Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fahéj zabkorpás kenyérkéje

Fahéj zabkorpás kenyérkéje
Fahéj zabkorpás kenyérkéje
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A zabkorpa nagyon egészséges - mondta a doktornő -, egyen meg belőle minden reggel egy evőkanállal, ne tejjel, csak úgy vízben elkeverve, ne izguljon, semmi különös, mintha csak fűrészport enne, de meglátja, isteni hatása van az emésztőrendszerre. Így ismerkedtem össze a zabkorpával. A doktornőnek igaza volt mindenben, a fűrészporban is... De ettem elszántan, míg elegem nem lett. Hát nem elég nekem korán kelni, még fűrészport is gyűrjek magamba minden reggel? Akkor jött az ötletem, hogy kenyérbe teszem, hiszen úgy is bejut a szervezetembe. Mivel ilyen receptet nem találtam, magam kreáltam egyet saját eszem szerint, ahogy gondoltam, hogy jó lesz. És jó lett állagra is, ízre is, benne van a zabkorpa is, úgyhogy minden rendben. Nagyon-nagyon szeretem, már csak azért is, mert egyáltalán nem emlékeztet arra a bizonyos fűrészporra.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Lehet 15 dkg zabkorpával és 35 dkg liszttel is készíteni, az is finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Összekeverünk 10 dkg zabkorpát ugyanannyi liszttel.
  2. A langyos vízben feloldjuk az élesztőt és a mézet, és a zabkorpás liszttel csomómentesre keverjük. Lefedve fél órát  kelni hagyjuk.
  3. Ezután hozzáadjuk a többi lisztet, amiben elkevertük a sót, aztán a tejfölt, és jól kidolgozzuk. Megint kelni hagyjuk fél órát.
  4. Ekkor lazán átgyúrjuk és veknit formázunk belőle, majd kivajazott tepsire tesszük, és ismét hagyjuk fél órát kelni letakarva.
  5. Közben előmelegítjük a sütőt, majd a tésztánk tetejét kicsit belisztezzük, és éles késsel hosszában két csíkban bemetsszük.
  6. Szép barnára sütjük, és deszkán vagy rácson hagyjuk kihűlni.


 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 806
elküldve: 0
receptkönyvben: 131
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: köret

egyéb elnevezések

búzakenyér zabkorpával, korpás kenyér

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

frenchbullie
frenchbullie / frenchbullie Fri, 2014-10-17 10:14

Üdv, kedves Éva!

Két nap alatt elfogyott a fél kilós zabpelyhes krumplis kenyér, így tegnap este a zabkorpás kenyeredet sütöttem meg, zab helyett búzakorpával, mert azt kaptam a boltban. Juj, nagyon finom ez a kenyér is!!! Reggelire ettem, saját készítésű tejszínes krémsajttal, kápia paprikával, egészen odavoltam a gyönyörűségtől!!!:-)

A kertben van egy birsalma - szinte még csemete - fánk, termett négy darab hatalmas birsalmát. A morzsás-birsalmás sütidet fogom elkészíteni belőlük. Olyan jó, hogy minden napra találok valami ízletes "Fahéj" receptet!:-)

Szépséges napot!
Anita

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2014-10-19 13:26

Kedves Anita!
Nagyon jó ilyeneket olvasni! Köszi, hogy beszámoltál, hogy mi a véleményed a kenyérreceptemről. Én már igen régen készítettem, de most egészen kedvet kaptam hozzá. Már meg is vettem a zabkorpát... :)
Üdv: Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-01-05 08:36

Kedves Anci!
Örülök, hogy tetszik. Süsd csak meg alkalomadtán, nem fogsz csalódni benne. Szerintem... :)
Üdv: Fahéj

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-01-05 06:20

Humoros a story, szep a kenyer, a leírás meg olyan nyugtató, mint egy meditáció :) hamarosan kiprobalom! T :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-01-05 08:35

Én szoktam ezt sütni gyakorta, és zabkorpa híján zabpehellyel is fincsi.
Üdv: Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-09-28 20:17

Hát persze! Csak akkor kb. 20 fokkal magasabb hőn kell sütni, szóval gázsütőnél forró sütőben.
Remélem, rendben lesz így.
Üdv: Fahéj

bbtunde
bbtunde Sun, 2012-01-08 11:33

Kedves Éva!
Nagyon jó ez a recept!
Saját tapasztalatom, hogy a sütikben a finomlisztet max. 30%-ban érdemes zabkorpával helyettesíteni.
Szia: Tünde

bbtunde
bbtunde Sun, 2012-01-08 12:33

Kedves Éva!

Érdemes kipróbálni.
Gyakran használok zabpelyhet is a sütéshez, mert nagyon finom, ezzel kb. a liszt felét lehet helyettesíteni szinte bármely receptben. ( Nekem a Sparban kapható zöld csomagolású vált be, mert elég apró és gyorsan megpuhul. Zabpehelylisztet még nem használtam, de az biztos még jobb lenne.)
A zabpehely is nagyon jól kiegyensúlyozza a vércukorszintet, a farkaséhség nem tör rá az emberre a vércukorszint hirtelen leesése miatt.
Szia: Tünde

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-01-08 19:24

Tényleg, a zabpehely! Már el is felejtettem szinte, de régebben én is használtam, pl palacsintába nagyon finom volt. Jó, hogy eszembe juttattad, veszek megint, és elkezdem újból használni. Mert a farkaséhséget sajna elég jól ismerem... :))
Üdv: Éva

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-01-08 12:20

Kedves Tünde!
Köszönöm az elismerést. Én nagyon szeretem ezt a kenyeret, sokszor sütöm, olyan jó íze van. :) De kenyéren kívül más sütibe még nem próbáltam a zabkorpát.
Üdvözlettel: Éva

monoszilvi
monoszilvi Sat, 2011-12-03 10:57

Kedves Fahéj!
A hozzávalókban langyos víz, az elkészítésnél langyos tej szerepel. Az élesztőt akkor tejben kell feloldani? Ha igen, mennyiben?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2011-12-03 19:35

Kedves Szilvi!
Eredetileg vízben kell feloldani az élesztőt. A receptet javítom, mert tényleg zavaró így. Bár a tej sem rontja el, azzal is lehet. Köszi, hogy észrevetted! Üdv: Fahéj

Bató Edit
Bató Edit Wed, 2011-10-12 20:18

Kedves Éva!
Ez milyen finom kenyérke lehet! És nagyon szép is. Meg is fogom sütni, mert szeretem a zabkorpás dolgokat.
Puszi, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2011-10-12 20:25

Kedves Edit!
Én és a párom nagyon szeretjük. Van egy kolléganőm, akit minden új kenyeremmel megkínálok, ő a másik MEO-som, és ő is teljesen meg volt vele elégedve. Remélem, Neked is ízleni fog. Az ilyen ételekre nekem valahogy az a szó illik, hogy olyan "egyenes" íze van, olyan korrekt, semmi nyakatekertség, semmi rafináltság. Egyszerűen: kenyér.
Puszi: Éva

Matolcsiné
Matolcsiné Wed, 2011-10-12 13:10

Kedves Fahéj!
Süthető-e ez a kenyér kenyérsütő gépben? Ha igen, milyen programon?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2011-10-12 16:28

Kedves Matolcsiné!
Fogalmam sincs, én már kidobtam a kenyérsütő gépemet, mert az első benne sült kenyéren túl sose lettek olyan jók a kenyereim, mint a hagyományos sütőben. De szerintem mért ne lehetne? Valószínűleg olyan programon, ami a teljes kiőrlésű kenyérhez jó, mivel abban is van korpa, csak az nem zab-, hanem búzakorpa. Gondolom én. :)
Üdv: Fahéj

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Wed, 2011-10-12 11:28

Kedves Éva! Ez megint gyönyörű! És hogy te milyen ügyi vagy! Jópofa megoldást eszeltél ki a zabkorba-bevitelre. :-) Gratulálok ismét! Puszillak, szép napot: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2011-10-12 16:31

Kedves Gabi! Te meg aranyos vagy, hogy mindig úgy megdicsérsz. :) Köszi a gratulációt, remélem, egyszer majd Te is megsütöd ezt a kenyérkét.
Puszillak: Éva

500
zabkorpa 10 dkg
finomliszt 40 dkg
méz 1 teáskanál
1 tk
friss élesztő 2 dkg
víz 2.5 dl
tejföl 4 ek
vaj 1 ek