Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Etus szelet

Etus szelet
Etus szelet
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

32 évvel ezelőtt keresztlányom keresztelőjére sütötte ezt a sütit a nagynéném. Azóta nem telik el ünnep enélkül a sütemény nélkül, ma már tradicionális családi recept, ami nem hiányozhat az asztalról nálunk.
Tésztája nagyon nem könnyű. Van amikor csak 3 lapot tudok belőle kinyújtani, van amikor 4-et. Van amikor nagyon könnyen nyúlik, van amikor állandóan odaragad a deszkához. Ezek ellenére nagyon sokszor készül, és mindig elfogy nagyon hamar.
Hogy miért Etus szelet, azt nem tudni. Talán az első készítőjét hívhatták Etusnak.

hozzávalók / 4 adag

Tésztához:

Krémhez:

  • 0,5 l tej
  • 6 ek liszt
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • ízlés szerint rum /0,5 dl /

Mázhoz:

  • 1 tábla tej tortabevonócsoki

ajánlat

Tepsi méretet nem szeretnék megadni, mert nem mindig sikerül egyformára kinyújtani.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat tálba tesszük, és összedolgozzuk.
  2. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  3. 4 kis cipóra osztjuk. Lisztezett deszkán egyenként vékonyra nyújtjuk.
  4. Tepsi hátán, amit megkenünk olvasztott zsírral, kisütjük a lapokat.
  5. Amíg hűlnek a lapok, elkészítjük a krémet. 0,5 l tejet felforralunk, és belefőzünk 6 ek lisztet.
  6. Belekeverjük a vaníliát. Folyamatosan keverjük főzés közben, amíg jól be nem sűrűsödik. Ha netán csomós lenne a tészta, szűrőn átszűrjük.
  7. Amíg kihűl, kikeverjük a vajat a cukorral. Ha jó habosra kevertük, hozzáadjuk a kihűlt pépet. Alaposan összekeverjük, rummal ízesítjük.
  8. A lapokat a krémmel megkenjük,  a tetejét olvasztott csokival vonjuk be.
  9. Legalább egy éjjel hagyjuk puhulni, majd vizes késsel felszeleteljük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 122 734
elküldve: 14
receptkönyvben: 1 456
elkészítve: 37/46
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárvári Mária

Mióta szakács: 2008.12.29.
117 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

pillekönnyű kakaós szelet főzött krémmel

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

22mol22ly
22mol22ly Fri, 2013-01-25 09:48

Kedves Marika!
Bárki is volt Etus; és ha volt köze ehhez a sütihez, ha nem; ez akkor is egy csudajó süti! -bár, most jutott eszembe, hogy a nagymamám is Etelka volt, akit nagyon-nagyon szerettem; talán már a név miatt is kedves nekem ez a süti..
Én, a főzött krémek szerelmese, tegnap éjjel elkészítettem. Nekem simán kijött a 4 lap, sőt ilyen könnyedén nem is nyújtottam még tésztát! A krémből viszont legközelebb vagy 3x ennyit teszek bele, mert szerintem nem ronthatja el, ha vastagabb benne.
Ez egy jó kis recept, -egyszerű és nagyszerű!- köszönöm Neked!
Üdv. Ildikó

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Sat, 2013-01-26 17:13

Kedves Ildikó! hogy miért Etus szelet ez a süti talán már senki nem tudja . Én a receptet szeretett nagynénémtől kaptam már vagy 30éve.Nálunk nem múlhat el ünnep vagy családi esemény enélkül a süti nélkül. Igazából főzött lisztes krémmel vajjal kikeverve a legszebb, mert akkor hófehér a krém és nem sárgás mint a pudingtól és a margarintól.
Szép napot és sok finom sütit kívánok neked. Marika

22mol22ly
22mol22ly Mon, 2013-02-25 08:52

Szia Marika!
Kellett nekem azt írnom, hogy irtó könnyen boldogulok ezzel a sütivel!
Még 1 hónap sem telt el, de már nem tudnám megmondani, hogy hányszor sütöttem ezt meg! Nincs olyan a családban, akinek ne vált volna a kedvencévé!:))
És dehogyis rontanám én el, hogy a lisztes krémet fölcseréljem egy vacak pudingra!!
-de tényleg dupla mennyiségű krémmel készítem és ugye a rum miatt főleg nagyon bejön mindenkinek!
És azt sem tudom, hogy most hogy kerültem erre az oldalra, hisz a recept már a fejemben van; de ha hiszed, ha nem, pont ma is sütök egy adagot! -ráadásul még élvezettel is teszem!:)) Olyan öröm látni amikor szinte eltűnik! -és nálam még alkalom, vagy ünnep sem kell ehhez a sütihez, mert egyszerűen ez megunhatatlan. Hacsak én meg nem unom a sütést; de ez kizárt, mert nekem tényleg nagyon egyszerűen megy.
Még egyszer köszi a receptet és Neked is sok finom sütit kívánok Marika!
Puszi! Ildikó

jutkacsutka
jutkacsutka Mon, 2012-12-03 12:08

Ma ezt mindenféleképpen elkészítem!
Olyan sütemény receptet kerestem ami olcsó...így erre a receptre esett a választás!Nagyon örülök és köszönöm,hogy megosztottad velünk !Remélem sikerül nekem is elkészíteni!

barack
barack Sat, 2012-11-24 21:27

Megcsináltaaaam :)
Lehet , hogy nagyobbra nyújtottam , vagy sokat nyalakodtam a krémből, de kicsit lehetett volna nekem vastagabb is a krém. fincsi

nkotb
nkotb Sat, 2012-06-23 13:35

Én ezt most fogom megcsinálni!
De mi nálunk nem tud pihenni,meg várni semmi süti,mert azonnal megesszük,annyira édes szájúak vagyunk-)

Sőt,ha nem lesz jó a krém,nekünk úgy is jó,azt is kinyalogatjuk:-)

vereserka
vereserka Wed, 2012-02-29 16:32

A sütit hétvégén elkészítettem, kb. fél kanállal több tejet tettem a tésztába, és alul-felül lisztezve a tésztát szépen lehetett nyújtani. Étcsoki volt otthon, az lett a tetején és isteni finom nem drága és mutatós süti, még sokszor fogom készíteni. A többi receptedet is tesztelni fogom, mert aki szenvedélyből főz, az igazán jót tud alkotni.

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2012-01-23 12:54

Szia Kedves Marika!
Elkészítettem a hétvégén ezt a sütit, hát mit ne mondjak, ismét nem csalódtam! Az egész családom oda volt a gyönyörűségtől, majd befutott a barátnőm is a párjával, na ők is nagy egyetértésben állították, hogy ez süti NB 1-es! Így aztán másnapra nem is maradt belőle. Igaz a tésztájával meggyűlt kissé a bajom, kicsit keményre hűlt az egy éjszaka alatt, úgyhogy minden erőmet be kellett vetni, hogy ki tudjam nyújtani, komoly meló volt, szó ami szó, de azért sikerült! :-))
Köszi a receptet, felvettük az étlapra!
(A farsangi fánkodat is megsütöttem újévkor, na még a 67 éves anyám is azt mondta, hogy ez hú, de finom, pedig ő elég válogatós...)
Puszi
Tímea

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Mon, 2012-01-23 20:29

Kedves Tímea!
Én nem szoktam egy éjjelre a hűtőbe tenni csak kb egy órára. Van amikor én is birkózom a tésztájával mire kinyújtom mert van amikor ragad és nehezen nyúlik, de szerintem megéri a fáradtságot. Az egyik legjobb süti amit ismerek és biztos sikere van mindíg. Üdv Marika

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2012-01-24 09:46

Csak azért tettem be éjjelre, mert végig olvastam a hsz-eket és valakinek ezt javasoltad : "Kedves Erika! Érdemes az elkészített tésztát betenni a hütőbe. Nem baj ha akár egy éjjelt is ott tölt, mert akkor könnyebb kinyújtani."
Én fólia közt nyújtottam, így nem ragadt, csak nagyon kemény volt, azért izzasztott meg, de mindenesetre nagyon finom lett, úgy hogy legközelebb csak egy órát fogom hűteni, hátha akkor könnyebb lesz kicsit a dolgom vele. :-)) A következő Jóska lesz...:-))

lilkapsas
lilkapsas Tue, 2011-04-26 21:10

Kedves Marika,

a hétvégén elkészült a süti és mivel anyukám Etus, így ő kapta "ajándékba". Az egész családnak nagyon ízlett és pikk-pakk elfogyott. Köszönjük a receptet és további örömteli sütést kívánunk Neked és mindenkinek!
Üdv:

Mariann

anta
anta Mon, 2011-04-25 08:19

Kipróbáltam, megérte. Nagyon finom, puha sütemény lett másnapra. Én annyit hibáztam, hogy nem vártam meg amíg a krém teljesen kihűl.

nonni
nonni Mon, 2011-01-31 17:51

Sziasztok!
Tényleg ragad a tészta ,a nyújtásnál kész rémálom.....de végeredmény mindent megér......Nagyon finom lett!!!!!

Marosi Erika
Marosi Erika Sat, 2011-01-22 11:31

Kedves Marika!

Megsütöttem a sütit,és csak köszönni tudom,mert nagyon finom,puha,volt a tésztája!
Igaz hogy azt gondoltam először amikor többször odaragadt hogy ebből nem lesz süti,de kitartottam mert olvastam hogy ez a természetes!
Még egyszer köszönöm!l Erika

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Sat, 2011-01-22 18:59

Kedves Erika!
Érdemes az elkészített tésztát betenni a hütőbe. Nem baj ha akár egy éjjelt is ott tölt, mert akkor könnyebb kinyújtani.Van azonban olyan is, hogy akár mit csinálok vele akkor is ragad, de a végeredmény kárpótolja az embert.Puszi Marika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-10-31 09:47

Nagyon finom süti,a férjemnek is nagyon ízlett.A krém nekem se sikerült,egy kicsit hígabb lett,de legközelebb egy kanál lisztel többet teszek bele!Köszönöm a receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-10-09 15:38

Nekem is van egy hasonló receptem csak annyi a különbség hogy 3 kanál méz kell a tésztájába és 40 dkg a liszt és tej helyett tejfel és nem fog a deszkához ragadni a tésztád.

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Tue, 2010-08-03 11:30

Nagyon nehéz percre pontosan megmondani, mert minden sütő másképp süt.
5-10 perc alatt megsül, de nyisd ki a sütő ajtót és látni fogod amikor kicsit pirul a széle akkor megsül.Üdv Marika

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Wed, 2010-08-04 11:05

Nem tudom mennyi ideig főzted a tejben a lisztet, mert nekem mindíg besűrűsödik.
Ha legközelebb is így jársz, tegyél még egy kanál lisztet.Én "Kisalföldi vagy Gútai" finom lisztet szoktam használni.Üdv Marika

sz.ildiko
Sweetie Pie / sz.ildiko Tue, 2010-07-27 19:38

Kedves Mária!
Egy kis érdekesség: nálunk gyerekkorom óta készül ez a süti (régen gyakrabban, manapság már elvétve csak), és Stollwerck szelet néven fut :)
Anyukámnak megmutattam a receptet, ő egyből ráismert, többek között a "hol 3 hol 4 lap sikerül" részről :)

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Wed, 2010-07-28 13:30

Szia Ildikó!
Én is nagyon régen ismerem a receptet. A keresztlányom keresztelőjén kóstoltam én először, és már az 33 éve volt.
Hogy nálunk miért Etus szelet azt a jó ég tudja.
Egy jó tanács ha egy éjjel áll a hűtőben akkor jobban kijön a 4 lap, és kisodorni is sokkal könnyebb! Üdv !Marika