Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres-rebarbarás pite

Epres-rebarbarás pite
Epres-rebarbarás pite
55 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eper-rebarbara nyerő páros. :) De bármilyen tetszőleges gyümölccsel elkészíthető.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Azoknak ajánlom, akik egy viszonylag gyorsan elkészíthető és finom pitére vágynak. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a tésztát. A lisztet a munkafelületre (lehetőleg márványra) halmozzuk, és nyomunk a közepébe egy mélyedést. Beletesszük a vajat, porcukrot, sót, a vaníliarúd kikapart magjait, majd az ujjainkkal összekeverjük. Fokozatosan a halom közepébe keverjük a lisztet is, amíg a tészta morzsalékos lesz. Ismét mélyedést nyomunk a közepébe, és beleütjük a tojásokat. Belekeverjük a lisztes keverékbe, amíg a tészta összeáll.
  2. Amikor a tészta hozzávalóit jól összedolgoztuk, néhányszor átgyúrjuk a tenyerünkkel, amíg sima lesz. A tésztát cipóvá formáljuk, becsomagoljuk folpack fóliába, és felhasználás előtt 1-2 órán át pihentetjük a hűtőben.
  3. Elkészítjük a tölteléket. Tegyük a megpucolt, felkockázott rebarbarát egy serpenyőbe, adjuk hozzá a barna cukrot és a citromlevet. Alacsony lángon forraljuk össze. Tegyük félre hűlni.
  4. Vegyük elő a tésztát. Osszuk el úgy, hogy 4 db kb. 8 dkg-s tésztagombócunk legyen, a maradékot pedig tegyük félre "rácsozáshoz". (Ha nincs mini piteformánk (4 db 12 cm-s forma), a tészta mennyisége egy kb. 26-28 cm-s piteformához elegendő.)
  5. Vegyük elő a mini piteformákat, és kenjük ki olvasztott vajjal. 
  6. A tésztagombócokat enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, és helyezzük a formákba, majd az ujjunkkal igazítsuk el. Szurkáljuk meg villával.
  7. Töltsük meg a rebarbarás töltelékkel, szeleteljük rá a megmosott, kicsumázott friss epret, majd a maradék tésztagömböt nyújtsuk ki, és rácsozzuk be a piték tetejét.
  8. Előmelegített sütőben süssük meg. Ha kihűlt, szórjuk meg porcukorral.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 4x12 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 10 451
elküldve: 7
receptkönyvben: 192
elkészítve: 17/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Emőke

Mióta szakács: 2012.01.07.
47 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

epres pite, rebarbarás pite, gyümölcsös pite

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bármit csak egyszerűt
bármit csak egyszerűt Sat, 2015-06-06 13:39

Megcsináltam 26cm-es formában és nagyon fincsi! Picit több epret tettem bele, ezért hígabb belseje, de ez nem vesz el az ízélményből ! Köszi a receptet! 5*

Bodon Judit dietetikus
BodonJudit / Bodon Judit dietetikus Sat, 2014-05-17 17:09

Kis piteformám nem volt, nagyobban sütöttem, bepróbálkoztam, hogy az első tésztát a sütőben kicsit elősütöm, de erre a tésztácska összecsúszott és pite helyett egy nagy körlap lett. :) A maradék tésztával korrigáltam a széleket (hogy minimalizáljam a félrecsurgást, mert ilyen kivehető aljú piteformában sütöttem), berácsoztam - nem ragozom tovább - Isteni lett!!! Féltem, hogy átázik a tészta, de nem. A családom most nincs itthon, elképesztően kell uralkodni magamon, hogy ne egyem meg egyedül az egészet. :) Köszönöm! Van még a hűtőben némi rebarbara, holnap megyek, veszek még epret. :)

Nóricicc
Rosemary / Nóricicc Tue, 2012-06-19 14:45

Kedves Emőke!

Megsütöttem tegnap a pitét, nagyon finom lett:)
Köszönöm a receptet, sikert aratott:)
Üdv: Nóri

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Fri, 2012-06-01 17:25

Kedves Emőke! Nagyon gusztusos ez a pite és szép a fotó is! Azt szeretném megtudni, honnan szereztél be ilyen kis piteformákat. Ezekre vadászom jó ideje, de sehol sem találok, és a neten sem bukkantam még rá pont ilyen típusúra. És persze horror ára van. Megköszönném, ha tudnál ebben segíteni. Üdv: Gabi

szaboemoke
Emőke / szaboemoke Fri, 2012-06-01 17:34

Kedves Gabi! Köszönöm. Tavasszal vettem a Tchibo boltjában. (volt ilyen 4 db-os és volt egy nagyobb méretű - mindkett 3 eFt) Itt már csak a nagyot mutatják: http://www.tchibo.hu/Piteforma-p400015996.html (ennek is kivehető az alja). Szerintem hívd fel őket telefonon, hátha! :) /de mintha a kooktánál is lenne, csak kisebb) Remélem sikerül beszerezni! üdv. Emőke

680
finomliszt 25 dkg
vanília 1 db
vaj 10 dkg
porcukor 10 dkg
1 csipet
tojás 2 db
rebarbara 25 dkg
eper 20 dkg
barna cukor 8 dkg
citromlé 0.5 citromból nyert
vaj 1 ek
porcukor 2 ek