Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Esterházy-rostélyos

Esterházy-rostélyos
Esterházy-rostélyos
180 perc / előkészület: 30 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eddig egyetlenegyszer ettem Esterházy-rostélyost életemben, mégpedig a Sydneyben élő barátnőméknél, a magyar édesapja készítette. Ennek már jó néhány éve, de emlékszem, eszméletlenül ízlett.
Valahogy a napokban eszembe jutott, és nekiálltam itthon az elkészítésének.

hozzávalók / 8 adag

A hús pácolásához

A szószhoz

A tálaláshoz

ajánlat

Párolt rizs helyett spagettivel vagy galuskával is kínálhatjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rostélyos szeleteket az olajból, ecetből és babérlevélből álló pácban pihentetjük a hűtőben 2-3 napig.
  2. A hússzeleteket a felforrósított zsíron elősütjük és félretesszük.
  3. A megtisztított zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller) vékony csíkokra metéljük (krumplipucoló segítségével),a hagymát apróra vágjuk.
  4. A hús elősütésekor visszamaradt zsiradékon megpároljuk a zöldségeket: sózzuk, borsozzuk, kevés vízzel és borral felöntjük. Ha már majdnem megpuhultak kivesszük és félretesszük.
  5. A hússzeletek mehetnek is vissza a serpenyőbe, hozzáadjuk a citromhéjat, a babérleveleket, az apróra vágott kapribogyót és a mustárt. Fedő alatt puhára pároljuk a húst, közben néha ránézünk, és ha szükséges, pótoljuk a vizet.
  6. Amikor a hús puhulni kezd, kivesszük a serpenyőből a babérleveleket és a citromhéjakat, és a zöldségeket hozzáadjuk a húshoz.
  7. A liszttel simára kevert tejföllel behabarjuk a levét, belenyomjuk a citromlevet, végül kevés cukorral ízesítjük.
  8. Petrezselyemmel megszórva, párolt rizzsel körítve tálaljuk.

  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 231 536
elküldve: 30
receptkönyvben: 1 517
elkészítve: 60/67
Facebookon megjelent: 2

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
diéta: tojásmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2016-01-08 03:05

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.01.07. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

lillka
lillka Tue, 2015-04-28 04:25

Elkészítettem de kapribogyó nélkül,mert nem kaptam,bár nem hiszem ,hogy sokat dobott volna rajta.A zöldségmennyiség szerintem túl sok 4 szelet húshoz.Én még kevesebbet is tettem bele minden zöldségből a megadottnál de még így is nagyon sok volt és sajnos a mártás kevés lett de ezt lehet,hogy én szúrtam el,mert talán elfőtt róla. .Ecetet csak épp egy löttyintésnyit tettem a pácba,féltem,hogy átissza a hús,hát jól tettem,mert így is kissé érezhető volt de cukorral kompenzáltam,viszont a fél deci ecet mindenképp túlzás.Helyette inkább mustárral pótoltam.Ízre megtévesztésig olyan mint a vadas csak itt darabos a zöldség.Még egy esélyt majd adok neki és még egyszer elkészítem de a változtatásaimmal.Nem volt annyira rossz de többet vártam.

kingabinga
kingabinga / kingabinga Sun, 2015-02-08 11:08

De jó, hogy eszembe juttattad ezt a receptet! Középiskolás koromban tanultam a suliban, és akkoriban gyakran elkészítettem a családnak mert nagyon finom! :)

ildiko.regina
ildiko.regina Sat, 2013-05-11 10:22

Szerintetek meg tudom ezt csinálni tarjából is? Az van itthon, és már nem tudom, hogy mit főzzek. Ez most pont jó lenne!
Köszi a válaszokat
Ikó

andilawyer
andilawyer Wed, 2013-04-24 21:53

Kedves Petra!

Köszi a receptet, tökéletesre sikerült! Egyáltalán nem savanyú, nagyon harmonikus az íze, csak ajánlani tudom mindenkinek!

Andi

Farkasgabi
Farkasgabi Mon, 2011-05-16 09:36

Tegnap megcsináltam, nagyon-nagyon finom lett! Annyit változtattam rajta, hogy nem ecetben pácoltam, hanem olajban és mustárban. Köretnek zsemlegombócot készítettem. Nagyon jó lett!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-03-17 18:10

a mi családunk egyik kedvence.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-01-23 10:34

Kedves Szurosp!
10%-os ecetet használtam a leírt mennyiséget 2X vettem,mivel 8 szeletem volt.Minden adagot kimértem.Nem kezdő háziasszony vagyok és más föztem eszterházyt,csak ott nem volt előtte ez a pác,azért gondoltam,hogy kipróbálom.Már amikor a húst elősütöttem,akkor is nagyon savanyúúúúú illat volt,de gondoltam,hogy majd kisül belőle.Sajnálom,hogy nem sikerült,mert nem volt egy olcsó dolog és ráadásúl pizzát kellett rendelni,mert éhen maradtunk.Nemesagi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-01-22 20:09

Rég főztem ilyen rosszat! Sajna még a kutyának sem tudtam odaadni,mivel olyan savanyúúúú volt!!
Pedig pontosan kimértem a hozzávalókat. Szerintem az ecet nagyon sok hozzá,után még a bor is!!ja és a 1/2 citrom levét nem is raktam bele.Akkor milyen lett volna????

illesera
illesera Sat, 2010-05-01 08:39

Kedves Petra,
eddig is ez volt az egyik kedvenc ételem, de eddig csak étteremben ettem.Ma elkészítettem a recepted alapján, és örömmel jelentem, nagyon finom lett ! Ízes, zamatos, szuper ! Mindenkinek ajánlom, remek !!!!!!!!!
era

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2008-10-31 15:03

Hű köszi, ezt kipróbálom, mindig bajban vagyok a marhahússal, leves, vadas és pörkölt, ez a repertoár, ráadásul a múltkor vettem egy üveg kapribogyót, de azóta se tudom mihez való.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2008-09-24 18:36

Nagyon örülök, hogy közölték ezt a receptet, nagyon finom az e szerint készült étel !

1089
marharostélyos 1 kg
napraforgó olaj 4 dl
ecet 1 dl
babérlevél 8 db
sertészsír 6 ek
sárgarépa 6 közepes db
fehérrépa 6 közepes db
zeller 2 kis db
vöröshagyma 2 közepes fej
kapribogyó 4 ek
mustár 3 ek
fehérbor 3 dl
tejföl 350 g
finomliszt 2 evőkanál
babérlevél 8 db
citromhéj 2 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
cukor 2 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
petrezselyem 0 ízlés szerint