Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres pezsgőzselé torta

Epres pezsgőzselé torta
Epres pezsgőzselé torta
95 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a torta kedves szakácstársunk, AzEszter engedélyezésével :) kerül fel a No Salty-ra. Az ihletet az ő Almás borzselé tortája adta. Ez a torta az ő tortájának az "ünnepi" változata, a klasszikus páros - eper és rozépezsgő - tortába öntött változata. A dolog szépsége, hogy őt vendégelhettük meg vele, így hát lektorálhatta is rögtön! :))) Nekünk nagyon ízlett, ezért mindenképpen közre kell adnunk, hogy Nektek is szerezhessen sok kellemes percet, ugyanúgy, mint nekünk!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

ajánlat

Ünnepekre, meghitt együttlétekre, minden olyan alkalomra, amikor az ember amúgy is szívesen fogyasztaná a pezsgőt, és az epret!

pH besorolás: erősen savasít

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet keverjük el a sütőporral, majd adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, keverjük el, majd jöhet a tojás és a vaj is. Kézzel jól dolgozzuk át, s gyúrjuk tésztává.
  2. Béleljünk ki vele egy 26 cm-es kapcsos tortaformát, oly módon, hogy a tortaforma szélére is kerüljön tészta kb. 5 cm magasan, s tegyük be a hűtőbe, hagyjuk hidegen.
  3. A sütőt melegítsük fel 170°C fokra (légkeveréses 150°C).
  4. A pezsgőt és az eperlevet öntsük egy fazékba, és tegyük a tűzre.
  5. Egy bögrében a pudingport keverjük el a cukor felével, és a léből, ami még nem forró, adjunk hozzá néhány kanálnyit, kavarjuk el csomómentesre.
  6. Amikor a lé felforrt, állandó keverés mellett öntsük hozzá a pudingporos levet, vegyük kicsire a lángot, és adjuk hozzá a maradék cukrot, valaminta vaníliás cukrot, és a feldarabolt mentaleveleket, és pár másodperc alatt főzzük sűrűre.
  7. Amint kész, zárjuk el a gázt, és forgassuk bele az epret.
  8. Vegyük ki a tortaformát, és öntsük bele a keveréket, és rögtön tegyük is be a sütőbe.
  9. Süssük 60 percig, mikor kész, hagyjuk lehűlni, majd hűtőbe téve hagyjuk egy éjszakán át, hogy a zselé megszilárduljon.
  10. Szeleteljük, díszítsük tejszínhabbal és menta-, vagy citromfűlevelekkel.

  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 777
elküldve: 3
receptkönyvben: 246
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

pezsgős epertorta

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mamokam0129
Mamokam0129 Fri, 2017-05-26 14:43

Kedves Mr and Mrs Smith!

"... hűtőbe téve hagyjuk egy éjszakán át, hogy a zselé megszilárduljon." A receptben nem adtak meg zselét; vagy a pudingporra gondoltak? A 7,5 dl lével a 70 dkg eper
stabilan összeáll a pudingporral és sütés után nem lesz folyós? Köszönöm a válaszukat!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2011-07-12 21:20

Köszönjük a dicséretet kedves Harold Zidler! De aztán ne hagyd sokáig csorgatni a nyálad, láss neki, készítsd el! Nem bonyolult! A legjobbakat: Mrs Smith

Harold Zidler
Harold Zidler Tue, 2011-07-12 23:11

eperszezonon kívül? ne viccelj... szidtam is magam h nem találtam rá erre a receptre hamarabb... :)

NoSalty
Nosalty / NoSalty Fri, 2011-01-21 11:59

Kedves Mr and Mrs Smith!
iWiW klubunkban ajánlottuk ezt a receptet.
Legyetek Ti is a NoSalty.hu iWiW klub tagjai!
NoSalty.hu csapata

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-05-03 15:19

Kedves t.bernadette! Öröm hallgatni, hogy ilyen siker lett!:))) A tésztát illetőleg, én is bénáztam vele, darabokban nyújtva került a formába, meg aztán persze kézzel rásegítettem, gondoltam mindegy, úgy is összesül és az alján van...:) Gondoltam arra is, hogy lehet hogy egy picit több tésztát kellene csinálni, de aztán elvetettem, mert jobban szeretem a kevés tészta:sok töltelék arányt, így meghagytam. egyáltalán nem vagy ügyetlen, sőt! Gratulálok!:) A legjobbakat: Mrs Smith

t.bernadette
t.bernadette Sun, 2010-05-02 22:01

Brutálisan jó lett :-). Apukám szülinapjára sütöttem, de csak másnap került asztalra. Majdnem villanypásztorral kellett őriznem azuram elől, annyira finom volt már az illata is. No perc alatt elfogyott :-). Picit aggódtam, mert a sütés végére már bugyogott az epres cucc, és picit a tészta szélére folyt. De hibátlan lett.
Kézzel nyomkodod a formába? Picit szerencsétlenkedtem vele, végül kinyújtottam, de így is trükköznöm kellett picit. Persze ez nem a tészta hibája, csak a bénaságomé :-)

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-04-03 14:57

Igen, igen, Eszter lektorálta, Eszternek nagyon ízlett és Achinak is - azóta is fájlalom azt a darabot, ami azért maradt nagy sietségben a tányéromon, mert édesanyád pogácsája és kedvessége elvonta a figyelmemet erröl. Hiába, a böség zavara. Nehéz választani. :-D
Nagyon finom volt, nekünk nagyon ízlett, az ötlet pedig még ennél is szuperebb! Azt is meg kell jegyezzem, ez nekem még a sajátomnál is jobban ízlik, úgyhogy nagyon örülök, hogy ide is felkerült! :-p
Tessék csak kipróbálni! Nagyon finom!
Eszter

678
finomliszt 150 g
teljes kiőrlésű liszt 80 g
sütőpor 1 csomag
porcukor 75 g
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 1 db
vaj 80 g
eper 70 dkg
vaníliás pudingpor 2 csomag
cukor 14 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
pezsgő 400 ml
eperlé 350 ml
menta 3 szál
habtejszín 2 dl
menta 3 szál