Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fahéjas-diós-lekváros kalács

Fahéjas-diós-lekváros kalács
Fahéjas-diós-lekváros kalács
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az járt a fejemben, hogy dió, meg fahéj, meg kalács. Ez lett belőle. Most így utólag lehet finomítani rajta, pl. hogy 2 tekercs legyen lekváros-diós, ne csak egy.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

ajánlat

Nagy bögre kakaó, vagy tej illik hozzá. Egy ebédre, tartalmasabb leves után is jó. Egy kalács az ősz ízeivel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókból kalácstésztát dagasztunk (kenyérsütő gépben is dagaszthatjuk), majd 1 órát kelni hagyjuk langyos helyen.
  2. A megkelt tésztát átdagasztjuk, 3 részre osztjuk, majd letakarva 10 percet pihentetjük.
  3. Közben előkészítjük a töltelékeket. A fahéjhoz cukrot vegyítünk, a diót megdaráljuk, cukorral elkeverjük.
  4. A tésztadarabokat kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, téglalap alakúra. Az egyikre diós cukrot szórunk, de hagyjunk meg belőle 2 evőkanálra valót, a másikra fahéjast, a harmadikat megkenjük lekvárral és a maradék dióval megszórjuk. Felcsavarjuk a tésztákat, majd a tekercseket összefonjuk és kuglófformába rakjuk. (Én úgy szoktam tovább keleszteni, hogy beteszem a sütőbe 10 percre, 50 fokra. Aztán kint is kelesztem letakarva 10 percig, míg a sütőt előmelegítem 170-175 fokosra.)
  5. A kalácsot lekenjük tojással. Eztán jöhet a sütés, kb. 30 perc szükséges hozzá.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 731
elküldve: 2
receptkönyvben: 88
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Németi Olga

Mióta szakács: 2012.02.06.
105 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, újév, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szezon: ősz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kalács az ősz ízeivel, diós-lekváros kalács, őszi kalács, fahéjas kalács

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pborka
pborka / pborka Wed, 2014-07-02 20:09

Elkészítettem, mennyei lett! :) Olyan nagy sikert aratott, hogy néhány napon belül anyósom kérésére ismét megsütöttem - csak akkor megrendelésre egy mákos is készült a diós mellett. :) A mákosba a jól bevált, beiglibe való főzött máktöltelék került.
Szuper a recept!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-11-01 14:45

nem egyáltalán nem, az egy mosoly, nagy mosoly, csak már szétnéztem addigra magam, és gondolatban minden meglátott nekem csodás étket végig ettem, legalábbis megkóstoltam, - és ez a nagy mosoly jutott, ami nem jelent rosszat sőt! :-O
Éva-A.

722
finomliszt 50 dkg
tej 3 dl
sertészsír 8 dkg
tojássárgája 1 db
élesztő 2.5 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
cukor 4 csapott ek
vaníliás cukor 1 csomag
1 kk
cukor 15 dkg
fahéj 1 kk
dió 8 dkg
sárgabaracklekvár 3 ek
tojás 1 db