Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Étcsokoládés mousse torta bonbonnal díszítve

Étcsokoládés mousse torta bonbonnal díszítve
Étcsokoládés mousse torta bonbonnal díszítve
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mandula Sarok blog írójától kaptuk ajándékba ezt a tortát, egy blogger találkozó alkalmával nem oly rég. Nagyon ízlett, nem volt kérdés, elkészítem Apukám közelgő születésnapjára. Volt is sikere, hisz kiütötte a már régóta első helyen álló répatortámat is. :) Ha odafigyelünk a részletekre, nem lehet elrontani. Én a krémnek 2x álltam neki, de tanultam a hibáimból. :) A torta természetesen elkészíthető vagy csak a 18 cm-es formában, akkor kicsit vastagabb lesz az alap, vagy 26 cm-es formában, akkor alacsonyabb lesz a krém.

hozzávalók / 8 adag

A mogyorós alaphoz

A mousse krémhez

A díszítéshez és a bonbonhoz (10 db)

ajánlat

Csokoládé kedvelőknek, születésnapra. A bonbon elkészítéséről képes beszámoló itt:

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tészta elkészítése: a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket csipet sóval félkeményre verjük, majd apránként hozzáadagoljuk a cukrot, és kemény habbá verjük. 
  2. Belekeverjük a darált mogyorót, és egy sütőpapírral bélelt (26 cm-s) tortaformában 160 fokon 10-15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk hűlni.
  3. A kihűlt tésztából egy 18 cm-s karikát kivágunk, és köré zsírpapírral bélelt tortaformát teszünk.
  4. Cukorszirup elkészítése: a cukrot és a vizet forrástól számítva kb. 2-3 percig forraljuk, majd kihűtjük.
  5. Mousse krém elkészítése: a csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk és félretesszük hűlni.
  6. A szobahőmérsékletű tojássárgákat gőz fölött, a cukorszirupot folyamatosan adagolva habosra keverjük úgy, hogy a tál félig benne legyen a vízben. Amint elég habos (ne legyen majonézszerű, mert akkor már elrontottuk!)  vegyük le, és még verjük a habverővel kb. 5-7 percig, vagy amíg ki nem hűl. Hidegnek kell lennie!
  7. Ekkor hozzáöntjük a már kihűlt, de még olvadt csokoládét, fakanállal elkeverjük.
  8. A minimum 12 órát hűtőben tárolt habtejszínt habbá verjük. Apránként hozzáadagoljuk a csokoládés krémhez, fakanállal óvatosan elkeverjük. 2-3 evőkanálnyit habzsákba töltünk (bonbonok töltelékéhez).
  9. Ráöntjük a mogyorós alapra, és 3-4 órára hűtőbe tesszük/vagy 1 éjszakára.
  10. A kapcsos tortaformát leszedjük, az oldalát és a tetejét durvára tört, pirított mogyoróval, közepét reszelt csokoládéval megszórjuk.
  11. Bonbon elkészítése: előkészítjük a polikarbonát formát (a bonbon elkészíthető szilikonos formában is). Egy ecset segítségével kikenjük a bronzporral a formát (ez el is hagyható).
  12. A csokoládét megolvasztjuk és temperáljuk (praktikák között megtalálható). A formába öntjük, légbuborékokat kiütögetjük, majd fejjel-lefelé fordítva egy sütőpapírra kifolyatjuk a felesleges csokoládét (amint megdermed ez a csokoládé újrahasznosítható).
  13. A formát a csokoládéhüvely dermedéséig hűtőbe tesszük (kb. 30 perc).
  14. Megtöltjük a csokoládéhüvelyeket a mousse krémmel, és lezárjuk a bonbonok tetejét újratemperált csokoládéval.
  • sütési hőfok: 160°C
  • tepsi mérete: 26 és 18 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 14 522
elküldve: 7
receptkönyvben: 309
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: 1

szakács

Emőke

Mióta szakács: 2012.01.07.
47 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

étcsokis mousse, mousse torta, csokis mousse torta

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1
1 Wed, 2013-02-13 15:29

Szia! Annak a répatortának a receptjét szeretnénk a facebookra ha kitennéd. Ja és ezt a regisztrációs belépős dolgot nem lehetne egyszerűsíteni mert most is csak az egyszeri belépővel tudtam belépni hiába regisztráltam nem fogadta el a belépőmet. A fészen várjuk a receptjeidet. Köszönjük

szaboemoke
Emőke / szaboemoke Wed, 2013-02-13 15:35

Szia! Melyik répatortát? :) Írj lécci a szaboemokee@gmail.com-ra és akkor nem kell itt regisztrálni, ott megbeszéljük. :) köszönöm, Emőke

regi005
regi005 Thu, 2012-03-22 15:12

Szia Emőke! Elég gyakorlatlan vagyok még ezért lehet hogy értelmetlennek találod majd de azt kérdezném hogy miért kell kivágni a 18cm es kört?

szaboemoke
Emőke / szaboemoke Thu, 2012-03-22 15:20

Szia Regi! Nem kérdeztél hülyeséget, más is megkérdezte már. ;) A kérdés bennem is felmerült, csak nem akartam eltérni a recepttől, ezért írtam így. :) Ha 18-asban készíted, akkor kicsit magasabb lesz az alaptészta. Ha meg 26-osban készíted, akkor a krém lesz laposabb, jobban elterül. Ha mégis kivágod a 18-ast, akkor kimarad egy kis tészta, amit el lehet rágcsálni. :)

hencebence
Hena / hencebence Wed, 2012-02-08 18:24

Szia Emőke! Nagyon klassz a recept, el is mentettem, az én apumnak is nemsokára szülinapja lesz :) Csak egy valamit nem értek: ha a tésztát eleve egy 18 cm-s formában sütöm, úgy nem jó? Bocsánat, ha csak nekem nem egyértelmű, nem vagyok valami gyakorlott tortasütő...

szaboemoke
Emőke / szaboemoke Wed, 2012-02-08 21:08

Szia Hencebence: :)) igen, ez a kérdés bennem is felmerült ;) Természetesen sütheted 18-asban, akkor kicsit magasabb lesz az alap. Ha meg 26-osban készíted, akkor laposabb lesz a krém. Én úgy csináltam, ahogy Mandula Sarok mondta, nem változtattam a recepten sokat. :) Így tudtam külön rágcsálni egy kis adag mogyorós tésztát. ;)

hencebence
Hena / hencebence Thu, 2012-02-23 16:37

Na igen, ez sem elvetni való! :) Valószínűleg elfogy a mogyorós tészta percek alatt nálunk is! :DDD

szaboemoke
Emőke / szaboemoke Thu, 2012-02-23 17:32

:D Hamarosan készül egy narancsos sajttorta és egy málnás (de lehet ribizlis lesz) csokoládétorta is (tésztavarázs c. könyvből - igaz valószínűleg ezt diétásan készítem majd - magam miatt -, de majd rendes receptet közlöm) :)

615
tojásfehérje 3 db
cukor 6 ek
1 csipet
törökmogyoró 200 g
tojássárgája 3 db
cukorszirup 85 ml
étcsokoládé 150 g
habtejszín 300 ml
étcsokoládé 2 dkg
törökmogyoró 50 g
étcsokoládé 15 dkg