Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres-túrós kosárka

Epres-túrós kosárka
Epres-túrós kosárka
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eperszezon van, amit imádok!  Pár napja azon agyalok, hogy milyen süteményt kellene készíteni az eper felhasználásával. Agyalás közben eszembe jutott egy doboz réteslap és egy doboz túró, amik felhasználásra várva pihentek a hűtőben közeledve szavatossági idejük lejártához.
Aztán eszmbe jutott Stahl Judit túrós rétes muffinja, amit már rég ki akartam próbálni. Úgyhogy ötvöztem a réteslapot, a túrót és az epret, átvariáltam picit a receptet, és megszültett egy fincsi tavaszi desszert :).

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Én csak kb. 5-6 dkg epret használtam, és sajnos így kevésbé volt érezhető az íze a végtermékben. Ezért növeltem meg a mennyiséget. Ha kihűlt, díszíthető porcukorral, de az én ízlésemnek úgy már túl édes volt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük.
  2. Az epret apróra daraboljuk, a túrót összetörjük.
  3. A cukrot és a tojást kézi robotgéppel 1-2 perc alatt elkeverjük, majd hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét, a citrom reszelt héját, a búzadarát, illetve a krémesre összetört túrót. Jól elkeverjük a robotgéppel, majd beleforgatjuk az eperdarabkákat, és hagyjuk állni pár percig.
  4. Közben előkészítjük a kosárkákat. Ehhez először az olajjal kikenjük a muffinforma mélyedéseit. Aztán kiterítünk egy réteslapot, vékonyan megkenjünk olvasztott vajjal, felvágjuk kb. 10x10 centis lapocskákra. A sütőforma egyik mélyedésébe helyezünk egy lapocskát, majd egy kövekezőt úgy, hogy kicsit elfordítjuk az elsőként berakotthoz képest. Így járunk el a többi lapocskával, valamint a többi mélyedéssel is. Egy kosárkához 6-8 lapot kell felhasználni. Nekem a fenti hozzávalókból 8 kosárnyi jött ki. (2 réteslap kimaradt)
  5. Ha kész vannak a kosarak, megtöltjük a túrós-epres keverékkel.
  6. Betesszük a sütőbe, és készre sütjük ( én csak alulsütést használtam, mert hamar megpirultak a réteslapok szélei).
  7. Ha kész, hagyjuk pár percig állni, hogy könnyen kivehetők legyenek a formából.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 309
elküldve: 1
receptkönyvben: 126
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

asztika

Mióta szakács: 2011.01.16.
24 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

epres rétes muffin formában, epres-túrós réteskosárkák

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

debmo
Debmo / debmo Thu, 2011-05-12 11:11

Én is szoktam készíteni ezt a receptet, és az összhatás annál jobb, minél intenzívebb gyümölccsel készíted. Én általában meggyel szoktam, de nagyon finom bele a vegyes aprógyümölcs (ribizli, málna, áfonya keverék). Én nem szoktam bele darát tenni, hidd el úgy is elég jó az állaga.

421
réteslap 1 csomag
tehéntúró 25 dkg
cukor 7.5 dkg
búzadara 1 evőkanál
eper 10 dkg
tojás 1 db
citromhéj 1 citromból nyert
vanília 1 db
vaj 5 dkg
napraforgó olaj 1 ek