Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erdei gombás bableves sajtgaluskával

Erdei gombás bableves sajtgaluskával
Erdei gombás bableves sajtgaluskával
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept a Kifőztük magazin novemberi számába készült. Gomba és bab házassága az alap, húsosan is elkészíthető, ha valakinek nagyon hiányzik, ebben az esetben valami jó kis füstöltet javasolnék. Egyébként megáll benne a kanál, olyan igazi sűrű, gazdag étel. Érdemes többféle gombából készíteni, ezekhez én is szárítottan jutottam hozzá. A történethez hozzátartozik, hogy amikor készült épp lázasan, taknyosan nyomtam az ágyat, de muszáj volt megcsinálni, nem volt mese, lapzárta volt. Néhány kanálnyi belőle azonban egészen megvígasztalt, piros orral, könnyes szemekkel, boldogan eszegettem, minden cseppje átmelegített, még a lábujjaim is bizseregtek tőle. Enyhén csípősre készítve ez csak fokozódik.

hozzávalók / 6 adag

A leveshez

A nokedlihez

ajánlat

Ph besorolás: közepesen savasít. Lencsével is elkészíthető!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot előző este beáztatjuk.
  2. A főzés előtt a szárított gombát meleg vízben legalább 40 percig ázni hagyjuk - az áztatólére is szükségünk lesz!
  3. A shalotta hagymát apróra vágjuk, a felolvasztott zsíron halvány barnára pirítjuk, majd a végén adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, a babérlevelet és a szegfűborsot.
  4. Belekeverjük az apróra vágott répát, és néhány percig sütjük. Hozzáadjuk a babot, felöntjük az alaplével és fedő alatt a babot puhára főzzük.
  5. A gombát szűrjük le a vizéből, az utolsó 15 percnél adjuk a leveshez. A gomba áztatólevét óvatosan öntsük a leveshez úgy, hogy az esetleges homok, ami a gombából kiázott, öntés közben szépen leüljön a tál aljára.
  6. Ekkor adjuk hozzá a sherry-t is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  7. A tejfölt a liszttel elkeverjük. Merőkanállal addig adagolunk a levesből a tejfölbe, amíg az fel nem melegszik, így öntjük csak a leveshez. Még egy-két percig közepes lángon forraljuk, majd takarékra tesszük.
  8. A galuska hozzávalóit elkeverjük és a levesbe szaggatjuk. Amint feljönnek a leves tetejére, megfőttek. Ekkor keverjük bele a frissen aprított petrezselymet és zsályát.
  9. Tányérokba szedve egy-egy kávéskanál tejföllel és mustárral, kevés citromlével korhelyesen tálaljuk.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 658
elküldve: 11
receptkönyvben: 379
elkészítve: 11/21
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre
alkalom: Márton-nap, újév

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gombás bableves sajtgaluskával, erdei gombás bableves

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lilapipacs
Lilapipacs / Lilapipacs Sun, 2013-12-01 16:19

Kedves P.!

Elkészült az ételed.
Az idén sikerült begyűjtenem sötét trombitagombát, amit leszárítottam, így ezzel fűszereztem a levest, bár kevesebbet tettem bele, mert intenzív az íze.
Fincsi lett. :-)

Üdvözlettel:
G.

zsófikacsa
zsófikacsa Tue, 2011-11-29 23:03

Én megcsináltam, bár nem a megadott gombákkal, hanem csiperke-rókagomba kombinációval (friss csiperke, konzerv rókagomba), mert ahhoz jutottam hozzá aránylag egyszerüen és aránylag olcsón. Így is finom volt. Persze az eredeti gombákkal biztosan még különlegesebb :-)

570
salottahagyma 1 db
fokhagyma 3 gerezd
mangalica zsír 1 ek
fejtett bab 50 dkg
sárgarépa 2 kis db
fehérrépa 1 db
szárított gomba 10 dkg
marha alaplé 2 l
babérlevél 1 db
szegfűbors 1 ek
zsálya 4 db
sherry 1 dl
petrezselyem 1 csokor
tejföl 2 dl
finomliszt 1 evőkanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
finomliszt 2 púpozott ek
tojás 1 db
parmezán sajt 5 dkg
rózsabors 1 ek
zsálya 2 db
0 ízlés szerint