Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eszterházy torta beszter konyhájából

Eszterházy torta beszter konyhájából
Eszterházy torta beszter konyhájából
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredeti Eszterházy-torta receptje, csak a fondantot cseréltem le a csokoládés bevonattal. Egy nagy klasszikus, nagy alkalmakra. Én még tovább díszítettem tejszínhabbal és pörkölt-karamellizált dióval, csak arról már nem készült kép.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához:

A krémhez:

  • 250 ml tej
  • 30 g vaníliás cukor
  • 5 tojássárgája
  • 120 g cukor
  • 300 g vaj
  • 50 g darált dió
  • 5 g zselatin
  • 50 ml víz
  • 1 ek rum

Tetejére:

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra, majd 5 db 20-22 cm átmérőjű kört vágunk sütőpapírból.
  2. A tojásfehérjéket az apránként hozzáadagolt cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a darált diót és a lisztet is.
  3. A kapott masszát öt egyenlő részre osztjuk, az előkészített lapokra kenjük, s egyenként kisütjük. Hagyjuk őket teljesen kihűlni.
  4. A krémhez a tojássárgákat elkeverjük a cukorral, a tejet feltesszük főni a vaníliás cukorral. Mikor már forr, félrehúzzuk, kicsit visszahűtjük. Egy jó merőkanálnyit a sárgákra szedünk, s jól kikeverjük, majd visszaöntjük a tejbe, és lassú tűzön sűrűsödésig főzzük. Még melegen hozzáadjuk a vízben elkevert zselatinport.
  5. Hagyjuk kicsit hűlni, majd belekeverjük a darált diót és a kihabosított vajat is.
  6. A lapokat a krém háromnegyedével betöltjük.
  7. A csokoládékat külön-külön edényben vízgőz felett megolvasztjuk.
  8. A fehérrel teljesen bevonjuk a torta tetejét, majd vékony spirálban rácsorgatjuk az étcsokoládét, és egy fogpiszkáló segítségével "kihúzgáljuk" azt, így megrajzolva a tipikus Eszterházy-mintát. Gyorsan kell dolgoznunk, mert a fehér csokoládé hamar megköt.
  9. A tortát a megmaradt krémmel körbekenjük, majd darált dióval leszórjuk.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20-22 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 14 621
elküldve: 3
receptkönyvben: 57
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

beszter

Mióta szakács: 2013.06.30.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

krémes diótorta, ünnepi diótorta, fehér csokoládés Eszterházy-torta, diótorta fehér csokis bevonattal

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

inf3rno
inf3rno / inf3rno Sun, 2014-09-14 17:21

Jó lett, működik a recept. Én 24-es formával és mascarpones krémmel futottam neki. Így egy kicsit vékonyka lett, a krém meg tortához nem elég kemény. Ettől függetlenül azért szépre sikerült...