Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Éticsiga pörkölt

Éticsiga pörkölt
Éticsiga pörkölt
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (161)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A csigák előfőzését én bográcsban szoktam végezni. Előfőzött állapotban általában lefagyasztom, és mikor nagyobb mennyiség összejön, akkor készítem el a pörköltet. Sok a munka vele, de ínyenceknek megéri a fáradozást.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Bármilyen körettel tálalható, én kenyérrel szeretem.
A hozzávalók aránya ízlés szerint változtatható.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Annyi éticsigát gyűjtünk, amennyit csak tudunk.
  2. Vödörbe rakjuk, letakarjuk, de krumplihálóba téve könnyebb tisztítani őket. A csigák tisztulási ideje 6-7 nap, közben naponta lemossuk őket. Ez idő alatt teljesen kitisztulnak.
  3. Ezek után fogunk egy éles ollót, és a csigákat levágjuk a házuktól, majd hideg vízbe rakjuk.
  4. A csigákat kb. 30-40 percig előfőzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, majd tisztára mossuk. A rajtuk lévő fehér részeket még kivágjuk.
  5. Aprítógépben pépesre daráljuk a hagymát, fokhagymát, paradicsomot, paprikát, majd olajon vagy zsíron megdinszteljük. Ezután belerakjuk a csigákat, majd fűszerezzük, felötnjük kevés vízzel.
  6. . Mikor majdnem kész, egy kevés vörösbort adunk hozzá.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 31
össznézettség: 86 451
elküldve: 13
receptkönyvben: 83
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

luveges

Mióta szakács: 2010.07.03.
28 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
konyhatechnológia: bográcsos
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: halételek
nehézség: közepes
szezon: tavasz
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

csigapörkölt, pörkölt csigából, csigás pörkölt, csigapaprikás

Hozzászólások (161)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zandorenko
Zandorenko Sun, 2015-05-03 11:25

Sziasztok. Nekem tetszik a recept. Most tisztul 110 csiga a pincében. Már kíváncsian várom, hogy megkóstolhassam őket. Még nem volt szerencsém csigát enni. Egyébként nagyon szeretem a különleges fogásokat. Nálunk Vajdaságban (főleg faluhelyen) igen gyakoriak a különböző jószágvágások. Ezt főleg a csiga ellen tüntetőknek mondom, hogy rendszeresen szoktam enni disznóvért, pacalt, kakas-disznó-bika herét. Aztán levágjuk a kismalacot és azt is megesszük. A kisbárányt meg a kiskecskét én is szoktam sajnálni és nem vagyok hajlandó elvágni a torkát, de azért megeszem. Jövő héten megyek egy kollégámhoz disznógyomor pörköltre. olyat még nem ettem én sem. Ha valaki tud ezekhez hasonló nem mindennapi ételeket, annak várom a receptjeit. hamarosan fogok írni én is egy párat.

Ricsi.
Ricsi. Fri, 2014-07-18 18:39

Hello. Én kipróbáltam, gyüjtöttünk éticsigákat, alaposan megmostam őket, éheztettem egy hétig, utánna megint alaposan átmostam őket, utánna hidegvízberakva ledaraboltam őket a házukról, többször átmostam és átöblítettem őket minimum tízszer, főzés előtt ledaraboltam azokat a fehér részeket. 30 percig előfőztem, annyira felhabzott a víz hogy kifutott a lábasból pedig csak félig volt. Zöld lett a víz. Utánna kiszedtem a megfőtt csigákat és megfőztük őket pörköltnek. Nem lett teljesen jó az íze, zöld fű íze van és kicsit büdös szerintem. Szerintem 2-3 lében kellene előfőzni őket és a második harmadik levet vörös vagy fokhagymával gazdagítani hogy elvegye azt a vad fű ízét és csigaszagot. Szerencsére csak egy tányérral készítetem. Nagyon sok munka van a csigatisztítással, nem fogom megpróbálni mostanában mégegyszer :)

luveges
luveges / luveges Mon, 2014-08-11 12:14

Szia Ricsi én nem éreztem büdös szagot fű ízt,
Nézd meg a többi csiga receptjeim én mindegyikket ettem, van ami jobban ízlett van ami kevésbé de az ízt te adod meg a füszerezésel. Übv Laci.

hagabi1
hagabi1 Mon, 2013-06-03 13:37

Üdv mindenkinek!!Nálam épp most főlnek a csiguszok!!!Nagyon kíváncsi vagyok rá!!!Nem sokára megosztom veletek az élményeket!!!Sziasztok,üdv mindenkinek Gábor!!!

Corra
Corra Sat, 2013-02-09 07:31

Huhh, meg kell mondjam, nagyon sok álszent és - bocsánat - nem éppen átgondolt hozzászólással találkoztam itt.

Nem megyek bele abba, hogy a csiga miért nem alacsonyabb rendű táplálék a csirkénél, csak arra térnék ki, miért tartom álszentnek a hozzászólások egy részét:

ahogy előttem többen is írták, a városi ember, ha egyszer végig kéne néznie, hogy egy kendős néni miképpen öli le a csirkét, vagy egy jó falusi disznóvágáson hogy visít, sír a disznó, amikor vágják, AZT a csirkét, disznót sem tudná megenni. Hát még, ha látná, hogy mindez hogy zajlik nagyüzemi szinten, ahol a kihízott disznó "sertés végtermék". Ajánlom például a Barakka című filmet, ahol meg lehet nézni, milyen humánus módon készítik elő a napos csibéket hátralévő életükre....

De ismétlem, maga a leölés még tanyai körülmények között is véres, csúnya, stb. dolog, történjen az akár a leghumánusabb módon is.

Senki ne mondja nekem, hogy a csigát jobban sajnálja a sertésnél, a különbség csak annyi, hogy itt szembesült a leölés és előkészítés módjával, amikor viszont megveszi az előre fóliázott, filézett, tisztított hússzeleteket, nem veszi a fáradságot, hogy gondolkodjon, miképpen is került az asztalára.

A csiga finom, elkészíteni így kell, ez van.

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-02-09 12:11

Kedves Corra,
nem nagyon szoktam kommentelni, de most hozzáteszem a magamét én is:) Szerintem is felesleges a csigákon való sajnálkozás. Épp a NoSalty e heti képe, cikke "Megböktük a malacot" emlékeztetett a disznó vágás első lépésének borzalmaira. Pesti kislányként gyakran voltam a vidéki nagymamánál, ahol élvezhettem a disznóvágás hajnali rituáléját is. Iszonyat volt párnák dunyhák alá bújva is hallgatni a disznó sivalkodását. Ettől még nem tolom el magamtól a sertéshúst, nem ölök csirkét és egyéb állatot csak azért hogy megegyem. De nem vagyok és nem leszek vega. Igen, tudomásul kell venni, hogy az állatok amiket elfogyasztunk, megölik előtte, hogy megehessük. Hogy ez miképp történik ezen polemizálni álhumánus dolog. Olvastam valahol, hogy a növények ha kitépik a földből vagy leszakítják általunk nem hallható "hangot" adnak. Most akkor efölötti sajnálkozásban jöhet a fényevés??? A tenger gyümölcseit és a csigát, békát stb. én is megvásárolom a megszokott húsok mellett és mikőzben jóízűen elfogyasztjuk, nem meditálunk a halálukon.......... A recept pedig kiváló, érdemes elkészíteni. Bocs, a hosszú írásért, de kikívánkozott belőlem:) Kellemes hétvégét, Gabi

Sancho
Sancho Mon, 2012-09-24 10:30

Na, a sok állatbarát. Szerintem nem is láttak élőben csigát, s itt sajnálkoznak.

mémère
mémère Fri, 2012-05-18 15:07

Szeretek kísérletezgetni a konyhában. Azért tévedtem ide, mert felkeltette a kíváncsiságomat a recept. Majd elolvastam a hozzászólásokat, jaj, ne tettem volna!
Franciaországban élek, tehát majd minden étteremben ott a csiga az étlapon. Mikor először jöttem ki, a vendéglátóm kedvesen készített nekem csigát, hogy megkóstolhassam. Mennyei volt. Később, mikor a sokadik alkalommal jártam kint, boltban találtam a fűszeres-vajas változatot, amit "csak" sütni kell, hát... a kukában végezte. Akkora volt a csalódás, hogy azóta sem merem újra megkóstolni, még étteremben sem, mert sokszor oda is ugyanaz a borzalom jut, ami a boltokban kapható. Nem a csigával volt baj, hanem az elkészítés módjával.
Luveges receptjei legalább eredetiek, és annál értékesebbek, mert ő maga kotyvaszt, addig, amíg valami finomat nem varázsol. És újra kedvet ad egy próba-kóstoláshoz. Hajrá, csak így tovább!

pataygyz
Zoli / pataygyz Sat, 2012-04-14 07:29

Kedves Truffle!
Nem vagyok biológus csak kedvtelésből főzögető, de a csigának az izmos talpa az, amit finoman el lehet készíteni. Három napos koplaltatás után úgy kitisztul, hogy akár az egész csigát megehetnéd, de a többi részét nem szokták megenni. Bár vannak olyan állatok, aminek a gyomrát, beleit ( marha-pacal, szalámi), vagy a gyomrát, beleit és a hólyagját is felhasználják ( disznósajt, hurka , kolbász ),
természetesen alapos tisztítás után, a csigáét nem használják étel készítésére.
A csigát évek óta ezért pörköltként szoktam elkészíteni, ezért, amennyiben még lenne kérdésed, szívesen válaszolok rá
Jó csigavadászatot és főzést kívánok :
Zoli

truffle
truffle Mon, 2012-04-16 18:41

Szia Zoli!
Rendben, tisztában vagyok a sertés és a marha belsőségeinek felhasználási lehetőségeivel, alkalmazom is időnként:).
Akkor leírom a kérdésemet másképp:
-Bár a csirkehúst megesszük, de nem esszük meg a tollát, mert....
-Bár megesszük a szárnyasok belsőségeit, de nem esszük meg az epét, mert...
-Bár megesszük a pontyot, de nem esszük meg méregfogát, mert....
Itt jönne a kérdésem:
-Bár megesszük a csiga levágott talprészét, de a többit nem esszük meg, mert....Miért? Mi a baj vele?
Ha már mi nem esszük meg, de legalább a kutyámmal feletethetem? Mivel többnyire hússal etetem(nem táppal), anyagilag nagy segítség lenne, ha az engedélyezett szedési időszak alatt kiegészíthetném vele az étrendjét, sőt nem is csak kiegészíthetném, hanem egyenes ez lenne a főétel, ugyanis nagyon sok értékes anyagot tartalmaz, bár ezt már ti biztos tudjátok:

"A csigahús tartalmaz fehérjét, zsiradékot (főleg többszörösen telítetlen fajtákat), vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, cinket, A, B6, B12 és K vitaminokat és folsavat. Szintén található benne arginin és lizin, több is, mint egy egész tojásban. Van még benne többféle egészséges esszenciális zsírsav. Mivel fehérjetartalma magas, zsírtartalma viszont alacsony, kiváló helyettesítő tápanyagforrás."

Szóval?

Üdv truffle(aki szintén Zoli) :).

pataygyz
Zoli / pataygyz Mon, 2012-04-16 21:45

Kedves Druszám!
A fejtegetéseiddel kapcsolatban csak annyit tudok, hogy bármely állat epéje ehetetlenül keserűvé teszi az ételt, ezért kell a belsőségek közül azonnal kivenni. Ugyanez a helyzet a ponty keserű fogával is. Toxikus mérgező anyag viszont nincs bennük, ha frissek.
A kutyád , ha véletlenül madarat fog nem eszi meg a tollát. Nagyon ügyesen megfosztja tollától.
A csiga belsőségeit nyugodtan add oda neki, ha megeszi nyerő vagy.
A csigagyűjtésnek nem csak naptári, de mennyiségi korlátozása is van. Ezzel kapcsolatban kérdezd meg a környékeden dolgozó mezőőrt.
Üdv: Zoli

z1
z1 / z1 Sat, 2014-04-26 12:06

2000 tonna/év összesen ( ezt nyilván az átvevők összesítik) és min. 3cm darabméret.

pataygyz
Zoli / pataygyz Mon, 2012-03-26 09:48

Kedves Laci!
Most olvastam a másik csigás receptedet és így kerültem a pörkölthöz.
Nálunk is sok a csiga . Nyáron hajnalban szoktam a csigagyűjtéshez kezdeni, mert a harmatos növények között könnyen össze lehet szedni tekintélyes mennyiséget. Letakart vödörben három napig szoktam koplaltatni őket, ezt olvastam egy régi receptes könyvben. Természetesen naponta tisztára mosom mindet és a vödröt is. Előkészítés során lobogó forró vízbe dobom a csigákat. Pár perc múlva leöntöm a forró vizet róluk és hűlni hagyom. Amikor már annyira lehűltek, hogy meg lehet fogni őket, egyszerűen kihúzom valamennyit a házukból és az izmos talpukat meghagyva a többi alkatrészüket éles késsel levágom. Ennek a módszernek az előnye az, hogy a házak éppen maradnak és vissza is lehet beléjük tölteni a csigakrémet.
A baráti körben elég vegyes fogadtatása van a csigának, de volt már olyan is, hogy nekem már egy falat sem jutott.
További sok sikert a főzőcskédhez!
Zoli

truffle
truffle Fri, 2012-04-13 18:19

Sziasztok!
Lenne néhány kérdésem.
-Miért nem lehet megenni a csiga többi részét? Nem jó, íztelen, mérgező?
-Bár megnéztem róla metszetet a guglin, nem világos, hogy a talpat a belezet alatt, vagy felett kell levágni...és egyáltalán hol húzódik az a határ, ahol le kell vágni, ezt honnan látom?
-A már megfőtt és levágott felesleges részt kutyával feletethetem?

Köszönöm.

luveges
luveges / luveges Mon, 2012-03-26 21:49

Én is szoktam így is csinálni.Csak amikor elkezdtem sehol nem találtam. hogy kel előkészíteni a csigákat. De ahogy a netten keresgélek,lehet hogy adtam 1 őt-letett minél több csiga receptel. találkozom. ,

gdia
gdia / gdia Wed, 2012-01-11 09:23

Fúj, meg az élve kiollózás is undorító.
És ráadásul a vegetáriánus kaják kilistázására jött ki :D nem hiszem, hogy ezt akarnák enni ők.

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2011-11-08 21:57

Olvasgatom a hozzászólásokat és látom, elszabadult a pokol. Előzetesen leszögezem, ettem csigát és nagyon ízlett! De két megjegyzést fűznék a kommentekhez:
1./ Magyarország MINDEN KÉTÉLTŰJE VÉDETT! Tehát ne fogj és ne egyél békát, kígyót, gyíkot! Amit az éttermekben találsz, az tenyésztett, de ami szabadon kóvályog az SZIGORÚAN VÉDETT!
2./ Magyarország SZINTE MINDEN MADARA VÉDETT! Tehát ne fogj és ne egyél varjút, pacsirtát, verebet, és sorolhatnám.
Sőt: védett sok rágcsáló - pl. az ürge és a sün is - vagyis ezeket se egyed és ne engedd, hogy a környezetedben pusztítsák őket, mert ez a felelősségteljes viselkedés.
Koszider

Szuszka
Szuszka Tue, 2011-11-08 19:26

Pest megye egyik részén a lakosság 85% .-a gyűjti s fogyasztja is.
Amikor először hallottam róla engem is "kivert" a víz,de igazából mikor először kóstoltam
meglepett mert finom.
Igazából bennünk van a hiba hiszen amit nem ismerünk azt rögtön elutasítjuk.
Pedig a recept így jó s így van kitalálva.Ha megjegyzések helyett utána járna a sok hozzá szóló,
hogy miért is kell élve forró vízbe tenni akkor nem írna botorságokat.
Szerintem akinek nem tetszik az ne olvassa el s ne is írjon róla véleményt.

Szuszka
Szuszka Tue, 2011-11-08 19:29

Nagyon finom lett.
Igazán köszönöm a receptet.Várom a variációkat.
Zsuzsi

szakácsbácsi
Juhász András / szakácsbácsi Fri, 2011-09-09 22:01

A csigának nagyon jó íze van. Nem is értem a fanyalgókat, akkor minden látogat ilyen weboldalakat? Igazából az ollós módszer nekem sem tetszik, viszont olvastam/hallottam valahol, hogy tegyük a csigákat hűtőbe egy pár órára és akkor az életfunkcióik lelassulnak. Így kíméletesebb.

Rara
Rara / Rara Thu, 2011-08-04 23:09

Ne haragudjon meg senki, de szerintem ez szörnyen undorító ! Esős idő után borzongással tölt el, hogy mindenhol gusztustalan, nyálkás állatok mászkálnak. Undorodom tőlük,még élő állapotban is, nem hogy tányérra téve :S
Szerintem sokan vannak még így ezzel. Ízlések és pofonok, de ez azért nem olyan kérdés, mint pl. 'x' ember szereti a tökfőzeléket 'y' még az illatától is rosszul van. Én a kagylóval is így vagyok, bár az valamivel elfogadottabb. Ez számomra olyan, mintha egy rakás szöcskét, sáskát, szarvasbogarat kellene puhára főznöm, és a családom elé raknom. Elképzelhetetlen.

putyi123
Putyi123 / putyi123 Wed, 2011-08-03 11:52

Én megfőztem nagyon finom lett tök főzelékkel valami isteni KÖSZÖNÖM AJÁNLOM MINDENKINEK

luveges
luveges / luveges Thu, 2011-08-04 09:21

Kedves putyi123 örülök hogy ízlett nézd meg a többi receptemet is hátha találsz valamit amit kipróbálnál ÜDV LUVEGES

luveges
luveges / luveges Thu, 2011-08-04 09:21

Kedves putyi123 örülök hogy ízlett nézd meg a többi receptemet is hátha találsz valamit amit kipróbálnál ÜDV LUVEGES

sziszi1982
sziszi1982 Wed, 2011-07-27 11:22

Egyetértek...nem kell álszenteskedni, a férjem afrikai, így tudom, hogy miket esznek...krokodil, víziló, kígyó, teknős...stb...na és neki meg a mi étkeink furcsák....regényt lehetne írni róla...
Csak azért nem kóstolnám meg, mert állítólag hasonlít a zúzára...nem tudo megenni...

Torquemada
Torquemada Mon, 2011-04-25 12:08

Érdekes! Én azt írtam be, hogy éti csiga elkészítése és így jutottam ide!
Aztán nagyon meglepődtem, hogy egy étel miatt már lassan egy éve megy a kommentelés, sehol recept oldalon nem találkoztam hasonlóval. Olvastam és hol sírtam, hol nevettem. Aztán regisztráltam, mert máshova szoktam járni, itt csak olvasó voltam, de úgy éreztem hozzá kell szólnom.
Tisztelem a vegákat, sajna lányom is az, de lelke rajta mindenkinek, az embert az evolúció során mindig mindenevő volt. Csak helyén kell, kultúrember módján kezelni a dolgokat.
A hátaslovat a lovaglásért tartjuk, a kutyát, nem az ölebekre gondolok, házőrzésre, a sertést meg fogyasztásra. A csiga sem házi kedvenc! Ha valaki elfogyasztja fogyassza! A béka is ilyen, nem tenyésztjük, felhasználjuk. Mi van azzal aki a sünt fogyasztja? Egyes népcsoport szerint húsa vetekszik az ürgéével! Vagy a tökös kánya nyakát kitekeri és a bőréből egy mozdulattal kifordítja? Szabolcsi pásztorok tudnának mesélni! Háborús időszakban, nagy szegénység idején meg aztán ennél furább dolgokat is elfogyasztottak embertársaink.
Ha így, a fenti módon kell előkészíteni akkor így kell csinálni, akinek ez megbotránkozást okoz, lapozzon tovább!
Az osztrigát nyersen a gyomorba juttatjuk és hagyjuk, hogy a legerősebb savban pusztuljon el és oldódjon fel! És senki nem háborodik miatta! A folyami ráknak egy mozdulattal kitépik a bélrendszerét és élve dobják a forró vízbe! Mert ez az előkészítés módja! Amikor a nyulat kupán vágjuk, azért így csináljuk, hogy mire a nyakát elvágjuk, ne érezzen semmit, mert ha tetszik, hanem ez a humánus. Nagyon tetszett, amikor valaki a megnyúzott nyulat a macskához hasonlította. Nekem is mondtak már ilyet, ekkor szoktam megkérdezni, miért, macskát már ettél, hogy tudod hogy néz ki? Ilyet mondani!
Szóval száz szónak is egy a vége, Akinek nem tetszik a recept, ne olvassa ne nézze, és főleg ne kritizálja, mert lehet másoknak ennek ellenére még tetszik és szívesen elkészítenék!
Én luvegesnek szurkolok és a húsfogyasztóknak!
Éljenek az éti csigák! Inkább a fazekamban, mint a kertemben! Ki fogom próbálni a receptedet és beszámolok róla!

Torquemada
Torquemada Tue, 2011-04-26 11:08

Nincs mit:-))
Csak bosszantott az itteni sok "álszakács". A szakács főzzön, ha vega vegát, ha húsos akkor húsosat. Tudnák némelyek pl Afrikában mit meg nem esznek az emberek? Vagy a maszájok, akik a tehénnek vérét veszik, és tejével keverve fogyasszák! Az aranyos kis őzet is lelövik és megeszik, de a szopós bárányt is.
Megnéztem más forrásokat is, van ahol rosszabb módon készítik elő a csigát. Úgy hogy nincs mit szégyenkezned, a recept jó, gyűjtöm a csigákat, a tegnapi eső szépen csalogatja elő őket.
Ha elkészítem le fogom ide írni a tapasztalatom.
A főzőkanál lelke legyen Veled! :-)

luveges
luveges / luveges Tue, 2011-04-26 13:02

Kedves Torquemada megfőzheted házastól is és utána szeded ki a házából ,én ilyenkor mikor nincs tilalmi idő szoktam gyűjteni amennyit csak tudok. Amit nem használok fel megfőzöm .majd lefagyasztom ,így később ha kedvem támad egy kis csiga evésre mindig van valamennyi a fagyasztóba.

jutkacsutka
jutkacsutka Thu, 2011-04-21 18:24

Kedves mia68!
Én is így jártam :-( !
Vegetáriánus vagyok és csak a kisfiam miatt szoktam húsos ételeket keresni és betenni a szakácskönyvembe...és én is úgy akadtam rá erre a receptre,hogy beírtam a keresőbe azt a szót,hogy "vegetáriánus"... :-(
Megmondom őszíntén a sírógörcs kerülgetett...nekem a csiga mindig is a mesebeli kedves lényeket,a gyerekkorom kedves kis állatkája...akinek akár órákon keresztül is képes voltam énekelni,hogy előbújjon...de azt,hogy bánsam !Ráadásul ilyen kegyetlenséggel lenyisszantsam a házát...aztán bele a forróvízbe...szegénykék!!Tudom,hogy sokan szeretik és azt is hogy a vágóhidakon sem jobb /sajnos /a helyzet...én pont ezért nem eszem húst és nem is támogatom ezeket a létesítményeket...a 14 éves lányom és a párom is vega...sajnos a 9 éves kisfiam még nem,de ő is nagyon kevés húst fogyaszt...nem szeretném rájuk erőltetni az én elveimet ezért ha húst szeretne akkor külön készítünk neki,bár egyre kevésbé igényli...nem úgy mint a nővére aki 3 éves kora óta szinte alig evett.
Nem a húsfogyasztással van a problémája szerintem sok hozzászólónak,hanem azzal a kegyetlenségel ahogy az állatokkal bának...a recept biztos nagyon érdekes azok zámára akik szeretik a húst,de nem lehetne kevésbé kegyetlen módszerrel a fazékba juttatni a csigákat?Mondjuk mielőtt levágjátok a házukat megölni őket...?Vagy valami ilyesmi...
Mert végülis ,ha az életüket szabadon élhetik és boldogan és még a tányérra kerülés előtt sem szenvednének akkor talán nem lenne ennyi felháborodott hozzászólás!
A háznál tartott csirkéknél is mindig vigyáz a gazda,/vagy a gazdasszony/hogy ne szenvedjen...de nem hagyja fej nélkül rohangálni a kertben...
szerintem ezen kellene válltztatni...
További jó főzőcskézést :-)

gubigabi
Gubigabi / gubigabi Mon, 2011-04-11 14:54

Kedves Luveges! Én most akadtam a receptedre, receptjeidre. Elolvastam a hozzászólásokat és hol háborogtam, hol meg kacagtam. Csiga ügyben nem vagyok szakértő, de már elég régen volt, mikor először csigát ettem Franciaországban és nagyon ízlett. Ott teljesen természetes az éttermekben, mint előétel. Szerves része az étkezési kultúrájuknak. Nálunk "elfeledett", hiszen a magyarok is készítették különböző formában a régi szakácskönyvek tanúsága szerint. Persze ami szokatlan attól sokan idegenkednek. De amint sokan előttem leírták ízlések és pofonok, vagy kinek a pap, kinek a papné. A nosalty szerintem arról szól, hogy megosszuk egymással a receptjeinket és tapasztalatainkat. Tehát én köszönöm Neked, hogy vetted a fáradtságot és feltetted a recepteket. A mások ízlésének elfogadása sokkal célravezetőbb, mint durva leszólása. Azokról az "állatvédőkről", akik nem tisztelik embertársaikat, nekem nincs túl jó véleményem. Én még nem készítettem csigát, de meg fogom próbálni és ezek szerint most van itt az ideje. Várom receptjeidet. Üdvözlettel: Gubigabi

luveges
luveges / luveges Mon, 2011-04-11 16:25

Kedves gubigabi köszönöm a hozzá szolásód már vannak ötleteim újabb csigás ételek elkészítéséhez.Már csak csigát kell gyűjtenem ,remélem hamarosan ez is bekövetkezik, ÜDV. LUVEGES.

mia68
mia68 Fri, 2011-04-08 08:12

be írtam,hogy vegetáriánus a keresőbe és a receptek között ezt is találtam

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2011-04-08 09:24

Mia, itt nem így kell keresni. Persze, hogy kidobta ezt a receptet, mert ha a keresőbe írod be, akkor a recept szövegében s a hozzászólásokban található szavakra keres. Abban számtalanszor előfordul a vegetáriánus szó.
Ha vega ételeket szeretnél, akkor vagy nyomd meg a kereső gomb alatt a részletes keresőt, vagy az oldal tetején a kategóriák menüpontot.
Ott tudsz válogatni.
Sok sikert!

mia68
mia68 Thu, 2011-04-07 16:37

Ezt a receptet a vegetáriánusok közt találtam kicsit el tévedtél a csiga állat vagyis húsa van ,tehát nem lehet vega kaja :(

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2011-04-07 17:40

Szia mia!
A receptnek nincs semmilyen vega besorolása.
Kérlek mondd el, hogy találtál rá vega ételek között, hasznos lehet, ha tudjuk, hátha valami nem jól működik.
Köszi!
Eszter, szerk.

catalinca
catalinca Fri, 2011-01-14 19:41

Egyik kedvencem a csiga burgundi módra. Én még nem készítettem, de étteremben (persze Franciaországban) gyakran ettem. Sok zöld fűszernövény, sok fokhagyma, hagyma, vaj: ebben pirítják a csigákat, majd visszatöltik a házukba és zöldfűszeres vajjal lezárják. Jut eszembe, néha a Metroban is kapható fagyasztva alufólia tálon, azt csak sütni kell).

190
éticsiga 40 dkg
paprika 1 közepes db
paradicsom 1 közepes db
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0.25 kk
fűszerpaprika 1 teáskanál
őrölt fűszerkömény 0.25 kávéskanál
paprikakrém 2 teáskanál
száraz vörösbor 0.5 dl
napraforgó olaj 4 ek