Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erdélyi parasztcsorba

Erdélyi parasztcsorba
Erdélyi parasztcsorba
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ahány konyha annyiféle elkészítési módja ismeretes, így nem szeretnék kommentháborút indítani azzal, hogy hagyományos parasztcsorbaként aposztrofálom főztömet. Édesanyám így készíti, az ő édesanyja is, és dédnagyanyám is. Kóstoljátok meg ti is!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Hogy mi is a cibere, arról itt találtok bővebb infot. Készíthető házilag is, de Romániában pl. üvegben árulják, csak úgy, mint nálunk az ecetet. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Első lépésként egy kb. 4-5 literes fazékban felolvasztunk egy evőkanál zsírt, rádobjuk a felkockázott hagymát, és üvegesre pirítjuk rajta. A hagymára dobjuk az apró kockára vágott sertéscombot, és fehéredésig forgatjuk, majd kivesszük az edényből.
  2. A visszamaradt zsíron kicsit megpirítjuk az apró kockákra vágott répát, fehérrépát, karalábét. Ez azért szükséges, mert a pirítástól az ízek sokkal intenzívebbek lesznek.
  3. Mikor pár percig így pirítottuk, visszatesszük az edényben a hagymás-húsos keveréket, átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami bőségesen ellepi. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Felforraljuk, majd hozzátesszük az apró kockákra vágott burgonyát. Szinte készre főzzük a zöldségeket, majd hozzátesszük a csorba legfontosabb fűszerét a lestyánt. Több recept is írja, hogy helyettesíthető a fűszer, de ez szerintem nem igaz. Az a fűszer, amitől a lehető legjobban hasonlít az Erdélyben és Romániában elterjed leveshez a csorbánk, az a lestyán. Bőséggel szórjunk a levesbe.
  4. Miután felforrt, dobjuk bele a borsót és a babot. Én most üveges és konzerv verziót használtam, így elég a végén beletenni, ha viszont nyers babbal vagy borsóval dolgozunk, akkor érdemes a többi zöldséggel együtt, a főzési a folyamat elején beletenni a levesbe, hogy biztosan minden megpuhuljon.
  5. Miután minden megpuhult, akkor tesszük a levesbe a ciberét, amitől savanykás lesz az íze. Azért a végén tegyük bele, mert ha korábban öntjük a levesbe, akkor annak ízét átveszik a levesbetétek, és savanyú, romlott ízű lesz minden. Ha nem szeretnénk vesződni a cibere előállításával, akkor savanyításra használjunk ecetet és citromlevet. Az elkészült levest tejföllel, savanyított erőspaprikával és igazi jó burgonyás kenyérrel tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 845
össznézettség: 5 864
elküldve: 2
receptkönyvben: 43
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Hajnal Stefi

Mióta szakács: 2017.05.17.
4 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

cibere leves

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

499
karalábé 0.5 db
sárgarépa 4 db
fehérrépa 3 db
vöröshagyma 1 db
sertészsír 1 ek
sertéscomb 50 dkg
burgonya 3 db
lestyán 3 ek
citromlé 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
zöldborsó 400 g
zöldbab 400 g