Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Extra kávés pisztáciatorta

Extra kávés pisztáciatorta
Extra kávés pisztáciatorta
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Receptemet kifejezetten a Nespresso és a Nosalty közös versenyére dolgoztam át, alapjául egy késő őszi szicíliai utazás, és az ottani pisztácia őrület szolgált. Ezt párosítottam a Nespresso limitált téli ízei közül a vaníliás-kardamomos espressoval, amely még különlegesebb ízt kölcsönzött a süteménynek.

hozzávalók / 6 adag

Alap

Krém

  • 75 ml habtejszín (adalékanyagmentes tejszín)
  • 1 ek porcukor (elhagyható)
  • 0.5 db vanília (rúd helyett a kivonat is megteszi, csak semmiképp ne aromát használjunk)
  • 10 g étcsokoládé (díszítésként, elhagyható)
  • 0.5 narancsból nyert narancshéj (díszítésként, elhagyható)
Szólj hozzá!

elkészítés

Alap

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kivajazunk egy kisebb méretű kapcsos tortaformát.
  2. A megtisztított/blansírozott pisztáciát egy serpenyőben közepes lángon átforgatjuk, addig, hogy épp, hogy megpiruljon, majd ledaráljuk (én ehhez botmixert használtam, mert más nem állt a rendelkezésemre, de a lényeg csak az, hogy minél apróbb szemeket kapjunk).
  3. A vajat vízgőz fölött megolvasztjuk, és a cukorral habosra keverjük. Ehhez öntjük a darált pisztácia, zabliszt, sütőpor és só keverékét, majd egy nagy tojást is.
  4. Lefőzünk egy hosszabb presszókávét, és ezt is a tésztához keverjük. Végezetül a felaprított étcsokoládét is beleforgatjuk, és az egészet a formába öntjük.
  5. 25-30 perc alatt készre sütjük, és megvárjuk, amíg kihűl.

Krém

  1. Kemény habot készítünk a tejszínből, amihez egy kevés porcukrot és valódi vaníliát adunk. Kicsit kócosan a sütemény tetejére halmozzuk.
  2. Díszítésül én pisztácia croccante-ot, narancshéjat, és étcsokoládét használtam, de korábbi tapasztalataim alapján a gránátalma savanyúsága is tökéletesen harmonizál a süteménnyel.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 589
elküldve: 0
receptkönyvben: 20
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Paloma

Mióta szakács: 2015.11.29.
1 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
nehézség: könnyű
receptverseny: Nespresso receptverseny
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

pisztáciás kávétorta, kávés pisztáciatorta, ünnepi torta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

400
sótlan pisztácia 80 g
zabliszt 60 g
sütőpor 0.5 teáskanál
vaj 100 g
tojás 1 db
nádcukor 100 g
feketekávé 75 ml
étcsokoládé 80 g
himalája só 0.5 teáskanál
habtejszín 75 ml
porcukor 1 ek
vanília 0.5 db
étcsokoládé 10 g
narancshéj 0.5 narancsból nyert