Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fahéjas kalács thang zong tecnikával

Fahéjas kalács thang zong tecnikával
Fahéjas kalács thang zong tecnikával
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyakran sütök kalácsot vagy pogácsát.  Most thang zong technikával sütöttem meg ezt a kelt, fahéjas kalácsot. A tészta állaga nagyon jó lett.

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Thang zong

Töltelék

ajánlat

A tésztának kellemesen rugalmasnak kell lennie, ne tapadjon.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a Thang zong-ot. A 125 ml vízben elkeverjük az 2,5 dkg lisztet, sűrűre főzzük, majd kihűtjük.
  2. Az élesztőt meleg,cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a than zongot és a többi hozzávalókat,jól kidolgozzuk a tésztát,  majd  duplájára kelesztjük.
  3. A tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk, megkenjük a vajjal, és megszórjuk fahéjas kristálycukorral. Feltekerjük, papírral kibélelt tepsibe helyezzük, megkenjük tojással, és újra kelesztjük 30 percig.
  4. Előmelegített sütőben megsütjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 085
elküldve: 0
receptkönyvben: 56
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

helena26

Mióta szakács: 2011.09.18.
458 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fahéjas kalács, kelt kalács fahéjas cukorral, fahéjas kelt kalács

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Thu, 2013-09-26 18:33

Kedves Helena! Érdekes eljárásnak tűnik, de nem értem pontosan, mire is való...előre is köszi a választ. Üdv, Zilka

helena26
helena26 / helena26 Thu, 2013-09-26 20:03

A thang zong egy régi japán sütési módszer- 1 rész liszt, 5 rész víz, amit felfőzni 65 fokon. A tészta könnyű szerkezetű és napokig friss marad. Nekem is 4-5 napig tartott, míg elfogyott,de olyan volt,mintha az nap sütöttem volna. Az interneten menj rá erre az oldalra :tangzhong bread recipe. Ott láthatsz több kalácsot,kenyeret .
Üdvözlettel:Helena

Finimini
Finimini / Finimini Fri, 2017-04-21 14:06

Köszönöm kedves Helena, megkövetlek, úgy van ahogy írtad. Én is megtaláltam a net-en. és azt is megtanultam: nem kell forrni a lisztes víznek, csak besűrűsödni és ez biztos csak 65 fokot igényel. Napokban sütöttem barna zsemléket thang zong technikával (tk. liszt, fehér liszt) és finom puha maradt másnap is, utána is. Szeretettel üdvözöllek: Edit

helena26
helena26 / helena26 Sat, 2017-04-22 14:35

Kedves Edit, nem történt semmi, örülök a sikerednek. További jó sütést kívánok!
Üdvözlettel,Helena

Finimini
Finimini / Finimini Thu, 2017-04-20 07:36

Helena nem értem, hogy lehet bármit is felfőzni 65 fokon. Max melegíteni. Így gondoltad?

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Fri, 2013-09-27 20:33

Köszi, Helena! Majd kipróbálom, mert nagyon furcsa dolognak tartom, na de régi japánok biztos tudják, mi a jó. Bár így a neve alapján inkább kínainak gondoltam :) üdv, Zilka

helena26
helena26 / helena26 Fri, 2013-09-27 20:46

Kalácsokat,pogácsát , kifliket és pizza tekercset sütöttem ezzel a technikával,de nagyon finom lett! Én elvagyok tőle ragadtatva! Még kenyeret szeretném kipróbálni,mert ezt még nem sütöttem.
Üdvözlettel:Helena

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-09-25 15:21

Helena, csodásan könnyűnek néz ki a tészta! Mennyire lágy a tészta, mikor összekevered? Üdv, T:)

helena26
helena26 / helena26 Wed, 2013-09-25 19:11

Nagyon finom könnyű a tészája,látszatra is meg ízre is, napokig puha volt. Rugalmasan simának kell lennie,mint a klasszikus kelt tésztának nem szabad tapadnia.
Üdvözlettel:Helena

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-09-26 01:43

Köszi a választ Helena! Inkább a tészta állagára gondoltam, mert a fél liter tej eleg sok a fél kiló liszthez....nokedli sűrűségű, mikor összekevered?

helena26
helena26 / helena26 Thu, 2013-09-26 13:37

Kedves Torma!
A tejet kb. írtam,de inkább kijavítottam,nemhogy valaki hozzáönti egyszerre a mennyisséget. Nem nokedli állagú,hanem klasszikus kelt tészta,ami rugalmas,nem tapadós,ragadós legyen.
A tejet mindíg lassan adagolom,nem egyszerre adom hozzá.ahogy szükséges.
Üdv.:Helena

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-09-26 22:35

Köszi a javítást Helena; 3 dl-nél nem lehet több a folyadék ehhez a mennyiségű liszthez, kalácstésztához. Kellemes hétvégét, Torma :)

mattila5
mattila5 Thu, 2013-09-26 14:08

Az 5 dl tej durva tévedés. Ennyi tejjel egy trutyi lesz. Tehát nem kb. 5 dl, hanem sokkal kevesebb, mint 5 dl. Nem tudom, hogy mennyi, mert már sikerült elrontanom.

Szeva50
Szeva / Szeva50 Thu, 2013-09-26 23:18

Bocs, hogy közbeszólok, de az 50 dkg liszthez max. 2,5 dl folyadék kell, mert a tang zhongban is van bőven nedvesség. Éva

helena26
helena26 / helena26 Fri, 2013-09-27 15:13

Van amikor több kell ,van amikor kevesebb. Én nem mérem ki sosem a tejet,mert látom ,hogy kell-e még hozzá és úgy adagolom apránként.
Üdvözlettel:Helena

helena26
helena26 / helena26 Thu, 2013-09-26 18:18

A tejet szükség szerint kell adagolni a tésztához. Néha többet,néha kevesebbet. Gondolom,hogy a kelt kalács állagát ismered,nem először sütsz ilyet,ha több tejet adunk hozzá ,akkor lisztet dolgozunk bele. A tészta állagának rugalmasnak ,simának és nem szabad ragania.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2013-09-25 13:24

Kedves Helena!
Hová kerül a thang zong, a tésztába bele?Válaszodat előre is köszönöm. Üdv: Évi néni

helena26
helena26 / helena26 Wed, 2013-09-25 19:07

Kedves Éva!
A thang zong a tésztába kerül,hasonlóan,mint a kovász.
Üdvözlettel:Helena

Szeva50
Szeva / Szeva50 Wed, 2013-09-25 15:30

Kedves Éva!
Ha beírod a keresőbe a tang zhong-ot, akkor meglátod, hogy néz ki. Egyébként ezt "kovász"-ként beledolgoztatjuk a tésztába (dagasztó program). Én jószerivel minden kelt tésztába használom. Üdv: Éva

996
finomliszt 50 dkg
tojás 1 db
cukor 2 púpozott ek
friss élesztő 3 dkg
vaj 8 dkg
tej 2.5 dl
víz 125 ml
finomliszt 2.5 dkg
vaj 10 dkg
fahéj 2 kávéskanál
cukor 10 dkg