Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erdei gomba-torta

Erdei gomba-torta
Erdei gomba-torta
100 perc / előkészület: 30 perc sütés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az idei év első vargányáit tiszteltem meg ezzel a recepttel. Nem saját recept, de a vargánya az saját szedés. Csak kár, hogy elég kevés volt. Kicsit hosszú volt leírni, de elkészíteni nem bonyolult.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez és az öntethez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a felkockázott margarinnal, hozzáadjuk a sót, a tejfölt és a tojássárgáját.
  2. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, folpack-ba csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.
  3. Közben a gombákat megtisztítjuk, és felszeleteljük. A hagymákkal ugyanígy járunk el.
  4. A hagymákat a vajon megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a gombákat, és élénk tűzön píritjuk. Levét elfőzzük, végül sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk kihűlni, a vargányából néhány formás szeletet félreteszünk a díszítéshez.
  5. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. 26 cm-es piteformát kivajazunk. A tésztát kb. 30 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, és a formába terítjük. Szélét formázhatjuk. Alját villával megszurkáljuk, a tetejére sütőpapírt helyezünk, és erre tesszük a babot, ami a nehezék, és 20 percre elősütjük.
  6. Ha kicsit kihűl, belesimítjuk a hagymás gombát.
  7. A tejszínt elkeverjük a tojásokkal, ízlés szerint sóval, borssal, a provence-i fűszerkeverékkel, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és afinomra vágott petrezselymet.
  8. Bevonjuk vele a tölteléket, tetejére rendezzük a gombaszeleteket. A tészta szélét pedig megkenjük a tojásfehérjével.
  9. 180 fokos sütőben 50-55 percig sütjük (tűpróba).

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 036
elküldve: 0
receptkönyvben: 102
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi

Mióta szakács: 2011.03.20.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

vargányás-tejszínes pite, gombás lepény

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Thandi
Andi / Thandi Thu, 2011-08-25 14:48

Kedves Z1!
Én csak a receptet írtam le, szóról szóra. Mindenki készítse ízlése szerint. Én sem vittem túlzásba a fűszerezést. A vargányát pedig tényleg Én szedtem, hálisten Zalában sok van, ha kedvez neki az időjárás! Készítsd el és várom a véleményed! Andi

z1
z1 / z1 Thu, 2011-08-25 14:07

Kedves Andi!
Ez egy nagyon jónak tűnő recept.
És még szép is!
De!
Egy parádés, erdei vargányának - pláne, ha esetleg még a munkád is benne van a szedésében - szerintem bűn elvenni az ízét fokhagymával + provence-i fűszerkeverékkel.
Z.

479
finomliszt 250 g
vaj 125 g
tejföl 0.5 ek
1 kávéskanál
tojássárgája 1 db
tojásfehérje 1 db
gomba 400 g
fokhagyma 4 gerezd
póréhagyma 1 db
vöröshagyma 1 közepes fej
vaj 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
főzőtejszín 1.5 dl
tojás 3 db
provence-i fűszerkeverék 0.5 kávéskanál
sajt 50 g
petrezselyem 8 szál