Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eredeti Non plus ultra

Eredeti Non plus ultra
Eredeti Non plus ultra
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept kb 50 éves, Horváth Ilona könyvéből való. Nagymamám a mai napig e recept alapján süti meg. Én is szívesen sütöm, mivel könnyed sütemény. Picit macerás, de megéri!

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Hab

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (persze a vaj szobahőmérsékletű), ezután kb 20 percre hűtőbe tesszük.
  2. Kisodorjuk kb. 2 mm vastagra, és kiszúrjuk őket kb. 2 cm-es szaggatóval. Majd ráteszünk kb. 1 mokkáskanálnyi habot a tészta tetejére.
  3. Eközben a sütőt 170 fokra (alsó felső sütés) előmelegítjük.
  4. Kb. 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Hab

  1. Felverjük a tojásfehérjét meg a cukrot. Az 1 ek porcukrot és a késhegynyi vaníliás cukrot összekeverjük, és ezt is beletesszük a tojásfehérjébe. Nem túl keményre, de azért nyúlósra felverjük.

Töltelék

  1. Ha kihűlt, akkor baracklekvárral óvatosan összeragasztjuk!
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 176 731
elküldve: 39
receptkönyvben: 1 017
elkészítve: 68/68
Facebookon megjelent: 4

szakács

helly77

Mióta szakács: 2012.03.31.
37 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

habos-lekváros aprósütemény, non plus ultra réteslisztből

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

angi77
angi77 Sun, 2019-06-09 19:29

Olyan finom lett,mint amilyen szép,köszönöm szépen! :)

godotravarva
godotravarva Sun, 2018-12-02 20:41

Meddig lehet tárolni ezt a sütit? ajándéknak tervezem, csak nem tudom, mikor süssem meg?

konyaorsi
konyaorsi Sun, 2017-03-19 21:10

Én is a nagymamám emlékére készítettem el ezt a receptet. Négy unokája volt, néha nekem egy dobozra valót félretett, mert ez volt a kedvencem, hogy az egyetemre elvihessem. Finomra sikerült az első kísérlet, én már ennek is örülök, de ragacsos maradt a hab a tetején, így én nem tudom dobozba rakni. Mit csináltam rosszul?

helly77
helly77 / helly77 Tue, 2017-05-02 20:42

Szia. Én azóta ezerszer megcsináltam. Sose volt ilyen gondom.Hideg tojás fehérjéből vered fel? Jó keményre verd az a lényeg! Vagy sok porcukrot teszel bele... passz :( Remélem legközelebb sikerül!

bubuka86
bubuka86 Tue, 2016-12-20 12:58

Az a Horvát Ilona szakácskönyv egy alap minden háztartásban szerintem, anyukám is szereti sütni, amikor még kislány koromban először sütötte és mondta a nevét, azt hittem valami mosóporról adta neki, de mint kiderült nem így van. Nagyon finom süti, karácsonyra is ideális vendégvárónak, de nem csak karácsonyra jó. :)

MonaMona
MonaMona Thu, 2016-04-21 12:48

Kedves Helly,
megsütöttem ezt a sütit lévén nagyon szeretem a habcsókot. Kinézetre tökéletes lett, mint a tied, viszont, hogy is fejezzem ki magam, a hab felfújódott rajta, olyan üreges lett, a habcsók nem is lett habcsók, csak a héja. Mit rontottam el? Vagy ennek ilyennek kell lennie?
Köszönöm a válaszod?
Üdv: Mona

Nyékinyuszimama
Nyékinyuszimama Wed, 2016-04-20 14:59

Azt szetetnèm kèrdezni,hogy sütès közben szèp púpos volt a habom,de hűtès közben összeesett.Mièrt?

lorin88
lorin88 Mon, 2015-12-14 17:24

Szia, érdeklődnék, hogy az adott hozzávalókkal a képen látható mennyiség lett a sütiből.
Ünnepekre szeretnék vinni nagyobb családnak és azon tanakodom hány adagot készítsek, hogy jusson mindenhova belőle...

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2015-08-21 02:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.08.20. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Csimasz
Csimasz / Csimasz Fri, 2015-05-29 21:41

Tipikus lakodalmas süti, de amíg nem láttam fehérben, eszembe nem jutott, hogy a magyarok már ötven éve készítik a macaront! :D Na most már van egy mandulaliszt nélküli receptünk végre. :D Köszi!!

bumi
bumi Sun, 2014-11-02 13:20

Egy kérdésem lenne: Hogy csinálod, hogy a fehér hab ennyire szép egyenletes...nem csúcsos ? :-) Válaszodat köszönöm.

Tothmama
Tothmama Tue, 2014-10-07 17:15

Én úgy ismerem, hogy 3-2-1vagyis 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg cukor és 2 tojás sárgája. A tetejére 15 dkg cukor, 1 vanília cukor és 4 tojás habja. Összeragasztva kb.70 db. van belőle. Jó étvágyat.

helly77
helly77 / helly77 Wed, 2014-10-08 14:27

Szia.
Nagyon sokféle recept létezik. Ezt a receptet nagymamám azóta süti amióta az eszét tudja. Soha nem próbált ki más receptet,mivel bevált.
Tökéletes sütik lettek, nem ragadnak, nem száraz a tészta, tökéletes,amint a képen is látod.
Mindenki azt a receptet készíti el amelyiket akarja.
Neked is sok sikert a sütögetéshez. Remélem beválik ez is!
Szép napot kívánok.

helena26
helena26 / helena26 Sun, 2014-10-05 22:43

Tökéletesek lettek, gratulálok! Én nem sütöttem még soha, emlékszem még gyerekkoromban a lakodalmakba sütötték, mert sokáig elállnak.
Üdvözlettel,helena26

AnnaML
AnnaML / AnnaML Sun, 2014-10-05 22:35

nagynenikem sutte kicsikoromban o elment es vele eggyutt a recept is,
koszi hogy feltetted hamarosan megsutom

udv: Anna

691
rétesliszt 20 dkg
vaj 12 dkg
porcukor 3 dkg
1 kávéskanál
vanília kivonat 1 teáskanál
tojássárgája 2 db
tej 1 ek
tojásfehérje 2 db
cukor 15 dkg
vaníliás cukor 1 késhegynyi
porcukor 1 ek
sárgabaracklekvár 5 ek