Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fahéjas karlsbaderbullar

Fahéjas karlsbaderbullar
Fahéjas karlsbaderbullar
38 perc / előkészület: 30 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy döntést hoztam a hétvégén. Az összes svéd bullarféleséget kipróbálom, ehhez meg fogom minden létező fajtáját sütni. Elhatároztam, hogy ehhez a projekthez meg fogom venni azt a svéd könyvet, amivel már nagyon régóta szemezek, és ami hagyományos svéd sütemény- és tortarecepteket tartalmaz. 

A sütést Cupcakesfluffan Karlsbaderbullar receptjével kezdtem (a karlsbaderbullar vajjal és marcipánnal van töltve), lépésről lépésre követtem is a receptet. Egy ideig...mMég mielőtt feltekertem volna a tésztát,  arra gondoltam, miért is ne szórhatnám meg fahéjjal is? Mindenki maga döntse el, mi sült ki ebből a végén... Marcipános kanelbullar (a svéd fahéjas csiga) vagy fahéjas karlsaderbullar. Ahogy tetszik.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

  • 1 db tojás
  • 1 ek cukorgyöngy (svédül pärlsocker. Sajnos ezt a fajta cukrot én eddig csak Svédországban láttam, vettem, így Magyarországon sima kristálycukorra)
Szólj hozzá!

elkészítés

 


  1. Az élesztőt morzsoljuk a langyos tejbe, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, és kb. 5-10 percig hagyjuk felfutni az élesztőt, amíg kb. duplájára nem nő.

  2. Keverjük össze, és morzsoljuk el a vajat a liszttel egy nagy tálban. Adjuk hozzá a maradék cukrot, tojást és a felfuttatott élesztőt. Kb. 5-10 percig gyúrjuk a tésztát, amíg egy szép sima, lágy tésztát nem kapunk. Tegyük félre, és kb. 10-15 percig hagyjuk pihenni, kelni a tésztát. 

  3. Ha a tészta megkelt, nyújtsuk ki egy lisztezett felületre (kb. 20x30 cm-esre). Kenjünk meg először a vajjal, szórjuk meg a fahéjjal, majd reszeljünk rá marcipánt. 

  4. A most következő lépésnél két különböző módon lehet formázni és feltekerni vagy csavarni a bullar-t.

  5. Félbehajthatjuk a tésztát, kb. 1 cm-es csíkokra vághatjuk, majd a két végét tartva ellentétes irányba elkezdjük csavarni a tésztát, majd spirál alakú csigákat formázunk a tésztából. 

  6. A másik lehetőség (ami valamivel talán gyorsabb is), hogy a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük a tésztát, kb. 10-15 szeletre vágjuk, és bullar sütőpapírban a tepsire helyezzük.

  7. Kb. 40-60 percig hagyjuk kelni a már készre formázott csigákat. (Be kell valljam, én tegnap nem hagytam kelni őket, egyből mentek az előmelegített sütőbe, de szerintem így is tökéletesek lettek.)

  8. Melegítsük elő a sütőt 225°C-ra. A csigákat kenjünk meg tojással, szórjuk meg gyöngycukorral (vagy ennek hiányában kristálycukorral), és a sütő középső rácsára téve kb. 8-10 perc alatt süssük készre őket.


 

  • sütési hőfok: 225°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 696
elküldve: 0
receptkönyvben: 73
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

Marcipános kanelbullar, svéd csiga, édes kelt tekercs

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

248
vaj 75 g
finomliszt 300 g
cukor 1 ek
tojás 1 db
tej 84 ml
élesztő 25 g
vaj 25 g
marcipán 75 g
fahéj 3 ek
tojás 1 db
cukorgyöngy 1 ek