Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fahéjas koronakalács

Fahéjas koronakalács
Fahéjas koronakalács
50 perc / előkészület: 25 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régen nem jelentkeztem új recepttel. Ennek az az oka, hogy a sok eső miatt felhalmozódtak a kerti teendők és kevesebb időm maradt a receptírásra. Node készítettem kalácsot, mert már olyan régen sütöttem és nagyon szerettem volna. Ez a forma jutott épp eszembe, a fahéj pedig nagy szerelem. Akinek kedvence a fahéjas kürtös kalács, az ezt is biztosan kedvelni fogja. Imádom a tetején a ropogós fahéjas cukrot, amihez puha, foszlós bélzet párosul. A gyerekek még megtoldották egy fincsi kis házi sárgabaracklekvárral, nekem maradt a hideg tej :-)

További képek és fázisfotók a formázásról megtekinthetők az Aranytepsi-blogon.

hozzávalók / 6 adag

Tésztához

Tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

Tésztához

  1. Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk 1 evőkanál cukorral. Hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, betakarjuk kevéske liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint, a tojást és alaposan kidagasztjuk.
  3. Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és egyenként hüvelykujjnyi vastag, kb. 80 cm hosszú rudakká sodorjuk.
  5. A három rúd egyik végét összecsípjük, majd összecsavarjuk egymáson, amit a következő módon végezhetünk a legegyszerűbben: mindig a bal oldali tésztaszálat átemeljük jobbra a másik két szálon, addig folytatva, míg a szálak végéhez nem érünk.
  6. A három szál végét ismét összecsípjük. Egy éles késsel kb. 3 cm hosszan mindkét végről levágunk egy-egy darab tésztát, de nem a szálra merőlegesen, hanem a száliránnyal megegyezően és a két véget összeillesztjük, kicsit összenyomjuk, így nem fog látszani az koronában az illesztés.
  7. A két vég levágásából maradt tésztát összedolgozzuk és kisujjnyi vastag rúddá sodorjuk.
  8. A koronát egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe átemeljük, majd a vékony tésztarúddal a korona alját körbezárjuk.
  9. Letakarva hagyjuk kb. 30 percet kelni, míg a sütő bemelegszik.

Tetejére

  1. A cukrot a fahéjjal összekeverjük, a tojást kicsit felverjük.
  2. A megkelt tésztát lekenjük a tojással és megszórjuk a fahéjas cukorral.
  3. 180 fokon alul-felülsütéssel 25 perc alatt megsütjük és rácson hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 3 874
elküldve: 1
receptkönyvben: 131
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fahéjas fonottkalács, fonott fahéjas koronakalács, kör alakú fonott kalács

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

452
finomliszt 50 dkg
0.5 kávéskanál
tej 2.5 dl
friss élesztő 2.5 dkg
cukor 3 ek
vaníliás cukor 1 csomag
margarin 5 dkg
tojás 1 db
tojás 1 db
cukor 2 ek
fahéj 1 teáskanál