Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eszkimó szelet - Nanaimo Bar

Eszkimó szelet - Nanaimo Bar
Eszkimó szelet - Nanaimo Bar
25 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A leírások szerint Kanadában nagyon népszerű, mindenhol ismert sütemény, amit a neve alapján valamilyen eszkimó eredetűnek gondoltam - ezért is lett az én változatom neve Eszkimó szelet. De nagyot tévedtem, mert Nanaimo egy város, méghozzá Vancouver sziget második legnagyobb városa. A téli olimpia miatt került elő a sütemény, hát készüljünk akkor mi is az olimpiára.
Nagyon finom, de elég tömény - elég belőle egy-két kis kocka, és az édességvágyunk ki is elégült egy időre. A kép csalóka, nagyobbnak látszik rajta a sütemény - valójában kb. 2 x 2 cm a mérete egy kockának.
Három rétegből áll a sütemény, nem kell sütni, csak főzni kicsit, és hűteni. Gyorsan elkészül, és nagyon könnyű, gyerekek is simán el tudják készíteni.
Sok helyen találtam meg a receptet, végül ez alapján indultam el.

hozzávalók / 4 adag

Az alsó réteghez

A középső réteghez

  • 115 g vaj
  • 40 ml habtejszín (elfelejtettem venni, helyette ugyanennyi sűrített tejet használtam hozzá)
  • 2 ek vaníliás pudingpor (egyes források szerint ez nem fontos hozzávaló, én is kihagytam, helyette tettem hozzá vanília kivonatot)
  • 1 bögre porcukor (na ez nagyon sok szerintem, én a harmadát tettem bele)

A felső réteghez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kicsi tepsit béleljünk ki folpackkal, úgy, hogy túllógjon a szélén. Könnyebb lesz majd így kivenni a süteményt.
  2. Az első réteghez egy lábasban kis lángon olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a cukrot és a kakaót, és jól keverjük össze.
  3. Állandó keverés mellett adjuk hozzá a tojást, és kis lángon főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik. Ez 1-2 perc.
  4. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a kekszmorzsát, mandulát és a kókuszreszeléket. Hűtsük langyosra, és nyomkodjuk bele a tepsibe.
  5. A középső réteghez keverjük habosra a hozzávalókat, és kenjük rá az alsó rétegre. Tegyük a hűtőbe, amíg elkészül a felső réteg.
  6. A harmadik réteghez vízfürdőn vagy kis lángon olvasszuk meg a vajat és a csokoládét, és jól keverjük össze. Ha már kihűlt, de még folyós, kenjük a süteményre, és tegyük vissza a hűtőbe.
  7. Ha megdermedt a csokiréteg, lehet szeletelni, bár biztosan jót tesz neki egy éjszaka a hűtőben.

  • tepsi mérete: 16x16 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 114 675
elküldve: 49
receptkönyvben: 1 949
elkészítve: 40/61
Facebookon megjelent: -

szakács

Lúdanyó

Mióta szakács: 2010.01.24.
11 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokis-tejszínes-kakaós háromrétegű kekszszelet, sütés nélküli kekszes sütemény

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bagili
bagili Mon, 2014-10-20 15:18

6cm magas lett egy 25cm-es torta formában:) A középső krémet is főztem, mert nem ehetek tejszínt. Ezért egy csomag vaniliás pudingport a vajat és 3dl tejet , harmad bögre cukorral főztem fel , csomómentesre. Szuper lett:) szuper recept:)

Kicsivirag88
Kicsivirag88 Sun, 2014-10-19 15:50

Kedves lúdanyó!
A krémet nem kell tejjel megfőzni? Nekem sajnos nem sikerült így a recept. Lehet hogy én értelmeztem félre. A tejszínhab megpuhult, a vaj pedig kivált belőle. Egyszerűen elfolyt. Lehet hogy legközelebb majd sűrített tejjel csinálom én is.

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó Sun, 2014-10-19 16:32

Kedves Kicsivirág88!
sajnálom, hogy neked nem sikerült a krém. Nem kell főzni a krémet, hanem csak össze kell keverni a hozzávalókat. Célszerű előbb a vajat a porcukorral kikeverni és utána hozzátenni a tejszínt (nem kell felverni habbá). Remélem, hogy nem veszi el a kedved ez a kudarc és kipróbálod még egyszer :)

andilawyer
andilawyer Tue, 2013-03-12 15:43

Kedves Lúdanyó!

Elkészítettem a sütit-egyből dupla adagot -, nagyon nagy sikere lett!! Én mindent tettem bele, amit írtál az alaprecept szerint, a középső réteghez persze én is sokalltam az egy csésze porcukrot, tejszínből viszont majdnem 2 dl sikerült (dupla adaggal számolva), így is nagyon jó lett az állaga és az íze is!

Köszönöm szépen a receptet!

Andi

Sárlott.
Sárlott. Wed, 2012-08-29 19:39

A pudingpor ami a középső réteghez kell ugye nem főzős pudingpor? Köszi. szeretném kipróbálni ezt a sütit!

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó Wed, 2012-08-29 19:57

Az a baj, hogy ugye én kihagytam a pudingport, tehát nem tudok róla nyilatkozni - szerintem a lényeg a keményítő, ami a pudingporban van. Én megnézném, hogy van-e benne, ha van, akkor bármelyik használható - vagy el is hagyható.

buffyy
buffyy Thu, 2011-09-08 16:03

Tegnap kipróbáltam ezt a sütit... valami mennyei íze van! :)))

torpi
torpi Sat, 2010-10-30 06:59

Ez bagyon finom sutim ben szarad ki, es ha most segithetek nektek, igaz nem magyarul van de talan nem is kell, van video rajta, hogyan kel ezt csinalni es meg milyen gyorsan keszen is van.Udv.ludanyo
http://www.squidoo.com/nanaimobars

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-09-19 20:10

szia. nagyon guszta ez a süti én torta formába szeretném megsütni apukám szülinapjára. magassága kb hány cm?

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó Sun, 2010-09-19 21:35

Szia, elég alacsony a süti, kb. 2-3 cm a formától függően. Csináld a lehető legkisebb tortaformában, az enyém 20x26-os volt.

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó Fri, 2010-03-26 11:58

Kedves Loncsi,
ennek nagyon örülök :) Majd számolj be, hogy tetszett-e nektek!
szia, Lúdanyó

mignon
Mignon / mignon Mon, 2010-02-08 23:42

Kedves Lúdanyó!
Köszi a receptet, nagyon finom süti lett belőle!!!
Miután elolvastam a leírást, gyorsan felmértem a terepet a spájzban és ahhoz alakítottam kicsit a receptet, amit találtam. Így Albert kekszet daráltam hozzá késes betétű robotgépben, porcukor helyett mézet használtam (ezt csurgattam az alsó és középső réteg közé is, így a középső rétegbe már nem is tettem még porcukor helyett sem). Mivel sajnos csak kevés kókuszreszelékem volt, ezt az alsó két réteg közé a mézre hintettem. A vajat is szűkebben mértem: 10-10 dkg-ot használtam, a tetejére pedig 10 dkg csokihoz 20 dkg vajat.
Szóval mindenki kezdjen neki bátran, a hozzávalók rugalmasan változtathatók, a végeredmény pedig isteni!!!
Üdv:
mignon

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó Tue, 2010-02-09 07:02

Kedves Mignon!
Örülök, hogy ízlett ! Az meg különösen tetszik, hogy ilyen kreatívan variáltad a hozzávalókat :)
üdv Lúdanyó

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó Mon, 2010-02-08 15:43

Kedves Cassiopeia! Jó hozzá a Korpovit keksz, de még jobb a DM-ben kapható Alnatura teljes kiőrlésű vajas keksz. De végül is bármilyen keksz jó hozzá, akár babapiskóta is. Azzal ugyan még nem próbáltam, gondolom, hogy kicsit puhább lesz tőle az alsó réteg.

cassiopeia
Cassiopeia / cassiopeia Mon, 2010-02-08 15:01

Graham keksz- morzsa? őszintén ezt hol találom meg? vagy helyettesíthető? mondjuk összedarabolt babapiskótával?

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó Sun, 2012-03-04 21:03

Helyettesíthető más keksszel is vagy babapiskótával. Az a fontos, hogy össze legyen morzsolva :) Graham keksz féle pl. a Korpovit keksz.

1562
vaj 115 g
porcukor 0.25 bögre
cukrozatlan kakaópor 5 ek
tojás 1 db
kekszmorzsa 160 g
mandula 10 dkg
kókuszreszelék 20 dkg
vaj 115 g
habtejszín 40 ml
vaníliás pudingpor 2 ek
porcukor 1 bögre
étcsokoládé 115 g
vaj 28 g