Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fahéjas hajtogatott kalács

Fahéjas hajtogatott kalács
Fahéjas hajtogatott kalács
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az adventi időszak kedvencének ígérkezik: édes, fahéjas, finom. De kicsit punk is, legalábbis kívülről.

A hozzávalók mennyiségét cup-ból számoltam át (hogy ne legyek azzal vádolva, hogy esetleg nem megy jól a magyar:D), ezért tűnnek kissé idétlennek. Az eredeti recept (az eztettem.blogspot.com-on belinkeltem, érdemes is megnézni a szuper fázisfotók miatt) ennél kevesebb liszttel dolgozott, viszont annyival nagyon ragacsos, kezelhetetlen lett a tészta, ezért növeltem az adagon.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Csakis forralt borral.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a liszteket összekeverjük az élesztőporral és a cukorral.
  2. A tejet, vizet, vajat összemelegítjük (nem forraljuk fel!), majd kicsit hűlni hagyjuk.
  3. A lisztes keverékhez hozzáadjuk a (már nem túl forró) folyadékot, a vaníliát és a tojásokat.
  4. A dagasztókarral a rugalmas, fényes, edény falától elváló textúráig dagasztjuk a tésztát. Aztán hagyjuk duplájára kelni.
  5. Amíg kel a tészta: a cukrot összekeverjük a fahéjjal és a szerecsendióval.
  6. A vajat barnulásig hevítjük.
  7. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk (a vastagságnál a fázisfotókat alapul véve), megkenjük a vajjal, és megszórjuk az összes fahéjas cukorral. (Úgy fog tűnni, hogy sok lesz az már, de azért szórjuk csak rá az összeset.)
  8. Az így előkészített tésztát 8 cm szélességű csíkokra vágjuk, a csíkokat szépen egymásra rakjuk, és a tornyot felszeleteljük téglalapokra. Az így kialakult oszlopokat szorosan egymás mellé berakjuk egy 14x24-es kivajazott, kilisztezett kenyérsütő formába, és megsütjük. Evés előtt 20 perc pihenés jót tesz neki.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 14x24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 8 508
elküldve: 10
receptkönyvben: 271
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

eztettem

Mióta szakács: 2012.09.01.
39 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig, tízórai, uzsonna
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fahéjas hajtogatott szuperkalács, rétegelt kalács, karácsonyi kalács

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pabriella
pabriella Wed, 2013-03-13 12:06

Megsütöttem, gyönyörű volt és úgy tűnt, hogy kész van amikor kivettem a sütőből, de nyers és nyúlós maradt a közepe(pedig 170 fokon légkeverésen sütöttem9. Kiborítottam egy nagyobb tepsibe, széthúzogattam a lapokat és újra sütöttem. Így már nagyon finom lett! :-) Köszi!

eztettem
eztettem / eztettem Wed, 2013-03-13 16:11

minden sütő más :( talán ha alacsonyabb hőfokon és picit tovább sütöd, nem maradt volna nyers. de azért örülök, hogy ilyen jól feltaláltad magad :)

habriju
habriju Sun, 2013-03-10 18:15

Ezt a kalácsot mindenkinek meg kellene sütnie! Fantasztikus! Nagyon örülök, hogy rátaláltam!
Nagyon tetszik a blogod is, muszáj lesz kipróbálnom a "lassú csigát" is, annyira guszták a fotón! :-))

eztettem
eztettem / eztettem Sun, 2013-03-10 21:50

pont olyan mélységesen mély gödörben vagyok, amikor az ilyen mondatok aranyat érnek - nagyon-nagyon köszönöm! ja! és már megvan a fokhagymás verziója is ugyanennek - tessen figyelni, coming soon! :)

lilkapsas
lilkapsas Thu, 2013-02-14 10:32

Kedves eztettem!

Nálunk is rendkívüli sikert aratott a kalácsod! Így közel a tavaszhoz egy jó bögre kakaó vagy mézes tej sem utolsó hozzá :) KÖSZÖNJÜK a receptet! További jó sütést-főzést!

bozsyka
bozsyka Sun, 2013-02-03 19:52

Most estere megcsinaltam...meg anyosnak is izlett!!!;-);-);-)

bozsyka
bozsyka Sat, 2013-01-19 10:36

'A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk (a vastagságnál a fázisfotókat alapul véve),' Nem találom a fázisfotókat, így milyen vastagra nyújtsam?

bozsyka
bozsyka Sun, 2013-01-20 13:00

Köszi szépen, már meg is találtam:-) Következő hétvégén megsütöm...and yes, Life is sweet:-)

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Fri, 2012-12-21 15:34

ISTENI!!!! Életem első kalácspróbálkozása, de valami őrület, hogy ez milyen finom! Olyan, mint a vatta, csak van egy kis ropogós koronája. Még jó melegen megkezdtük, kóstoláskánt megettük hárman a felét, de nem lesz hosszú élete... :D Nekem kellett hozzá még két nagy kanál liszt gyúrás közben, de minden ugyanígy csináltam, ahogy írtad, és csodálatos, szóhoz sem jutok. :):) Köszönjük!!! Sokszor fogom még sütni!

520
finomliszt 18.75 dkg
teljes kiőrlésű liszt 18.75 dkg
cukor 5.5 dkg
instant élesztő 1 tasak
vaj 4 ek
tej 80 ml
víz 62 ml
tojás 2 db
vanília kivonat 1 teáskanál
vaj 4 ek
cukor 15 dkg
fahéj 2 tk
szerecsendió 0.5 tk