Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erzsimama krumplis prószája

Erzsimama krumplis prószája
Erzsimama krumplis prószája
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kiskoromban szombat délutánonként - néha esténként - a nagypapáéknál voltunk általában. Erzsimama mindig sütött nekünk valami finomat. Leggyakrabban krumplis prószát kaptunk, de nagyon szerettük, és nagyon jól is csinálta, úgyhogy nem panaszkodtunk emiatt. :) 10 éves voltam, mikor meghalt, így a receptet sosem volt alkalmam elkérni. Pár évvel később felidéztem 'A' krumplis prósza ízét, és megpróbáltam megsütni. Sikerült. Sosem mértem ki a hozzávalókat, de most ez is megtörtént, úgyhogy most már meg tudom mutatni nektek, hogy az én Erzsimamám milyen finom krumplis prószát sütött. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Hidegen is, melegen is nagyon finom - főleg egy kis tejföllel kínálva.

Megjegyzés:
Sülés közben elég nagyra tud nőni. Nem kell megijedni, a sütőből kivéve szépen lelapul.
Erzsimama sokkal laposabbra sütötte, gáztepsiben. Én kistepsiben sütöm (mert gáztepsim nincs még). Egy kevés tészta mindig marad, ami a hűtőben éjszakázik, reggelire 2-3 vastag palacsintát lehet sütni belőle. :)
 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztből, tojásból, tejből és az 1 dl olajból és kb 1 tk sóból sűrű palacsintatésztát keverünk (esetleg 1-2 ek tejföl is mehet bele, nem árt neki :) )
  2. A krumplikat meghámozzuk, karikára vágjuk.
  3. Egy tepsit kikenünk olajjal, egy rétegben szépen elrendezzük a krumplikarikákat, majd lesózzuk. (Ha sótlan a krumpli, úgy nem finom, néha a krumpli alá is szórok sót - persze csak mértékkel.)
  4. Ráöntjük a masszát, a tetejére tejfölfoltokat löttyintünk egy kanállal. (Nem kell sajnálni a tejfölt, nagyon finom tud lenni tőle :)) Ha a tejföl túl sűrű, kevés tejjel segítsünk rajta.
  5. Előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük. (Késsel ledöfve lehet érezni, hogy a krumpli átsült-e már.) Akkor jó, ha a krumpli kicsit lepirul, és a teteje is kapott egy kis színt.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 14 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 34 294
elküldve: 3
receptkönyvben: 412
elkészítve: 14/16
Facebookon megjelent: -

szakács

muphrid

Mióta szakács: 2010.06.18.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

krumplis prósza, burgonyás prósza, tepsiben sült sós palacsinta krumplival, krumplis palacsinta tepsiben sütve

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Citri22
Citri / Citri22 Mon, 2017-09-11 17:41

Nekem is a drága Erzsimamám csinálta, mi krumplipitének hívtuk. Köszönöm a receptet. :)

leilaazarabdemon
leilaazarabdemon Sat, 2014-12-13 10:30

Az én nagypapám a krumplis prószába mindig rakott egy kis szalonnát is. Istenien finom volt. Mióta elment, nem is ettem így prószát. Lehet itt az ideje. :) A család nagy része nálunk krumpli nélkül, tejfölösen, nagymamám mennyei szilvalekvárjával szereti a legjobban. Abbahagyhatatlan. :)

Mr Master
Mr Master és némi önirónia / Mr Master Wed, 2014-01-08 16:14

ugyanígy jártam én is. A nagymamám elment, mielőtt átvehettük volna közösen a receptet. Vagy biztos elmondta, de a szita agyamon átment :P Ma megcsináltam én is, csak mi lereszeljük a krumplit. A tetejére a tejföl mellé vékonyan szeltem pár zöld olivabogyót... Nyamm ;)

erisunny
Németh-Sz. Erika / erisunny Sun, 2012-01-15 15:29

Szia!

Én édesen szoktam csinálni, úgy szereti a férjem (nagyon édesszájú). Annyi, hogy nem rakok hozzá annyi sót, csak amennyi a palacsintatésztába egyébként is kell, viszont cukrot sokat, és vaníliáscukrot is teszek hozzá. És nem rakok hozzá tejfölt sem.
De majd legközelebb megcsinálom így, mert nagyon jól hangzik! :)

Erika

saxo
saxo Thu, 2011-10-20 14:56

Megcsináltam, nagyon bejött. :-) Legközelebb annyit variálok, hogy az egyik felére (ami a férjemé lesz) pakolok kolbászt. Azt mondta, az kell még rá. :-)

Kat
Kat Thu, 2013-10-10 13:08

Ez nagyon jó ötlet, azt hiszem nálunk is így lesz nagy sikere a dolognak, nálunk is kell minden ilyesmire kolbászt tenni. Ja és lehet a mellé kínált tejfölbe egy kis gulyáskrémet keverni, nálunk a csípős jön be abból is. Ma meg is csinálom vacsira, köszönet a receptért! Jó étvágyat Mindenkinek! :)

Bia
Bogi :o) / Bia Thu, 2010-09-02 08:09

Kedves Vica!Nagyon jól hangzik ez a recept.Egy kiadós leves után második fogásnak is megfelel.Gáztepsibe mehet dupla adag?Köszi.Bogi

muphrid
muphrid / muphrid Sat, 2010-09-04 17:08

Kedves Bia!
Ez az adag elvileg gáztepsire vonatkozik, úgy lesz szép lapos, amilyennek lennie kell. :) Ha gáztepsiben dupla adagot készítesz, talán kicsit magasabb lesz ennél, de mindenképpen érdemes kipróbálni, jó nagy adag lesz belőle. :)
Jó sütést, majd meséld el, milyen lett! :)
Üdv: Vica

NLynda
NLynda / NLynda Wed, 2010-06-30 17:52

Megcsináltuk,megsütöttük,megettük..Nagyon ízlett. Legközelebb teszek bele kolbászt is,hátha úgy is finom..^.^ Köszönjük a receptet még egyszer.

muphrid
muphrid / muphrid Thu, 2010-07-01 09:39

Kedves NLynda!

Nagyon örülök, hogy ízlett! :) Találkoztam egyszer egy hasonló recepttel, ott szalonnakockákkal szórták meg a tetejét, és úgy tolták a sütőbe. (sőt, én tésztába tett apró sajtkockákkal is kipróbálom majd :) )
Jó kísérletezést, és majd meséld el, milyen lett! :)
Vica

664
finomliszt 30 dkg
tej 3 dl
tojás 3 db
napraforgó olaj 1 dl
burgonya 5 közepes db
tejföl 2 ek
1 tk
napraforgó olaj 1 ek