Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Expressz croissant Évi néni konyhájából

Expressz croissant Évi néni konyhájából
Expressz croissant Évi néni konyhájából
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet Limaránál találtam, és pont megfelelt a céljaimnak. Korán reggel indultunk Szegedre, mert a fiamnak gombfoci versenye volt, és valami gyorsan elkészíthető ételre volt szükségem, amit elkészítehetek, ott hagyhatok a gyereknek (és meg is eszi), míg mi a város nevezetességeit látogatjuk végig. Ez az volt. Pompás dolog, hogy este összerakom, reggel pedig amíg készülök, kisül a finom croissant. Nagy találmány, annyit mondhatok. Igaz, némileg változtattam a tésztáján a magam ízlése szerint, és talán legközelebb kicsit kevesebb vajat teszek a belsejébe, de szuper recept. Hálás köszönet érte a szerzőnek.

hozzávalók / 8 adag

Az expressz croissonthoz

Belsejébe

  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg sajt (reszelt a tetejére)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejjel elkeverjük a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, és megkelesztjük, majd a többi hozzávalóval (kivéve vaj, sajt) tésztát gyúrunk, és egy jó óráig kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, 8 részre osztjuk, cipókat formálunk belőlük.
  3. Minden cipót kerek lappá nyújtunk. Minden kinyújtott lapra a hideg vaj 1/7-ét ráreszeljük, majd követi a következő lap és vaj, és így tovább. A nyolcadik lapra nem kell vaj, mert ez zárja le a tésztát. Az így kapott vajjal töltött tésztát kinyújtjuk egy nagy körré (kb. fél méter átmérőjűvé).
  4. A tésztát 16 cikkre vágjuk. A cikk alsó, széles végén egy 3-4 cm-es vágást ejtünk középen, a tésztát kissé széthúzva (ez adja a kifli hosszát) a cikket feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól jó távol, mert megnőnek. Folpackkal letakarva éjszakára a hűtőbe tesszük.
  5. Reggel a tésztát kivesszük, megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és hideg sütőbe toljuk, majd azt beállítjuk 160 C-ra, hőlégkeverésre és 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 39x33x2 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 22 093
elküldve: 16
receptkönyvben: 586
elkészítve: 16/33
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: croissant
hasonló kategóriák: bagel, édes leveles, hamburger-buci, perec, briós, kifli, burek, zsemle, buci, pita

egyéb elnevezések

vajas croissant, croissant, szupergyors croissant

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

agi_003
agi_003 Tue, 2016-05-17 15:44

Köszönöm szépen a receptet, már sokadszorra készítem és mindig nagy siker!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2016-05-17 19:00

Én köszönöm a választásodat. Míg vártam, hogy tovább lépjen a gép, láttam, hogy ezt elkészítettem mogyoróvajjal, libatepertővel (érdemes megpróbálni). További sikeres konyhai élvezeteket kívánok.
Üdvözlettel: Évi néni

witch
witch / witch Sun, 2015-03-22 14:49

Kedves Evi neni!

Tokeletes recept!!!!!! Almomban sem gondoltam volna, hogy valaha sajat kezuleg croissant fogok sutni es, hogy az ilyen finom meg ilyen gyonyoru lesz. :o) Az enyem csodas rusztikus kinezetu, szoval latszik, hogy nem bolti! Az ize szerintem tokeletes, ugyan nem raktam sajtot a tetejere, de biztos az sem rontotta volna el. Peldaul a cheddar sajt nagyon illik edeskes tesztakhoz. A joghurt savanykas ize miatt szerintem szukseges ennyi mez bele, mert kulonben tul savanyu lenne. Koszonom a receptet!

L♥ve, witch

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2015-03-22 15:58

Kedves Witch!
Örülök, hogy hallok rólad. Annak még jobban, hogy tetszett a tetszett a recept. Nem olyan bonyolult az elkészítése, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk. Külön köszönöm, hogy védelmemre keltél. Nagyon jól esett. A tetején lévő sajt (főleg, a mennyisége) a kisfiam kívánságára lett ilyen.
Szép napot kívánok!
Ölel: Évi néni

kitchengourmet
kitchengourmet Fri, 2014-04-11 23:07

Sajnos nekem nem jött be, ugyanis nagyon édes lett a tésztája és furcsa a sós sajttal a tetején. Üzenem annak, aki sósan szeretné elkészíteni, hogy mindenképp csak 1-2 tk mézet, cukrot tegyen bele. Kinézetre, állagra jó, de sajna ízre nekem borzalmas a sós édes.

witch
witch / witch Sun, 2015-03-22 15:09

Te melyiket sutotted elobb ezt vagy a Napocska receptjet? Es, ha mar egyszer azt tapasztaltad, hogy neked tul edes, akkor miert nem raktal bele kevesebb cukrot/mezet ? Vagy csak leszolni akarsz mindenkit?

Csukamama
Csukamama / Csukamama Sat, 2014-03-01 13:11

Kedves Évi néni!
Most találtam erre a receptre és még ma el is készítem. Nálunk is nagyon szeretik a gyerekek, csak a bolti nagyon drága és ki tudja mi van benne. A legkisebb lányom kollégista így oda is tud vinni belőle. Nagyon örülök a receptnek. Majd írok, hogy milyen lett.
Szép napsütéses tavaszi napot kívánok.
Angéla

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2014-03-01 16:33

Kedves Angéla!
Elsősorban hasonló jókat kívánok magam is. Másrészt én is e gyermek kedvére találtam ezt a megoldást ki, hogy reggel a friss, meleg péksüteménnyel indíthassam el és valóban tudjam, mit eszik. Várom a beszámolódat.
Üdv: Évi néni

Leuconoe
Leuconoe Thu, 2013-12-12 16:22

Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy a méztől nem lesz édes a tészta? Látom, hogy minden féle sós és édes töltelékkel el lehet készíteni, de én pl nem szeretem az édes tésztájú sajtos péksüteményeket. Ha csak az élesztő miatt kell, hogy felfusson, akkor elég egy kanál cukor is, igaz?
köszönöm!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2013-12-12 19:45

Szia!
Szerintem nem lesz édes, de természetesen készítheted egy kevés cukorral is. A cél valóban az élesztő megkelesztése.
Üdv: Évi néni

modorka
modorka Tue, 2013-06-04 15:50

Tegnap elkészítettem, nagyon finom lett, marhára büszke vagyok magamra. :)
A tészta tökéletes, nagyon könnyű volt dolgozni vele, szépen megkelt, nem ragadt, na egyszóval remek.
A 16 croissant-ból lett 4 sima, 4 kakaós (palacsintából kimaradt kakaó-porcukor kombót szórtam bele feltekerés előtt), 4 baconos, 4 sajtkrémes.
Kora délután lettem kész és bevallom este 4-et ki is sütöttem, nem bírtam magammal. A többiek már a fagyasztóban pihennek (kelés után kerültek oda).
Formázásban van még mit tanulnom :), de amit sikerült, az veri bármelyik pékségét.
Az íze meg...mennyei. Mondjuk én sokkal kevesebb vajat raktam bele, mert a "boltitól" is fáj a hasam, ha sok benne a vaj, de nagyon nagyon finom a tésztája, bele pakolni meg a fél hűtőt bele lehet.
Kedves Évi néni! Örök hála a receptért, a Zember nevében is.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2013-06-04 17:35

Kedves Modorka!
Az ilyen értesítések a mennyekbe repítenek, hisz nagyon hízelgő számomra. Az is tetszik, hogy azonnal nekiálltál variálni a belevalókat. Igen, büszke lehetsz magadra, meg a Zember is lehet rád. Gratulálok. Sok szeretettel: Évi néni

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-05-16 10:07

Kedves Évi néni!
A csemetéim ezt a finomságot is szerették tízóraira. :)
Még fogom készíteni, de szerencsére a nagynak teljesen vége a sulinak, azaz ma fizikából érettségizik, aztán szóbeli lesz június közepén, és remélhetőleg vége, és sikerül neki, szorítok, a lányom most 31-én ballag, a kívánt gimibe felvették, nagy az öröm, nagyon nagy!! Majd még alkotom nekik, hisz a lány tovább tanul gimibe, és a legény meg technikumba megy tovább, ....és követik őket a Te tízórais finomságaid. Meg AzUramat is csomagokkal ellátva engedem dolgozóba!! :D
Köszönöm! :)
Éva-Anyóca

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2013-05-16 10:32

Szenzációs vagy. Szerencsés a családod. Gratulálok a gyerekeknek. Pontosan tudom, milyen nagy feladat ma az iskola (nekem is majd 16 éves a fiam). Leterheltek, fáradtak. Csak valami energia bombával lehet életben tartani őket. További sikereket kívánok nekik. Üdv: Évi néni

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-05-17 22:13

Kedves Évi néni!

Köszönöm, a csemetéim nevében. :)
Én csak próbálom őket azon a szinten tartani, hogy energiájuk, és életkedvük is legyen az egészhez, mert őszintén, sok felesleget is tanultak, tanulnak, sok érdekes és fontos dolgot meg nem :(.... - amúgy meg tényleg iszonyatosan leterheltek, ha becsülettel tanulnak minden tantárgyból. :(
Akkor mindent tudsz, és átélsz a fiad révén. :)
Én csak a hátteret próbálom adni nekik, na meg: az éjt-nappallá téve dolgozó: AzUramnak! :D
Szép hétvégét!
Éva-Anyóca

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-07-28 19:18

Kedves Anci!

Én is megörültem neki, mert az utazás előtt nem kellet sokat tüsténkedbem, és még másnap is puha volt. Megjegyzem, legközelebb 5 dkg-al kevesebb vajat teszek belülre. Szép hétvégét kívánok. Üdv: Évi néni

704
finomliszt 70 dkg
tej 1 dl
joghurt 3 dl
méz 4 ek
1 tk
élesztő 4 dkg
tojás 3 db
napraforgó olaj 2 ek
vaj 25 dkg
sajt 10 dkg