Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres tiramisu kehely matcha teával

Epres tiramisu kehely matcha teával
Epres tiramisu kehely matcha teával
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem igazán jellemző rám a fúziós konyha, de ezt ki kellett próbálnom. A minap szétnéztem otthon. Az epres tiramisu gondolata már adott volt, de valamit szerettem volna beletenni még. Jöjjön tehát egy olasz-japán egyveleg :-D.

hozzávalók / 2 adag

Az eperöntethez

A tiramisuhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először az eperöntetet készítjük el. A matcha tea-t a forró vízben keverjük el, s villával óvatosan verjük fel úgy, mint a tojást, hogy kis hab keletkezzen a tetején.
  2. Az epret vágjuk apróra, s a cukorral tegyük fel kis lángon főni. Amikor már az eper kezd szétesni, öntsük hozzá a matcha tea-s vizet és kézi botmixerrel pépesítsük össze.
  3. Majd főzzük kb. 10 percig, amíg a be nem sűrűsödik. 
  4. Ezután készítsük el a krémet. A mascarpone-t, tojást, cukrot és matcha tea-t keverjük el alaposan egy tálban, s az epreket vágjuk apró darabokra.
  5. Utána pedig következik a tiramisu összeállítása. A babapiskótákat törjük ketté, mert így jobban beleférnek majd a pohárba, s egyesével mártsuk bele mindkét oldalát az eperöntetbe, majd helyezzük szorosan egymás mellé a pohár alján - én konyakos poharat használtam -.
  6. Majd tegyünk egy nagy adag masszát a tetejére, hogy kb. 1cm vastagon befedje. Szórjuk meg a massza tetejét kevés eperrel. S újból a babapiskóta réteg következik.
  7. Addig rétegezzük egymás tetejére a babapiskótát, masszát és epret, amíg a pohár tetejéig nem érünk. A felső rétegnek masszának kell lennie. Majd legvégül epret szórunk a tetejére, s néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük. (Én nem használtam bele túl sok matcha tea-t, de természetesen ez mindenki ízlésére van bízva, hogy mennyit tesz bele.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 272
elküldve: 3
receptkönyvben: 71
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Rozmaring&Csokoládé

Mióta szakács: 2011.12.08.
79 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
kalória: átlagos
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

epres pohárkrém, pohárdesszert epres tiramisuval, epres tiramisu pohárban

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kitike
Kitike / kitike Wed, 2012-06-13 22:14

Ez egy fantáziadús és innovatív recept! A tiramisu lényege a "dobj fel" élmény! Hát, nekem ez nagyon benne van! Nem szabad ennyire kocka módon állni a főzéshez, kedves Blanketta. Szerintem az élvezet, az ötletek fontosabbak, mint a merev szabályok és félismeretek. Az enyém karácsonykor spekulatius alapú, narancslikőrös, étcsokireszelékes volt -nem rótták fel a "kihágásaimat" :D

RozmaringandCsokoládé
Rozmaring&Csokoládé / RozmaringandCsokoládé Wed, 2012-06-13 17:13

Kedves Blanketta, Valóban abban igazad van, hogy a Tradicionális tiramisuba kell kávé és kakaó. Sajnos rumot viszont nem tesznek bele. Vagy marsala bort, vagy mandula likőrt. A tiramius kifejezést használják az olaszok eljárási gyűjtőfogalomként is. Ami arra a technikára utal, amit te is ismersz, ahogy a tradicionális tiramisu készül - babapiskóta réteg, majd krém réteg, és így tovább, halmozva egymás tetejére -. De a nem tradicionálison kívül még számtalan fajta ízvilágú van. Például az epres. De lent délen citromosan készítik. Az is tiramisu, pedig még mascarpone sincs benne. Hát, így megy ez valahogy ezeknél a mindig napsütést élvező, szerencsés embereknél :-D.

Blanketta
Blanketta / Blanketta Wed, 2012-06-13 15:43

attól nem lesz tiramisu, mert maskarpone van benne. a tiramisu a kávétól és a rumtól és a kakaótól lesz tiramisu...

447
eper 4 dkg
cukor 2 ek
víz 1 dl
matcha teapor 1 teáskanál
babapiskóta 7 db
mascarpone 125 g
tojás 1 db
eper 2 dkg
cukor 1 ek
matcha teapor 1 teáskanál