egy villával lenyomkodjuk.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, tetejüket tojással megkenjük.
  7. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. (Két adagban sütöttem meg.)
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 22 773
elküldve: 17
receptkönyvben: 498
elkészítve: 21/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Zúza

Mióta szakács: 2010.07.30.
37 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: spanyol
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

epres holdacska, epertöltelékes párnák, édes párna eperrel

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szellocske13
feher.petra / szellocske13 Wed, 2015-10-07 17:02

Kedves Zúza!

Amikor megláttam a párnák képét, biztos voltam benne, hogy még ma elkészítem.
Annál inkább, hiszen egy kiló sorsára hagyott szilva várt a beteljesülésre.
Nos, azt hiszem a mennyországba jutottak.
Tulajdonképpen a szószba dobtam még kukoricakeményítőt, mert nagyon folyós volt. Így egy "szilvapuding" került bele.
Köszönöm a recepted.
Petra

Zúza
Zúza / Zúza Tue, 2015-10-13 09:36

Kedves Petra, köszönöm a visszajelzést!
Örülök, hogy erre a receptre esett a választás, és hogy a szilvák is jó helyre kerültek. :)
(Én legközelebb sűrű, házi szilvalekvárral fogom elkészíteni.) Üdv. Zúza

mzsofi
Zsófi.M / mzsofi Sat, 2013-09-14 10:20

Én egy extra kanál cukorral csináltam a tésztáját, és lekvárral - sajnos kifolyt, de erre számítottam is. Nagyon finom amúgy, legközelebb, ha nekifutok, sütőlekvárt fogok beletenni, az kibírja a gyűrődést. Köszi a receptet!

Yuyika
Yuyika Sun, 2013-08-18 14:50

Azon gondolkodtam, hogy vaníliás-túrós töltelékkel vajon elkészíthető? A tészta ropogós-morzsálós, édes tészta? Mert ha a túrós verzió elkészíthető belőle, akkor megszórnám egy kis fahéjas porcukorral, a gyümit meg kívülről mutatnám meg neki, szósz formájában... :P

Zúza
Zúza / Zúza Sun, 2013-08-18 16:34

Igen, morzsálódós, de nem mondanám édesnek, mert csak 2 evőkanálnyi van benne. De akár növelheted is a cukor mennyiségét. Szerintem túrósan is fincsi lesz, próba szerencse.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-08-17 00:39

Kedves Zúza!

De csodáááááás!!!! :)

Nem baj, most megtaláltam, elraktározás, és majd jövőre!!!
Köszönöm.:D
Éva-Anyóca

Zúza
Zúza / Zúza Sat, 2013-08-17 22:23

Hajrá! :) A tésztája kicsit szokatlan, a töltelék adja majd a fő ízt.

ritacity
ritacity Wed, 2013-02-20 17:35

Nekem nem jött be ez a recept :( Lehet hogy vékonyabbra nyújtottam,de ez a kisebbik baj.Az íze sem volt jó.A másik,hogy hiányolom belőle a sütőport vagy egy kis szódabikarbónát amitől meg kel kicsit.Bár ez az ízén nem változtat!

Zúza
Zúza / Zúza Fri, 2013-02-22 00:16

Sajnálom. A sütőpor nekem is eszembe jutott, de hű akartam maradni az eredeti recepthez, amiben nincsen. A fő ízélményt az eper adja. :)

Adrienn-B.
Adrienn-B. Mon, 2012-06-04 20:04

Ma megcsináltam a sütikét, de eléggé folyós lett az eper benne :(
Te pontosan hogy csináltad? Mennyi cukorral és mennyi ideig főzted?

Zúza
Zúza / Zúza Tue, 2012-06-05 18:50

Nem sok cukrot szoktam beletenni (nem mérem, pontosan nem tudom megmondani, mert érzésre csinálom), a főzésnél pedig megvárom míg a leve valamelyest elfő. Az epret pedig nem túl apróra vágom, hogy darabos maradjon. A dzsemet kihűlve teszem rá a tésztára, a széleit alaposan összenyomkodom, nehogy kifolyjon sülés közben. Valamilyen sűrűbb lekvárral is kipróbálhatod, és akkor nem kell külön eperdzsemet készíteni.

506
finomliszt 25 dkg
1 csipet
cukor 2 ek
vaj 10 dkg
tej 1 dl
tojás 1 db
eper 40 dkg
barna cukor 2 ek
fahéj 0.5 kk