Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eszterházy torta 2.

Eszterházy torta 2.
Eszterházy torta 2.
63 perc / előkészület: 45 perc sütés: 18 perc
receptkönyvben hozzászólások (42)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Apukámnak készítettem születésnapjára. Először nagyon bonyolultnak tűnt, de aztán kiderült, hogy mégse olyan nehéz! Egy kis odafigyelés az egész:-)
Remélem, másoknak is elnyeri a tetszését!
Eredetileg fondant bevonat kell rá, de én fehércsokit olvasztottam gőz felett, és abba csurgattam bele az étcsokoládét.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához (6 lap)

A töltelékhez

A tetejére és az oldalára

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskótalap elkészítése:


  1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként hozzáadjuk a cukrot is.
  2. A diót a liszttel összekeverjük, lazán a tojáshabba forgatjuk.
  3. Sütőpapírral kibélelt tortaformába simítjuk a masszát.
  4. Előmelegített sütőben kb. 18 percig sütjük.

Töltelék elkészítése:

  1. A pudingport a tojásokkal meg egy kevés tejjel csomómentesre keverjük.
  2. A többi tejet a cukorral felforraljuk, majd a tojásos masszát beleöntjük, és folyamatos keverés mellett 1-2 perc alatt krém- sűrűségűre főzzük.
  3. Megvárjuk, míg kihűl, és utána apránként hozzáadjuk a habosra kevert vajat és a 4 cl rumot.
  4. A töltelékből úgy gazdálkodjunk, hogy  abból valamennyi a külsejére is maradjon.

Díszítés:


  1. A tetejét olvasztott fehércsokival leöntjük, és abba olvasztott étcsokival függőlegesen, párhuzamosan csíkokat húzunk, majd egy fogpiszkáló segítségével vízszintesen is húzunk ebbe vonalakat!
  2. A torta oldalát finom darált dióval megszórjuk.
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 18
össznézettség: 145 264
elküldve: 23
receptkönyvben: 795
elkészítve: 17/26
Facebookon megjelent: -

szakács

Hajni

Mióta szakács: 2010.01.20.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós-rumos torta, ünnepi diótorta

Hozzászólások (42)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

xgerdusx
xgerdusx Mon, 2015-10-19 20:56

Elkészítettem ezt a tortat a kislányom szülinapjára fondant bevonattal. A piskóták jók lettek, utána jött a krém, először összeugrott a tojás benne, nekiálltam megint tojás nélkül ami jó is lett, de kiderült nagyon sok a 40 ml rum aroma (lehet fajtájától függ), olyan keserű lett, hogy ki kellett dobjam. Ezert harmadszor is megcsináltam tojás nélkül és sokkal kevesebb rum aromával...tökéletes lett, viszont a fondant izzadt ezzel a krémmel, úgyhogy azt ajánlom, ha valaki azzal akarja bevonni, keressen hozza egy vajasabb krémet. Egész nap a konyhában gubbasztottam, de az ''izzadást'' kivéve egy tökéletesen finomat és gyönyörűt alkottam.

dobosd13
dobosd13 Wed, 2012-07-18 18:31

Üdv Hajni! Azt szeretném megkérdezni,hogy a fehér csoki nem lesz folyós,hogy ha ráöntöm a torta tetejére? Vagy mitől marad egyáltalán szilárd majd,hogy ha csak simán a csokit felolvasztjuk és nem teszünk bele semmit? (Sajnálom,hogy értetlenkedek..) Köszönöm válaszod :)

Hajni087
Hajni / Hajni087 Wed, 2012-07-18 20:09

Üdv!
A fehér csoki nem lesz annyira nagyon híg,pont jó ahogy rá öntjük a tetejére.ahogy hűlni kezd úgy megszilárdul majd a csoki!
Remélem tudtam segíteni!:-)

honey1
honey1 Wed, 2011-09-21 12:42

Nagyon finom a torta, jól sikerült. Szerintem nagyon sokáig tart elkészíteni, ezért csak akkor érdemes hozzáfogni, ha minimum 4 órát rá tudunk szánni. A férjem szerint nagyon vajas a krém (gondoltam rá, hogy esetleg a vaj egy részét mascarponéval kellene helyettesíteni, de még nem próbáltam ki). Nekem ízlett. Gyönyörű lett.

Hajni087
Hajni / Hajni087 Sat, 2011-09-24 13:54

honey1 örülök ha tetszett a recept!Hát a krémje lehet hogy egy kicsit vajas de szerintem még jó!:-)De lehe hogy legközelebb én is kipróbálom a mascarponét!

Katka83
Katka83 Tue, 2011-04-19 21:37

Azt még meg szeretném kérdezni,hogy mivel és hogyan lehet egyszerűen a tetejére rácsorgatni az étcsokit?Én azt is fogpiszkálóval csináltam.Nem lett rossz,de biztos van erre könnyebb megoldás!

marika31
marika31 Fri, 2012-03-02 19:34

www.desszertmester.hu nézz be ide.sokk minden van diszitéshez,és még videókat és képeket is nézhetsz róluk.Létezik ilyen papir kinyomó,ami kisebb mint a normál,azt szokták ilyen dolgokra használni.De tulajdonképpen el is készitheted te is,csak egy uzsonás zacskó(vagy másmilyen nem tul vékony)kell hozzá.ovatosan le vágsz egy picit a csücskéből és kész.

Katka83
Katka83 Fri, 2012-03-02 22:38

Köszönöm szépen a segítséget!Bármit megsütök,de a díszitésekkel mindig nagy a gondom.

Hajni087
Hajni / Hajni087 Wed, 2011-04-20 16:55

Szia!
Én egy zacskóba tetteb a felolvasztott étcsokit kivágtam a sarkát és ugy csorgattam rá!Örülök ha tetszett a recept:-)

Katka83
Katka83 Wed, 2011-04-20 17:20

Szia!Köszönöm a tippet,ez eszembe sem jutott,legközelebb így csinálom,mert biztos,hogy többször is megsütöm ezt a tortát!:)

Katka83
Katka83 Tue, 2011-04-19 21:35

Nagyon féltem ettől a tortától,de szuper lett.Tényleg nem olyan nehéz,mint gondoltam,de írtó macerás.Én összesen 4 órát dolgoztam vele,hozzáteszem megérte.Köszi a receptet!

Agota95
mert kísérletezni jó / Agota95 Sun, 2011-04-17 20:00

ma elkészítettem, isteni lett. a tetejére doktor oetker marcipánízű cukormázat tettem nagyn sokat dobott rajta, olyan volt mint a fondant az 'igazin'. király recept ;)
kicsit macerás volt sütögetni a lapokat külön, legközelebb lapos tepsiben megsütöm egybe , felvágom töltöm és majd eszterházy szelet lesz a neve :D

dobosd13
dobosd13 Wed, 2012-07-18 18:45

Szia! Azt szeretném megkérdezni,hogy neked a marcipán nem lett kemény a tetején,vagy csak én vagyok ügyetlen?:((

Hajni087
Hajni / Hajni087 Sun, 2011-03-27 22:38

Szia!Én 22-be sütöttem,lehet nagyobba is csak akkor a tésztát vedd duplán.
Remélem tudtam segíteni!

alexa88
Lüszikukta / alexa88 Sat, 2011-03-26 18:37

Szia! Milyen széles tortaformában sütötted? Nekem 28-as van, az jó vagy a kisebb célszerűbb?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-03-04 13:04

Szerintem nem kell feltétlenül külön lapokat sütni.
Amennyiben egy hosszúkás, téglalap alakú tortát készítúnk, akkor egy nagy gáztepsibe terítjük a sütőpapaírt, amin egyenletesen szétkenjük a tésztát.
Amikor a tészta kisült és kihült 4-5 csíkra szeleteljük és így állítjuk össze a tortát, követve az eredeti leírást.
Egyáltalán nem kötelező, hogy ez a torta csak kerek lehet.
Csak megjegyzem, hogy a téglalap forma sokkal egyszerúbben szeletelhető, különösen érdekes , ha sok a vendég.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-03-04 13:03

Szerintem nem kell feltétlenül külön lapokat sütni.
Amennyiben egy hosszúkás, téglalap alakú tortát készítúnk, akkor egy nagy gáztepsibe terítjük a sütőpapaírt, amin egyenletesen szétkenjük a tésztát.
Amikor a tészta kisült és kihült 4-5 csíkra szeleteljük és így állítjuk össze a tortát, követve az eredeti leírást.
Egyáltalán nem kötelező, hogy ez a torta csak kerek lehet.
Csak megjegyzem, hogy a téglalap forma sokkal egyszerúbben szeletelhető, különösen érdekes , ha sok a vendég.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-03-04 13:03

Szerintem nem kell feltétlenül külön lapokat sütni.
Amennyiben egy hosszúkás, téglalap alakú tortát készítúnk, akkor egy nagy gáztepsibe terítjük a sütőpapaírt, amin egyenletesen szétkenjük a tésztát.
Amikor a tészta kisült és kihült 4-5 csíkra szeleteljük és így állítjuk össze a tortát, követve az eredeti leírást.
Egyáltalán nem kötelező, hogy ez a torta csak kerek lehet.
Csak megjegyzem, hogy a téglalap forma sokkal egyszerúbben szeletelhető, különösen érdekes , ha sok a vendég.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-10-28 14:17

Szia! Nekem csak az lenne a kérdésem, hogy a tésztát egybe ki lehet-e sütni, és utána felvágni? Előre is köszi a választ? :)

Dorka-Linda
Dorka-Linda Wed, 2010-10-27 20:25

Szia.Csak annyit szeretnék kérdezni,hogy cukrozott dió is jó hozzá?Megpróbálkoznék ezzel a jó kis tortával.Hát ha.:))Üdv:Timi

Hajni087
Hajni / Hajni087 Thu, 2010-10-28 12:50

Szia!Igen szerintem a cukrozott dió is jó hozzá!El nem rontod vele!Jó sütögetést kívánok!Üdv Hajni

krisszel
krisszel Tue, 2010-10-12 18:31

Szia!
Én csak azt szeretném megkérdezni, hogy a csokikból milyen mennyiségre van szükség.
Elég 1-1 tábla?
Gondolom az étcsokiból igen. És a fehércsokiból?
Válaszod előre is köszönöm.

Hajni087
Hajni / Hajni087 Wed, 2010-10-13 10:55

Szia!Az étcsokiból elég bőven.A fehér csokiból nekem elég volt az egy tábla!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-10-01 12:21

Szia!
Nem értem,hogy értendő a tészta aránya.Minden hozzá valót 6szor kell venni vagy nem.És a tészta sütését egyben vagy külön kel,hogy meg süssem.A megértését előre is köszönöm.Nagyon szép és mutatós tortát sütött.
Köszönöm.
Tisztelettel:Szabados né Marcsi

Hajni087
Hajni / Hajni087 Sat, 2010-10-02 15:32

Kedves Marcsi!
A tészta hozzávalóit úgy készítem el hogy egy lapot tesz ki a 2 tojásfehérje a 4,6dkg cukor, 4,6dkg dió, és az 1dkg liszt.Azért van hatszorosan írva mert hat lapot sütünk.A lapokat pedig külön külön sütjük meg.Próbáltam érthetően leírni,remélem sikerült:-)Sok sikert a sütéshez!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-10-02 16:41

Köszönöm szépen a segítségét.
Most már így értem az arányokat és ne haragudjon érte.
Hamarosan ki is fogom próbálni mivel a Fiamnak a születés napjára szeretném elkészíteni.

Tisztelettel:Szabados né Marcsi

andy75
andy75 / andy75 Wed, 2010-02-17 19:42

Szia!A tésztát egybe vagy külön-külön kell megsütni.Milyen fehércsokit használsz.
A válaszodat elöre is köszönöm.Andy

Hajni087
Hajni / Hajni087 Sun, 2010-02-21 20:36

Szia!Én külön külön sütöttem meg!A fehér csoki nekem milka volt de szerintem bármilyen jó rá!Sok sikert kívánok a sütéshez!

Lidi
Lidi Sun, 2010-01-31 21:41

Ha fogpiszkálóval húzod a csíkokat,az egyiket jobbról,a másikat balról húzd!
Én húsvillával szoktam!
De különben nagyon mutatós!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-01-31 16:51

Ja es meg sok minden maskepp van:D

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-01-31 16:50

Szep lett! Nemregiben en is elkeszitettem Palachinka receptje alapjan, nagyon finom volt, erdekes modon allitolag az eredeti recept lapjaiban nincs liszt (en is ugy keszitettem).

1876
tojásfehérje 12 db
cukor 27.6 dkg
dió 27.6 dkg
finomliszt 6 dkg
vaníliás pudingpor 40 g
tojás 3 db
tej 3 dl
cukor 15 dkg
margarin 30 dkg
rum 40 ml
étcsokoládé 5 dkg
fehér csokoládé 10 dkg