Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fahéjas golyóvár

Fahéjas golyóvár
Fahéjas golyóvár
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Meglátni s megszeretni csak egy pillanat műve volt... Na és elfogyasztani sem tartott sokkal tovább. :) Egy szeletet még kivágtam belőle, de rövidesen golyóról golyóra omlott le és tűnt el az egész kelt kuglóferődítmény. Jó szívvel ajánlom minden kisgyerekes anyukának, apukának, aranygaluska kedvelőnek és úgy általában mindenkinek, aki épp egy NEM eszeveszett töményen édes sütire vágyik.
Az eredeti recept a Portakal Ağacı-ról való, mely a magyar hozzávalók miatt kis módosításra szorult, ill. a sűrített tejes öntetet egy extragyors vaníliasodó-félére cseréltem.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A golyók bevonásához és a szóráshoz

A vaníliás öntethez

ajánlat

Szeletelhető is, de a kicsiknek mindenképp az elemeire bonthatóság benne az izgalmas. Gyerekzsúrokra is szívből ajánlom!
Aki hű szeretne maradni az eredeti recepthez, az használjon kristálycukrot, majd utána fahéjat a forgatásnál és egyszerűen édesített sűrített tejet öntetként.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk a vizet fokozatosan adagolva (nekem valamivel kevesebb, mint 1 pohárral vett fel), 15 percig letakarva pihenni hagyjuk.
  2. Az idő letelte után a tésztából 2-3 cm átmérőjű gömböket formázunk, melyeket meghempergetünk a fahéjjal elkevert porcukorban és a vajjal vagy margarinnal kikent kuglófformába sorakoztatunk (ezek a kis építőköveink a várunkhoz :).
  3. Kb. a tészta felének golyósítása után egy nagyobb marék durvára vágott diót szórunk a gömbök tetejére, majd folytatjuk az építkezést.
  4. Ha a tészta elfogyott és maradt ki fahéjas cukor, azt nyugodtan szórjuk a várra.
  5. Előmelegített 160 fokos sütőben sütjük kb. 35 percig (+/-5 perc). Végezzünk tűpróbát!
  6. Pár percig hűlni hagyjuk, majd a formát lefedjük egy tányérral (pl.) és ráborítjuk a kuglófot, aminek tetejére újabb tányért (tálcát) helyezve visszafordítjuk!
  7. Az öntethez a hideg tejet elkeverjük a pudingporral és a cukorral, majd forrásig folyamatosan kevergetve melegítjük. A tüzet elzárjuk és ha úgy akarjuk már mehet is a süteményre.

  • sütési hőfok: 160°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 851
elküldve: 7
receptkönyvben: 496
elkészítve: 7/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Tekten Elif

Mióta szakács: 2010.05.08.
30 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Fahéjas Majomkenyér, Monkey Bread, Fahéjas kelt kuglóf

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

goedeburg
goedeburg / goedeburg Thu, 2011-08-18 11:48

Kedves Elif
Tegnap elkészítettem a receptet, olyan sikert aratott a baráti körben, hogy itthon egyetlen adagnyi maradt csupán. Nagyon finom volt, én a diót meg is pirítottam, úgy jobban szeretem, csak azért.
Gratulálok, és köszi.
G

szabob
szabob Fri, 2011-08-05 13:56

Sziasztok!

Nekem valamiért nem lett az a pihe-puha tészta. Ha az élesztőt felfuttatnám vagy hagynám pihenni egy kicsit a tésztát, lehet, hogy jobb lenne. De így is elfogyott, köszönöm szépen.
szabob

Angibangi
Angi / Angibangi Sat, 2010-10-09 09:11

Hát ilyen receptek mellett az ember képtelen normálisan fogyózni... :D Nagyon félek, hogy egész nap kifogom bírni, hogy ne készítsem el,és majd pont este fog rámjönni az "Ó, egyszer élünk!" , amikor meg már tényleg semmit nem kellene ennem, nemhogy egy ilyen kalóriabomba csodát:D
A bokádnak pedig jobbulást! =(

Angibangi
Angi / Angibangi Sat, 2010-10-09 08:31

Ó Elif... ezt muszáj kipróbálnom.......de..most kezdtem fogyózni, áááá. Na, nembaj. Max. jövőhéten többet futok:P

Angi

elif
Tekten Elif / elif Sat, 2010-10-09 09:05

Szia Angibangi! :) Ne már, a jómúltkor is fogyóztál, elég már te lány! :D Vagy mindig én vagyok, aki miatt meg kell törni a dolgot? ;) Egyébként én is elkezdtem (volna) a múlt hét elején, de még aznap frankól elcsúsztam a parkettán és rendesen kificamítottam a bokámat, mostanra kezd helyrejönni.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2010-10-08 17:17

Hát ezt kutyakötelességem elkészíteni! :))
Mentettem is ezt az ígéretes receptet.
Üdv: Fahéj

Bia
Bogi :o) / Bia Fri, 2010-10-08 13:53

Nagyon teszik!Csúcs vagy!Szerinted az enyimek hány perc alatt szednék szét a golyócskákat?Puszi:Bogi

elif
Tekten Elif / elif Fri, 2010-10-08 20:57

Hát Bogi... konkrétan szerintem te már sodót ne csinálj, mert azt úgyse lenne mire ráönteni. :D Köszi! Pussz

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2010-10-08 08:31

Én meg az Elif-kreálmányok kedvelője közé...Öröm ilyenre kelni, még képen is.:) Dönörűűű!!! Szintén mentve!
Szép napot!
Puszi!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2010-10-08 07:12

Ezt már a blogodon is megcsodáltam, nagyon szép! Én az aranygaluskakedvelők közé tartozom, így hát el is mentem...:)))) Pusz: Mrs Smith

1175
finomliszt 60 dkg
tojás 1 db
napraforgó olaj 0.5 dl
sütőpor 1 kk
instant élesztő 4 kávéskanál
1 csipet
tejpor 3 ek
cukor 112 g
víz 2.5 dl
vaj 1 ek
porcukor 60 g
fahéj 1 ek
dió 14 dkg
tej 2 dl
vaníliás pudingpor 1 ek
cukor 2 ek