Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres túrógombóc Herska konyhájából

Epres túrógombóc Herska konyhájából
Epres túrógombóc Herska konyhájából
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A túrógombóc nagy sláger a családban. A receptet még a nagymamámtól tanultam, gyerekkoromban, amikor nála voltunk, mindig ezt kértük tőle a testvéremmel. A hűtőben maradt még egy kis eper, így jött az ötlet, hogy "feldobom" vele a jól bevált túrógombócot. Mi általában húsos leves után, főételként esszük ebédre, de desszertnek is kiváló.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ahhoz, hogy a gombóc ne essen szét, fontos a pihentetés. Nem tudom pontosan, mennyi idő szükséges hozzá, én általában már reggel bekavarom a gombócot (nem több 10 percnél), és mivel gyorsan ki lehet főzni, szabad a délelőtt, lehet menni kirándulni, múzeumba, bringázni... Szóval nekem legalább 3-4 órát áll a hűtőben. 

Ki lehet próbálni eperöntettel is, biztos nagyon finom (legközelebb úgy csinálom).

Én a tejfölbe teszem mindig a cukrot, mikróban megmelegítem, és összekeverem, de a cukor persze mehet a gombócra szórva is (vagy a pirított zsemlemorzsába is tehetünk).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A túrót egy nagy tálban elmorzsoljuk, csipet sóval megsózzuk.
  2. A tojásokat szétválasztjuk: a sárgáját ráütjük a túróra, a fehérjét egy külön tálba tesszük.
  3. A túróhoz és a tojáshoz hozzáadjuk a búzadarát, és jó alaposan összedolgozzuk.
  4. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a túrós masszába forgatjuk.
  5. Lefedve betesszük a hűtőbe legalább 2-3 órára.
  6. Amíg egy nagy lábosban vizet forralunk, vizes kézzel (ez fontos, hogy ne essen szét a gombóc) gombócokat formázunk, a gombócok közepébe mérettől függően egy negyed vagy fél szem eper kerül (én kisebb gombócokat szoktam csinálni).
  7. A gombócokat lobogó vízben kifőzzük (akkor jó, ha feljön a tetejére).
  8. Közben kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, és a kész gombócokat megforgatjuk benne.
  9. Mikróban megmelegített, porcukorral kikevert tejföllel tálaljuk.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 946
elküldve: 0
receptkönyvben: 34
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Herska

Mióta szakács: 2013.05.20.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

túrógombóc eperrel, gyümölcsös túrógombóc, túrós gombóc

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ildike61
ildike61 Thu, 2013-12-26 17:18

Nagyon könnyű lett a gombóc, még melegen elfogyasztottuk.Mirelit fekete szedret tettem bele, és mellé is szervíroztam a maradék szedret.

489
tehéntúró 50 dkg
tojás 4 db
búzadara 120 g
1 csipet
zsemlemorzsa 100 g
napraforgó olaj 1 ek
eper 15 dkg