Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fahéjas-lemezes kalács

Fahéjas-lemezes kalács
Fahéjas-lemezes kalács
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ellenállhatatlanul finom, foszlós, puha tészta. Szeletelni sem kell, csak tépni,  a "lemezek" mentén magától elválik a tészta. Reggelire forró kakaóval vagy uzsonnára, vacsorára egy jó tejeskávéval, teával mennyei finomság. Azt hiszem, gyakran fogom elkészíteni, más ízvilág kipróbálásával is... csak vajasan vagy vaníliásan, esetleg kakaósan...

hozzávalók / 10 adag

Tészta

Kenés

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Az élesztőt egy 0,5 dl langyos tejben, melybe tettünk egy kávéskanál cukrot, felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a rumot, a tojást és a maradék langyos tejjel, a felfuttatott élesztővel alaposan kidolgozzuk, majd apródonként beledolgozzuk az olvasztott vajat is.
  3. Lisztezett tálba téve, letakarva 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Ha megkelt, a tésztát lisztezett felületen gyengéden átgyúrjuk és kb. 35×55 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  4. A tészta felületét megkenjük az olvasztott vajjal, keveset hagyunk belőle, hogy a tetejét is meg tudjuk majd kenni. A vaníliás cukrot összekeverjük a fahéjjal és a vajas tésztát egyenletesen megszórjuk vele. Ebből is hagyunk keveset a tészta tetejére.
  5. A tésztát vízszintesen 6 egyforma csíkra vágjuk, a csíkokat egymásra rétegezzük, majd 6 darab négyzetet vágunk belőle.
  6. Egy 30×11×7 cm-es sütőformát kibélelünk sütőpapírral és a tésztahalmokat belerakosgatjuk a formába, meleg helyen még 30-45 percet kelesztjük.
  7. A tetejét megkenegetjük a maradék olvasztott vajjal és megszórjuk a maradék fahéjas cukorral.Előmelegített sütőben 180 C-on kb. 30-35 percet sütjük. A sütőből kivéve 20-30 percet pihentetjük, porcukorral meghintve, vagy bármilyen lekvárral, esetleg dzsemmel kínáljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30×11×7 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 202
elküldve: 0
receptkönyvben: 33
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Katica

Mióta szakács: 2013.08.10.
169 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

fahéjas kalács, előszeletelt kalács fahéjjal

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

202
finomliszt 30 dkg
friss élesztő 1.5 dkg
tej 1.75 dl
cukor 1 ek
tojás 1 db
vaj 5 dkg
rum 1 teáskanál
1 csipet
vaj 4 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
fahéj 2 kávéskanál