Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres tiramisutorta

Epres tiramisutorta
Epres tiramisutorta
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a korábbi tiramisureceptem nyári kiadása, azaz epres változata. Egy fokkal macerásabb, mint a legtöbb hasonló recept, hiszen a piskótát is meg kell hozzá sütni, de egyrészt nem túl bonyolult, másrészt pedig sokkal finomabb lesz tőle.

hozzávalók / 12 adag

A piskótához

A krémhez

A locsoláshoz

Az összeállításhoz

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

A piskótához

  1. A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét félig felverjük, majd fokozatos keverés mellett hozzáadjuk a cukrot.
  2. Ha a fehérjét a cukorral kemény habbá vertük, akkor folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a sárgáját is, és összedolgozzuk.
  3. A lisztet a keverékhez szitáljuk, és óvatosan eldolgozzuk.
  4. Sütőpapírral kibéleljük a tortaformát, eloszlatjuk benne a tészta felét, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Ha elkészült az egyik lap, után a tészta másik felét is ugyanígy elkészítjük, majd hagyjuk őket kihűlni.

A krémhez

  1. A mascarpone krémhez a cukorból és a vízből szirupot főzünk. A tojássárgáját habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a még forró cukorszirupot.
  2. A cukorsziruppal fehéredésig keverjük a tojást addig, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. Ez kb. 10 perc folyamatos keverés jelent. A mascarponét habverővel átlazítjuk, majd folyamatosan hozzákeverjük a tojásos keveréket.
  3. A beáztatott zselatinlapokat kinyomkodjuk, majd a mikróban pár másodperc alatt megolvasztjuk. A megolvadt zselatinhoz hozzákeverünk két evőkanállal a krémből, jól eldolgozzuk, majd hozzáöntjük a többi krémhez, és alaposan elkeverjük.
  4. A tejszínhabot keményre verjük, majd ezzel lazítjuk a tojásos-mascarponés-zselatinos masszát.

A locsoláshoz

  1. A sziruphoz összekeverjük a kávét az amerettóval.

Az összeállítás

  1. Az összeállításnál egy tortalapot lefektetünk, ezt megkenjük a kávés sziruppal.
  2. Ezután félbevágott eprekkel kirakjuk a tortaforma szélét, majd utána a teljes piskótát kirakjuk eperrel.
  3. Rákanalazzuk a krém háromnegyedét, szépen elegyengetjük, majd ráfektetjük a másik tortalapot. Ezt is meglocsoljuk a kávéval, végül pedig vékonyan bevonjuk a maradék krémmel a torta tetejét, majd hűtőbe tesszük legalább 4 órára.
  4. Tálalás előtt a tetejét megszórjuk kakaóporral.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 6 697
elküldve: 0
receptkönyvben: 55
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
336 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
szezon: nyár
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

epres kávés torta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

307
tojás 6 db
cukor 150 g
finomliszt 150 g
habtejszín 200 ml
cukor 60 g
víz 0.5 dl
tojássárgája 2 db
lapzselatin 2 db
mascarpone 250 g
feketekávé 150 ml
amarettó 50 ml
eper 350 g
cukrozatlan kakaópor 20 g