Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Étcsokoládés kelt csiga - Anyóca módra

Étcsokoládés kelt csiga - Anyóca módra
Étcsokoládés kelt csiga - Anyóca módra
92 perc / előkészület: 35 perc főzés: 12 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Elment a nyár....A nyarat már egyszer a tanév végi nagy meleg után vissza tudtam csalogatni, elhatároztam, hogy kelt tésztát sütök, és jött is, meleg, nagyon meleg, kánikula, és aztán sajnos 11-12 napig hűvös. De remélem, ha ez elkészül, csak vissza lehet az igazi nyarat még csalogatni, szükség van még rá:-)))) Ezért nem csak finom étel, desszert volt ezzel a sütéssel a cél, hanem nyár csalogató:-))Remélem, sikerült egy kicsit, legalábbis másnap már jobb lett az idő, sütött a nap, még ha oly hőség nem is lett..:-)) Még van ideje a nyárnak, ki kell tartania pár napig, viszont a süti, na az másnapra még délelőtt elfogyott:-)) Mind a kettőnek örültem:-))

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére és a tálaláshoz

ajánlat

Finom tej, ha főétel, akkor elé csak egy gyenge zöldséglevest, bármelyik zöldségféléből lehet elkészíteni, mert laktató ez az édes kelt csiga. Ajánlat, a sót érzéssel tegyük bele, és igen, nyersen is lehet megkóstolni a tésztát, akkor a só gyúráskor még pótolható. Az evőkanál kisméretű (mint a kisbabák evőkanala) ,és nem púpozottan értendő. A cukor, az viszont rendes evőkanál méret, de az sem púpozott.
A megtöltésnél figyeljünk arra, hogyha szétterítettük kanál hátának segítségével, (késsel) , a kakaós krémet, a tésztán, ne legyen túl sok, mert feltekeréskor, kifolyhat. Ezért akár a krémet négy részre is vehetjük, jobb az óvatosság.Ha így teszünk, akkor is marad krém a tésztába, és még kerül bele a kekszgolyó is. Így maradhat ki krém a töltelékből, de nem baj,kár lenne, ha kifolyna, viszont  kívülről rálocsolva is nagyon finom:-))

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük, a tepsit kikenjük, papírral béleljük.
  2. Tálban a tészta hozzávalóit összeöntjük, és jó alaposan elkezdjük összedolgozni, kézzel, szép simává dagasztjuk, szükség szerint liszttel, vagy langyos tejjel pótoljuk, majd liszttel a kész tésztát megszórjuk, langyos helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
  3. Vizet forralunk, tálat teszünk a fazékra, és ebbe tördeljük bele a csokoládét, tesszük bele a vajat és habtejszínt, a csipet sót, a kakaóport, az instant kávét, a cukrot, és gőz felett felolvasztjuk, jó alaposan simává keverjük, majd tűzről levéve, langyos helyen  hagyjuk.
  4. Lisztezett deszkán a tésztát három felé vesszük, és mind a három cipót liszttel leszórva, még 15 percig hagyjuk pihenni.
  5. Az első cipót lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával téglalap alakúra és nem túl vékonyra nyújtjuk ki, megkenjük a szósz harmadával, a hosszanti szélére teszünk étcsokis kekszgolyót, és mint a beiglit, feltekerjük, tekerés közben a két végét behajtjuk, a tölteléke ne folyjon ki.
  6. A másik két cipóval is ezt tesszük, a három rúd bekerül a tepsibe, ahol is lekenjük az olvasztott margarinnal, megszórjuk a mandula szeletekkel, és a sütő középső rácsára betéve duplájára sütjük.(aranybarnára)
  7. Ha kész, kivesszük, hagyjuk hűlni, mert csak akkor tudjuk szépen szeletelni.
  8. Tálaljuk a töltelék szószával, bármilyen csokiszósszal, étcsokis kekszgolyóval, dekorszívvel, tejszínhabbal, pirított szeletelt mandulával.
  9.  

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40 x30 x 6 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 094
elküldve: 0
receptkönyvben: 84
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kávés-étcsokis kelt csiga, kávés-csokis-kekszgolyós kelt

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-08-16 16:06

Kedves Bató Edit!
Igazad van, élvezzük ezt a csodás nyarat, ameddig lehet!:-))
Imádom a kimosott ruhát kiteregetni, a napfényben, szellő kíséretében megszáradva, teljesen más illattal hozom be őket:-)))) Vasárnap bográcsoztunk, mi kell még? Még nyár:-)))))
Aki teheti, az most menjen a Balatonra fürdeni, szerintem csodás lehet:-))
Nagyon szép napos, nyári meleggel, napfénnyel teli hetet kívánok!
Éva-Anyóca

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2011-08-16 12:21

Igazán jó ez a kelt tésztával meleget csalogató ötlet és be is jött. Tegnap még melegebb volt, úgyhogy meg is izzadtam, mire alaposan kidolgoztam a tésztát (na meg mire megsült! :))) Ennek ellenére én is szeretek kelteket sütni, mert olyan finomak és nagyon változatosan lehet őket elkészíteni, édesen vagy sósan-sajtosan, zöldségesen. Egy jó pohár tejjel, kakaóval tényleg remek reggeli.
Szép napot és élvezzük a remek időt!
Edit

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-08-15 18:02

Kedves Bató Edit!
Köszönöm szépen, igyekszem, úgy néz ki, talán vissza is jött a meleg, remélem:-)))
Szeretem a kelteket, egyre jobb a kedvem, amikor ki kell dolgozni, mert kemény munka, csak ránézésre könnyű a dagasztás:-))
Hát az étcsokis kekszgolyó, nagyon fincsi magában is, de ebben is az volt:-))
Csalogatom még egy darabig, mert borzasztó, hogy elindul majd, majd ,majd,....valamikor a suli, nem szabad rágondolni,:-)))) , és aztán beköszön a szürkeség, és az cefet sokáig tart:-(((((((((((((
De most meleg van és süt a nap, remélem, hogy Nálatok is:-)))
Éva-Anyóca

Bató Edit
Bató Edit Mon, 2011-08-15 10:53

Kedves Éva-Anyóca!
Csak süssél minél többször kelt tésztát és süssön a jó meleg Napocska még sokáig! :))
Csalogasd vissza, mert nagyon kell a jó idő, hisz mindig alig várjuk, aztán meg gyorsan elrohan a nyár és jön a szürkeség.
Én is csalogatom, úgyhogy meg is sütöm a kalácsodat. Nagyon jó ez a kekszgolyós ötlet, amikor megláttam a fotót nem tudtam elképzelni, hogy mi lehet a tésztában. Nagyon mutatós.
Szép napos (!) napot!
Edit

1567
finomliszt 100 dkg
1.5 ek
cukor 2 ek
instant élesztő 3 tasak
tojás 2 db
tej 0.5 l
margarin 1 g
étcsokoládé 200 g
vaj 1 ek
habtejszín 2 dl
1 csipet
instant kávé 3 ek
cukrozatlan kakaópor 4 ek
cukor 4 ek
keksz 350 g
margarin 10 dkg
mandula 100 g
csokiszósz 1 dl