Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erzsébet királyné tortája

Erzsébet királyné tortája
Erzsébet királyné tortája
5 perc / sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezzel a receptemmel főzőkurzust nyertem a legutóbbi Mindmegette-Lidl közös receptversenyén. Na ha ezek után valaki nem próbálja ki, magára vessen!!! :)

Amikor évekkel ezelőtt terveztem, hogy elindítom a blogomat, megfogadtam, hogy ezt a receptet fogom a legelső bejegyzésemben közzé tenni. Egyrészt, mert ez az egyik olyan receptem, amit eddig sehol máshol nem láttam közzétéve, se magyar, se nemzetközi fórumon, másrészt, mert hihetetlenül isteni ez a torta és ezért méltatlannak tartom, hogy nem kapta meg eddig a neki járó figyelmet és helyet a sütemények világában. Biztos vagyok benne, hogy mindenki szeretni fogja, aki kipróbálja és remélem, nemsokára úgy lesz ismert ez a torta, mint hogy "tudod, a Baklavaria-féle Erzsébet királyné torta"... álmodozni csak lehet.:)

hozzávalók / 8 adag

A piskótához

A vaníliás krémhez

A kekszréteghez

  • 250 g keksz (kakaós, omlós )

A tejszínes réteghez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lap elkészítése: A tojásfehérjéket egy mély tálban elkezdjük robotgéppel felverni, majd amikor már majdnem kész, kanalanként beletesszük a cukrot és teljesen keményre verjük (amikor már nem csúszik ki a tálból a hab, ha oldalra döntjük). Lazán hozzákeverjük a mákot, a kókuszt és a lisztet az előzetesen hozzákevert szódabikarbónával.
  2. Egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe egyenletesen elsimítjuk a tésztát, majd a 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Figyeljünk oda, mert nagyon gyorsan sül. Akkor van kész, amikor szép világos aranybarnára sül a teteje. Még langyosan levesszük róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni, amíg elkészítjük a krémet.
  3. A krém elkészítése: A tojások sárgáját simára keverjük a liszttel, 20 dkg cukorral és 1 liter tejjel, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Félretesszük, hagyjuk hűlni, majd amikor már csak éppen langyos (de tényleg csak picit langyos), belekeverjük a margarint.
  4. A torta összeállítása: A krémet rákenjünk a mákos-kókuszos lapra, majd a kakaós keksszel (szépen egymás mellé helyezve) telerakjuk a vaníliás krém tetejét. Kicsit várjunk, hogy hűljön a krém, mielőtt elkészítjük a tejszínt.
  5. Tejszín elkészítése: A tejszínt én elkészítés előtt kb. 30 percre mindig beteszem a fagyasztóba, így most is így tettem. Higgyétek el sokkal könnyebb lesz vele így dolgozni és biztos, hogy a habfixálóval tökéletesen kemény tejszínt kapunk.
  6. A tejszínt elkezdjük kézi mixerrel felverni, majd amikor közepesen kemény, hozzáadjuk a habfixálót és teljesen keményre felverjük. Ha kész, rákenjük a tortánk tetejére és a hűtőbe tesszük. Célszerű legalább fél nappal fogyasztás előtt elkészíteni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: gáztepsi cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 29 056
elküldve: 22
receptkönyvben: 598
elkészítve: 22/38
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Erzsébet királyné tortája, erzsébet királyné torta, ünnepi torta

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsuzsamama56
Zsuzsamama56 / zsuzsamama56 Fri, 2016-01-08 20:21

Az én oldalamon is megvan,de nem torta,hanem szeletként,csak más nevet adtak itt neki.Az enyém az Elizabeth kedvence nevet viseli.

Finimini
Finimini / Finimini Sat, 2015-10-24 15:13

Gyorsan átfutottam és úgy hiszem nem sokban tér el a kedvencemtől a Kinder Bueno sütitől, csak ez masszívabb a sok margarintól. Elfogult vagyok tudom. Persze,hogyfinom lehet, különösen a férjek fogják imádni. Hihetetlen, de itt sok helyen olvasom, hogy a párjuk az egészet befalta, nekik egy morzsa sem maradt, stb.

Manita81
Manita81 Wed, 2015-03-11 10:54

Kedves Baklavaria! Rettentő finom ez a sütemény én is többször megsütöttem, de nekem valahogy nem sikerül a krém sohasem: mindig túlságosan folyós lesz. Próbáltam már feleannyi krémmel, de akkor is szétfolyt a süti. Mi lehet a gond? Robotgéppel kell belekeverni a margarint habosra vagy csak kézi habverővel elkeverni? Esetleg egy kis keményítőt vagy pudingport keverjek bele? Mit javasolsz?

Bévi48
mamuka / Bévi48 Sun, 2013-06-09 15:00

Elkészítettem tegnap a tortát, valóban nagyon finom lett. Diétás változatban készítettem,zabpehelyliszttel, édesítővel,növényi tejszínnel. A keksz sajnos nem volt diétás,de annyi baj legyen. :) Köszönet a receptért,biztos gyakran el fogom készíteni ezt a finomságot.

felkaiferencne
felkaiferencne Mon, 2013-03-11 14:16

Megcsináltam, isteni lett!! Habár tekintélyes adag lett, nálunk kevésnek bizonyúlt...
A tésztájával sem volt gond, hamar megsült, le lehett húzni a sütőpapírt róla. A krémje szépen beállt. Jól bele vaníliáztam. Vajat kevertem ki Rama helyet... Habként a Hulala jól működött.
Egyszóval: a torta vetekszik ( ha nem jobb ), az általam ismert és sütütt "legekkel" (Isteni szelet, Vendégváró. Pihesütemény, Arab kávétorta, Oroszkrémtorta..) és sokkal egyszerűbb az elkészítése. A tészta semmi, a krém szintén, keksz van még rajta , és a tejszín.

Kezdőknek is merem ajánlani!
Köszönet és grata kedves Baklavaria !

gester
gester Wed, 2013-03-06 21:01

Bocs, hogy megkérdezem, de a "vaníliás krém" résznél nem maradt ki a vanília az alapanyagok közül? El nem tudom képzelni, hogy így mitől lesz vaníliaízű :)

felkaiferencne
felkaiferencne Sat, 2013-03-02 13:21

Gondolom, ha a Rama helyett vajat, a habfixálós tejszín helyett Hulalát használok, akkor is működik a dolog. Ha volna itthon kekazem, már állnék is neki ! Ami késik, nem múlik.... Ha megcsinálom, beszámolok az eredményről ! Köszi !

Eleison
Eleison / Eleison Wed, 2012-11-14 21:08

Megcsináltam ma, de valamit elrontottam, mert a mák miatt kicsit keserűnek érződik a tészta. Nem égettem meg, arra gondolok, talán túl sok szódabikarbónát tettem bele..valahogy helyre lehet még ezt hozni szerinted Baklavaria?

baklavaria
Baklavaria / baklavaria Thu, 2012-11-15 12:36

Szia Eleison! Egyszer anyum is járt így, én még szerencsére nem. Mindig célszerű megkóstolni, hogy nem avas-e a mák, illetve arra figyelj, hogy tényleg csak egy kis lapos kávéskanálnyi (vagy akár csak késhegynyi) szódabikarbónát tegyél bele, mert ha több kerül bele, attól, ahogy írtad is, előfordulhat, hogy keserű lesz a tészta. Anyum anno, amikor hasonló eset történt velem, kidobta a sütit. Ilyenkor jön jól, ha a más sütikből megmaradt tojásfehérje el van téve a fagyasztóba, mert újra lehet sütni a piskótát.
Remélem többet nem fog előfordulni Veled az az eset. Legközelebb biztos sikerülni fog és remélem Neked is ízleni fog a torta! :)

polki
MoncsikaAnyuci / polki Sun, 2012-11-04 15:39

Tényleg nagyon jól néz ki, biztos meg fogom csinálni, csak a kekszes réteget kihagyom. Nem szeretem a kekszes sütiket.
Gratulálok!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-11-04 15:28

De guszta, :-D és a neve is felhívó egy keringőre!!!
Mentve, próbára ( remélem, a keringő mellett ez a finomság is sikerül ).:-O
Éva-Anyóca

csato
csato Sun, 2012-11-04 14:17

De-de kipróbálom!!!!!!!!!!!!!!Naná!Végre nem egy puding poros izé!És jól néz ki és..........Na!Így jó??????Tetszik,h tetszik?????Üdv Csató

1011
tojásfehérje 8 db
cukor 8 ek
kókuszreszelék 10 dkg
mák 10 dkg
finomliszt 2 evőkanál
szódabikarbóna 1 kk
tojássárgája 8 db
finomliszt 6 púpozott ek
cukor 20 dkg
tej 1 l
margarin 20 dkg
keksz 250 g
habtejszín 5 dl
habfixáló 2.5 csomag