Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fahéjas kalács

Fahéjas kalács
Fahéjas kalács
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ebből a tésztából 2 rúd kalács készíthető. Kiváló vendégváró sütemény, de a gyerekek is szívesen viszik tízóraira. Karácsonykor diós és mákos töltelékkel szoktam csinálni. Nálunk tökéletesen helyettesíti a beiglit. Egyszerűbb elkészíteni és a siker is biztosabb.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tészta megkenéséhez

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl langyos tejjel, 1/2 dkg cukorral, az élesztővel és 3 evőkanál liszttel kovászt készítünk. Langyos helyen 5 percig állni hagyjuk.
  2. A tojássárgájákat, a cukrot, a tejet (ebben előzőleg feloldjuk a sót), a felolvasztott margarint összekeverjük és ezt, valamint a kovászt  hozzáadjuk a liszthez. Jól kidolgozzuk a tésztát, hogy hólyagos legyen.
  3. Langyos helyen 1 órát kelesztjük.
  4. Lisztezett deszkára kiborítjuk, a tésztát elfelezzük  és egyenként kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk.
  5. A porcukrot összekeverjük a fahéjjal és egyenletesen eloszlatjuk a tésztán.
  6. Felcsavarjuk, a végeit kicsit benyomkodjuk, tepsire tesszük mindkettőt, úgy hogy közöttük hely maradjon, mert megdagadnak.
  7. Fél órát langyos helyen pihentetjük.
  8. Felvert tojással megkenjük és közepesen meleg sütőben aranybarnára sütjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 43 192
elküldve: 0
receptkönyvben: 343
elkészítve: 6/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kalács fahéjjal, fahéjas kelt tészta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mzperx
mzperx Sun, 2012-01-29 22:39

Elkészítettem, szuper a recept, köszönjük!!! :)

Egy kis támpont sütési hőfok és idő tekintetében, hátha másnak hasznos lehet: én 180 C-on, alsó-felső sütéssel sütöttem, kb. 20 percig. Ekkor már nagyon barnult a teteje, kicsit le is kellett fednem, pár percet még bent hagytam, mert az alsó részére (belül) viszont fért volna még egy kis sütés.

Amit másképp csináltam: a kinyújtott tésztát megkentem olvasztott vajjal, és így szórtam rá az egyik rúdra a fahéjas, másik rúdra a kakaós tölteléket.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-01-30 13:56

En,Szent Janos kenyer liszttel szortam meg,
nagyon finom volt!!! A Szent Janos lisztet Torok orszagbol hoztam!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-12-20 11:57

Én ugyanezt vaníliacukorral összekevert cukrozott kakaóporral szórom meg. A fiam még felnött fejjel is imádja, és minden karácsonyra ezt "rendeli" tőlem.

574
finomliszt 50 dkg
élesztő 2 dkg
tojássárgája 2 db
tej 3 dl
margarin 6 dkg
porcukor 5 dkg
1 csipet
tojás 1 db
fahéj 4 ek
porcukor 15 dkg