Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erdélyi vizes uborka

Erdélyi vizes uborka
Erdélyi vizes uborka
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az adag a mi családunk számára szinte egész télen kitart. Több hónap után is ropogós, friss és nem utolsó sorban szép :) A virág alakúra vágott répa, a hagymakarikák derűssé, vidámmá varázsolják a polcon felsorakozott üvegeket. Nem kell megijedni attól, hogy hosszadalmas a befőzés folyamata, mert az eredmény mindenképpen megéri a belefektetett munkát. A karácsonyi vacsorához elengedhetetlen a Csabai karaj mellé. Mindenkinek ajánlom, hogy szánjon rá egy későnyári délutánt!


hozzávalók / 4 adag

Az uborkához

A felöntőléhez

  • 5 l víz
  • 5 dl ecet (10 %-os)
  • 5 ek (csapott, durva szemű)
  • 5 csapott ek cukor
  • 0.5 teáskanál szalicil (a harmadik forrázás előtt)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészítünk kb. 25 db 700 ml-es befőttes üveget. Az nem baj, ha kisebb vagy, ha nagyobb. Én ilyenkor minden üveget felhasználok, csak az a fontos, hogy jól zárjon a teteje. Alaposan kimossuk, és szárazra töröljük őket.
  2. Az uborkákat megmossuk és megtisztítjuk a száruktól.
  3. Ezután megtöltjük az üvegeket az uborkákkal és a fűszernövényekkel. Minden fűszerből ízlés szerint adagolunk, pl. egy kisebb babérlevél, 5-10 szem bors és mustármag, 1-2 csík torma...
  4. A vizet a sóval, cukorral és ecettel feltesszük főni. Mikor felfőtt, merőkanállal felöntjük az üvegeket. Nem tesszük rá a tetőket, hanem az asztalon hagyjuk kihűlni. Mikor langyos, visszaöntjük a vizet az uborkákról a fazékba (ügyelve arra, hogy a fűszerek ne távozannak a vízzel) és újra felfőzzük. Én a tenyeremet az üveg szájához teszem, ezt használom "szűrőként".
  5. Három alkalommal kell megismételni az uborkák leforrázását. Mielőtt harmadik alkalommal felöntjük az üvegeket a forró vízzel, teszünk a vízbe egy fél teáskanál szalicilt. Ezzel a szaliciles vízzel minden üveget teletöltünk, majd erősen rácsavarjuk a tetőket.
  6. Végül száraz dunsztba helyezzük, amíg ki nem hűlnek.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 27 465
elküldve: 3
receptkönyvben: 377
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Kozák Brigitta

Mióta szakács: 2010.07.04.
15 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

erdélyi eltett uborka, vizes uborka erdélyiesen, uborkabefőtt

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Hoborc
Hoborc Mon, 2014-08-25 11:05

Miért kell a 3x-i felöntés? Én egyszer főzöm fel a fűszerekkel együtt a sós vizet, plussz éretlen szőlőfürtöt teszek rá ecet helyett, nálam ez a vizes uborka nagyim receptje alapján.

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2012-08-08 11:34

Kedves Brigi!
Pár hete találtam meg a receptedet. Most készítem el másodszorra. Igaz csak 2 kg. uborkával, mert így terem. Nagyon finomra sikerült az első adag. Köszönöm a receptet. További sok jó receptet kívánok : Zoli

delimonika
delimonika Sat, 2011-11-19 20:52

Tegnap bontottuk föl a nyáron eltett 10 üveg közül az első számút.
Tartok tőle, hogy nem ártana széfben tartanom a többit....

Akinek ez releváns: közel bolti ízű.
Szuperfinom! Jövőre ismétlés.

juma
juma / juma Tue, 2011-07-05 11:38

Szalicilt én a celofán tetejére teszem, majd rácsavarom a kupakot,még semmi nem romlott meg !

csekemarta
Cseke Márti / csekemarta Mon, 2011-06-20 11:37

Szia,elkészítettem,nagyon szépek lette,remélem jó is.Figyu,annyi a kérdésem,hogy meg tudnád fogalmazni az ízét?Mennyire hasonlít a bolti csemegeubi savanyúhoz?

juli1162
juli1162 Tue, 2010-09-28 16:56

Sajnos idén már nem tudom elkészíteni. Azt szeretném megkérdezni, hogy melyik hónapban a legjobb eltenni, mert eddig még ahányszor próbáltam, soha nem sikerült. Vagy felforrt, vagy megpuhult, és teljesen elment a kedvem a savanyú eltevésétől.Ez a recept tetszik, úgy gondolom, még egy utolsó próbát megér.

kozibubi
Kozák Brigitta / kozibubi Wed, 2010-09-29 10:02

Kedves Juli!

Szerintem a késő nyári hónapok a legalkalmasabbak az uborka eltevésére. Én általában augusztusban szoktam elkészíteni, de már olyan is előfordult, hogy átcsúsztam szeptember elejére. A korai nyári hónapokat azért nem ajánlom, mert akkor még elég borsos ára van ezeknek a falatnyi uborkáknak. Én megszoktam várni, míg megtalálom a legkisebb méretűeket. Nekem azok a legfinomabbak :) Arra vonatkozóan, hogy ne zavarosodjon be, csak azt tudom mondani, hogy nagyon alaposan kell megtisztítani az üvegeket és a tetőket, valamint a végén hozzáadott kis mennyiségű szalicil is megakadályozza a zavarosodást. Lágyulás pedig teljes mértékben kizárva :)) Sok szerencsét! Brigi

juli1162
juli1162 Mon, 2010-10-04 09:30

Kedves Brigi!
Nagyon köszönöm a segítségedet, jövőre ennek megfelelően fogom elkészíteni.Amennyiben lehetséges lesz, úgy biztosan fogok Neked erről referálni.Még egyszer köszi! Juli

474
apró uborka 10 kg
zellerlevél 10 db
mustármag 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
kapor 0 ízlés szerint
borsikafű 0 ízlés szerint
babérlevél 0 ízlés szerint
torma 0 ízlés szerint
paprika 2 közepes db
vöröshagyma 2 közepes db
sárgarépa 2 közepes db
víz 5 l
ecet 5 dl
5 ek
cukor 5 csapott ek
szalicil 0.5 teáskanál