Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fahéjas szilvalekvár besztercei szilvából

Fahéjas szilvalekvár besztercei szilvából
Fahéjas szilvalekvár besztercei szilvából
50 perc / előkészület: 35 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (36)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Itt a szilva szezonja, és a Férjem a piacról hozott szilvát lekvárnak. Én pedig elkészítettem. Ez a lekvár nem olyan, amiben a kanál megáll. Mi így szeretjük. Finom reggelire kenyérre kenve vagy süteményekhez. Ebből a mennyiségből 3,5 db 720 ml-es üveggel lesz.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk.
  2. Egy rozsdamentes lábosba beletesszük.
  3. A citrom levét kicsavarjuk, belekeverjük a fahéjat, és ráöntjük a szilvára.
  4. Feltesszük főni, közben botmixerrel pépesítjük.
  5. Ha felforrt, hozzáadjuk a kristálycukrot. Időnként megkeverve felforraljuk, és forrástól számítva kevergetve 10 percig főzzük. Ha kell, lehabozzuk.
  6. Mikróban sterilizált üvegekbe töltjük. Lezárjuk az üvegeket, és pár percre fejre állítjuk.
  7. Dunsztba téve hűtjük ki.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 21 436
elküldve: 6
receptkönyvben: 68
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: 1

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gyors fahéjas szilvalekvár besztercei szilvából, szilvalekvár, fahéjas szilvalekvár

Hozzászólások (36)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Holdfény722
Holdfény722 Tue, 2014-08-12 16:40

Kaptam szilvát,gondoltam,ne romoljon meg!:) Gyorsan kész lett,nem lett híg a lekvár,lehet,hogy úgy kell kibombázni az üvegből,de nagyon finom lett! Remélem,hogy kibírja a felbontásig,bár nem szoktak a lekvárjaim megromlani,bízom benne,hogy ez sem fog! Legközelebb csak így teszem el a szilvalekvárt,köszönet a receptért!:)

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Tue, 2014-08-12 16:48

Kedves Holdfény! Nagyon szívesen! Remélem, hogy a Tied se fog megromlani, mert az enyém nem romlik meg. Persze ha már kinyítom az üveget, akkor már hütőbe teszem, de még akkor is hetekig jó. Süteményekbe is nagyon finom, akár mákkal is kombinálva. De reggelire vajas kenyérre is finom. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Üdvözlettel:Kinga

Holdfény722
Holdfény722 Tue, 2014-08-12 16:53

Kedves Kinga! A mákkal nagyon jó ötletet adtál! Ha kicsit hűvösebb napok jönnek,és újra lesz kedvem sütögetni,biztosan ki fogom próbálni sütibe!:) A gyerekem majdnem sírva fakadt az üres lábas láttán,megkóstoltattam vele,amikor készen lett,és hát úgy gondolta,hogy nem teszem mindet üvegekbe,hanem hagyok csak úgy nassolni is! Felbontás után természetesen hűtve tárolom,de valamiért úgy gondolom,hogy ennek a lekvárnak majd nem sokat kell a hűtőben eltöltenie!:) Üdvözlettel:Kamilla

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Tue, 2014-08-12 17:03

Kedves Kamilla! A szilvalekvár mákos tésztán is finom. A férjem mindig tesz rá. De lehet a tésztát mákkal, lekvárral megsütni (a tetejére még egy kis tojáshabot is lehet sütni). Az nem tart olyan hosszú ideig. Nem csodálom, hogy gyermeked majdnem sírva fakadt, emlékszem gyermekkorunkba mi is szerettünk nyalakodni a konyhában készült finomságokból. Én ha nem lesz teljes az utolsó üveg, akkor azt már én nem is teszem üvegbe, és akkor abból lehet kóstolgatni. Gyorsan el szokott fogyni, mert szerintem a lekvár még frissen a legfinomabb. Érdekes mert utána már inkább a férjem eszi, meg sütikbe kerül. De melegen még én is szivesen nassolgatok belőle. Üdvözlettel:Kinga

Holdfény722
Holdfény722 Tue, 2014-08-12 17:13

Kedves Kinga! Az volt a baj,hogy sajnos minden üveg csurig lett,így nem volt mit félretenni!:) De nem gond,jó lesz ez a finom lekvár később is! Érdekes,a mákos tésztát így még nem kóstoltam,mert én mézet csurgatok rá! Én így láttam szegény édesapámtól,bennem ez maradt meg,de egy próbát megér,biztosan finom lekvárral is!:) Köszönöm a remek ötleteket! Annyi ötletem van,amibe el tudom használni a lekvárt,de attól félek,hogy előbb fogy el,mint ahogy én fel tudnám sütikbe használni! :)Üdv: Kamilla

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Tue, 2014-08-12 17:26

Kedves Kamilla! Nagyon szívesen adom az ötleteket, mert ezek nekem is csak úgy jönnek, illetve "örököltem" őket. Biztos mézzel is finom. Érdekes, hogy még mézzel megcsurgatva még nem hallottam. De lehet, hogy ki fogom próbálni, hogy cukor helyett mézzel keverem össze a tésztát, és persze mákkal, 1-2 tojássárgával, és a fehérjét felverve rákenve megsütni. Esetleg még a fehérjét is lehet mézzel édesíteni. Jó sütést-főzést, és ötleteket kívánok! Üdvözlettel:Kinga

Holdfény722
Holdfény722 Tue, 2014-08-12 17:49

Kedves Kinga! Nagyon szuper ötleteid születnek!:) Nekem általában ezek az ötletek bevásárlás közbe szoktak jönni! Látok valamit,aztán eszembe jut,hogy mi van otthon,tovább gondolom,hogy milyen lenne,ha ezzel vagy azzal kombinálnám! Érdekes,ezekből az ötletekből nagyon finom kaják szoktak sikerülni! Szoktam is mondani a férjemnek,hogy Mozart után szabadon főzök!:) De ki fogom próbálni a mákos tésztát a Te ötleted alapján!:) Üdvözlettel: Kamilla

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Tue, 2014-08-12 18:13

Kedves Kamilla! Az nagyon jó ha van fantáziád a főzéshez, sütéshez, mert ez azt jelenti, hogy szívvel-lélekkel csinálod. Nekem is hasonlóan jönnek az ötleteim mit Neked. Egy étel, vagy egy recept megmozgatja a fantáziámat, és utána még tovább variálom. Sokszor még a készítése közben is módosítom. De ez nagyon tetszik, hoy Mozart után szabadon főzöl! Főleg ha az étel amit megkomponálsz olyan mint Mozatz művei! Üdvözlettel:Kinga

Holdfény722
Holdfény722 Tue, 2014-08-12 19:06

Kedves Kinga! Engem sokszor meglep,ha valakitől azt hallom,hogy nyűg a főzés! Engem kikapcsol,én tényleg nagyon szeretek főzni! A sütés nehezebben megy,de azt is gyakorlom folyamatosan,így az is javul!:) Örülök,hogy nem vagyok egyedül azzal,hogy elolvasok egy receptet,aztán megnézem az itthoni hozzávalókat,és variálok vele! Kidobni még nem kellett semmit!:) Ez azért biztató,nem?:) Bár évek óta vezetek háztartást,mindig örülök,ha jó ötleteket hallok,olvasok,úgy,mint a Te ötleteidnek is nagyon örülök! Üdvözlettel: Kamilla

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Tue, 2014-08-12 19:24

Kedves Kamilla! Sok embernek nem öröm a főzés, hanem csak kötelesség, hogy megetesse a családját. De igazából akkor lehet fantáziadúsan főzni, ha az ember szereti csinálni. És a kedvvel főző a saját ízléséhez is alakitja a recepteket. Persze vannak olyan receptek amiket az ember betart, mert tradicionális ételek. De egyébként a főzés akkor öröm, ha jókedvvel állunk hozzá. És szerencsére nem kell kidobni az új kreált ételeket sem, mert általában egymáshoz passzoló alapanyagokat teszünk egymás mellé, így finom fogások kerekednek belőle. Sok fantáziadús ételt kívánok Neked és családodnak!
Üdvözlettel:Kinga

Holdfény722
Holdfény722 Tue, 2014-08-12 20:35

Kedves Kinga! Teljesen egyetértek Veled! Valóban csak szívvel-lélekkel lehet igazán finom ételeket a család elé tálalni! Engem kikapcsol,feltölt,szeretek kísérletezni új ízekkel,új ételekkel! Ehhez nagy segítséget kapok olyan emberektől,mint Te,de magamtól is szívesen próbálok ki új dolgokat! Bevallom,eddig soha nem főztem lekvárt,de idén nekiláttam,persze,hogy bevált recepteket kerestem! Öröm nézni,ahogy sikerülnek,és sorakoznak a polcon!:) Köszönöm mégegyszer ezt a remek receptet,és kívánom,hogy még nagyon sok receptet ossz meg velünk!:) Üdvözlettel: Kamilla

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Wed, 2014-08-13 06:39

Kedves Kamilla! Egyszer mindent el kell kezdeni! Régen még én sem főztem lekvárokat, de az utóbbi években igen. És a férjemnek aki nagy szörpfogyasztó készítem a rengeteg szörpöt. Amikor elkezdtem jó pár évvel ezezlőtt készíteni a lekvárokat, szörpöket, nem is gondoltam, hogy tényleg végtelenül egyszerűek. Semmi más csak egy kevés idő, és kedv kell hozzá. Én mindent leegyszerűsítek amennyire lehet, és így a lekvárokban, szörpökben nincs tartósító meg mindenféle adalékanyag. És ha ilyen kedvvel főzöl, akkor miért nem teszel fel Te is recepteket? Az új, és finom recepteket mindenki szereti. És így megmaradnak Neked is az új recepjeid, amelyeket Te hoztál össze, mert szeretsz kísérletezni, és új ízeket létrehozni! Szép napot kívánok Nektek!
Üdvözlettel:Kinga

Holdfény722
Holdfény722 Wed, 2014-08-13 09:14

Kedves Kinga! Szörpöt még nem tettem el,az szerintem megmarad jövőre! Biztosan azt is gyorsan meg lehet csinálni,és csak jobb,mint a bolti! Majd szemezgetek a receptjeid között!:) Én is minél egyszerűbben próbálok főzni,nem bonyolítom a dolgokat,persze,van,amikor ez nem megoldható,de azokat az ételeket is örömmel készítem! Megmondom őszintén, az időhiány a legfőbb ok,amiért nem teszek fel recepteket, a másik pedig az,hogy néha olvasva a hozzászólásokat,sokan a negatív kritikát nem teljesen emberi hangon osszák meg! Majd talán egyszer bátorságot gyűjtök,és teszek fel recepteket én is! Addig meg gyűjtögetem magamnak!:) Szép napot! Üdvözlettel: Kamilla

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Wed, 2014-08-13 09:31

Kedves Kamilla! A negatív kritikát én nem veszem komolyan, mert az ízlések különböznek. Attól, hogy neki nem jön be, vagy nem sikerül a recept mert nem azt teszi bele amit én az előfordul. Én próbálom a receptjeimet pontosan megadni, így rajtam már nem múlik a dolog. De persze van, hogy én is elrontok recepteket, és nem áll úgy össze ahogy szeretném. Ilyenkor próbálom a legjobbat kihozni belőle, vagy az állagát lehet segíteni zselatinnal, vagy valamilyen sűrítéssel. Szerintem gyűjtsd össze a bátorságot, és próbálj 1-2 receptet feltenni, aztán meglátod, hogy tudod- és akarod-e csinálni. Azzal nem vesztes semmit. Nekem a fényképekkel van mindig gondom, mert nem vagyok egy fotóművész. Télen lehet vitamindús szörpöt készíteni a citrusokból. Az biztos, hogy nagyon könnyű, mert főzni sem kell, csak csavarni, és forgatni ameddig a cukor felolvad. Üdvözlettel:Kinga

Holdfény722
Holdfény722 Wed, 2014-08-13 09:43

Kedves Kinga! Lehet,hogy hallgatok Rád,és a nyári szabadság alatt teszek fel 1-2 receptet! A fotózást meghagyom a páromnak,ahhoz nem fogok hozzá!:) Tudom,hogy aki veszi a bátorságot,és recepteket tesz fel az oldalra,megpróbálja minél pontosabban megtenni ezt! Mégis vannak emberek,akik ezt nem értékelik,és engem az emberi butaság bosszant igazán! Ha valami nem sikerül,először megnézem,hogy én jól értelmezek-e mindent,de ha nem,akkor sem kezdem el szidni azt,aki feltöltötte a receptet,mert időt,fáradságot nem kímélve tette ezt! Hú,ezzel a télen készíthető szörpökkel lázba hoztál!:) Egy jó kis narancs szörp pici grapefruittal,kevés citrommal valami isteni lehet!:) Szerintem!:) Üdvözlettel: Kamilla

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Wed, 2014-08-13 10:05

Kedves Kamilla! Én saját magam megkímélése miatt nem veszem a lelkemre. Szerencsére még sok negatív kritikát nem kaptam, de ezeken túl kell lépni. Én a mobilommal fényképezem, így a képek nem csodásak, de azért igyekszem úgy készíteni a képeket, hogy a lényeg lehetőleg látszodjon. Én már készítettem citrusmix szörpöt, citromszörpöt, narancsos citromszörpöt, narancsszörpöt. Ha nem akarja valaki, hogy nagyon rostos legyen, akkor a cukor felolvadása után le lehet szűrni. Kíváncsian várom a receptjeidet, biztos nagyon finomak! Üdvözlettel:Kinga

Holdfény722
Holdfény722 Wed, 2014-08-13 10:10

Kedves Kinga! Én sajna az az ember vagyok,aki mindent képes a szívére venni,pedig mindig mondják,hogy nem szabad! Szerintem nem rosszak a képek!:) Ki fogom próbálni a narancs szörpöt,aztán megírom az eredményt!:) Ha ráveszem magam,hogy töltsek fel receptet,megosztom Veled!:) Most ennek örömére megyek,és főzök valami finomat és gyorsat ebédre!:) Szép napot! Kamilla

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Wed, 2014-08-13 10:17

Kedves Kamilla! Várom a véleményedet, én a citrusmixszörpöt szeretem a legjobban, csak az macerásabb, mert több dolgot kell beszerezni. Igen, nem szabad a szívedre venni, mert magadnak ártasz vele. Várom a receptjeidet, csak bátorság hozzá! Jó, és finom étel elkészítését kívánom a családod örömére. Üdvözlettel:Kinga

Holdfény722
Holdfény722 Wed, 2014-08-13 10:48

Kedves Kinga! Mindenképpen megosztom Veled a véleményemet! Tudom,hogy nem szabad a szívemre venni sok dolgot,meg a más ember butaságát,de ez sajnos a munkahelyemen is megvan!:( Így szabadnapjaimon persze,hogy örömmel főzök,kikapcsol,feltölt,és jó látni a családomat,ahogy jó étvággyal fogyasztják az eléjük tett ételeket! Próbálom összeszedni a bátorságomat,és feltenni 1-2 általam kreált étel receptjét,hátha valakinek elnyeri a tetszését!:) Üdvözlettel: Kamilla

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Wed, 2014-08-13 10:55

Kedves Kamilla! Bátorság, és várom a receptjeidet! Ez is egy jó próbatétel, és biztos hogy pozitív véleményeket fogsz kapni! Üdvözlettel:Kinga

Holdfény722
Holdfény722 Wed, 2014-08-13 11:07

Kedves Kinga! Jövő héttől szabin vagyok,addigra megpróbálom összeszedni a bátorságomat!:) Aztán ha negatív kritikát kapok,majd úgy fogom fel,hogy mindenkinek nem tetszhet az én ízvilágom,nem vagyunk egyformák! Köszönöm a biztatást! Üdvözlettel: Kamilla

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Wed, 2014-08-13 11:14

Kedves Kamilla! Nagyon szívesen! És így van, nem vagyunk egyformák, így az ízvilágunk is különbözik. A receptjeidet várva, kellemes napot kívánok:Kinga

Holdfény722
Holdfény722 Wed, 2014-08-13 11:18

Kedves Kinga! Még szerencse,hogy nem vagyunk egyformák!:) Csak én tényleg úgy vagyok ezzel,ha valami nem ízlik,még nem biztos,hogy annak a hibája,aki feltette a receptet! De tényleg nagyon köszönöm a biztatást!:) Szép napot! Kamilla

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Wed, 2014-08-13 11:26

Kedves Kamilla! Ebben is igazad van, ezért nem kell komolyan venni a negatív kritikákat. A pozitívnak meg örül az ember, hogy sikerült valakinek örömet szereznie a receptjével. És ez a lényege az egésznek. Üdvözlettel:Kinga

Holdfény722
Holdfény722 Wed, 2014-08-13 11:32

Kedves Kinga! Ennek szellemében kezd összeállni a fejembe az a pár recept,amit majd megosztok az emberekkel!:) De ahogy nézem,sikerült jól elkanyarodnunk a hozzászólásoktól!:) Ami persze nem baj szerintem! Igazad van,nem fogom komolyan venni a negatív kritikát,az építőt viszont megszívlelem! Kívánom,hogy még sok jó receptedet próbálhassam ki! Üdvözlettel:Kamilla

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Wed, 2014-08-13 11:39

Kedves Kamilla! Igen, jó nagyot kanyarogtunk. Örülök, hogy kezdenek összeállni a receptek a fejedbe, és szeretnék én is sok finom receptet Tőled! Jó sütést és főzést kívánok! Üdvözlettel:Kinga

Holdfény722
Holdfény722 Wed, 2014-08-13 12:17

Kedves Kinga! A főzéssel készült ételek összeálltak lassan,lesz köztük saláta is,amit a családom imád! Mint említettem,a sütés terén vannak még kisebb hiányosságaim,amik persze nem komolyak,de gyakorlom szorgalmasan,hogy minél tökéletesebbek legyenek! Annyit elárulok,hogy nálunk a tészta saláta a nyerő!:) További szép napot kívánok!Kamilla

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Wed, 2014-08-13 12:40

Kedves Kamilla! Szeretem a salátákat, így kiváncsian várom a receptet. A tésztát és a túrót is nagyon szeretem. A sütemények sütését is csak pár évvel ezelőtt kezdtem el igazából. Pedig az is egy kreatív tevékenység, főleg ha a krémeket Te magad találod ki. Mondjuk nekem a diszítgetés nem megy nagyon. Valahogy türelmem sincs hozzá, mert számomra nagyon pepecs munka. De már találtunk ki egy kedves ismerősömmel egy köleses sütit is. Nagyon finom! És csak beszélgettünk, formálgattuk, aztán elkészítettem. Izgalmas ahogy az ember fejben kitalál egy ételt, aztán még alakitgat rajta. Pár vátozáson átmegy mire a tányérra kerül. Egy szónak is száz a vége, hogy várom a receptedet a salátáról. Üdvözlettel:Kinga

Artemisz
Artemisz Sat, 2013-09-14 12:39

Szia!

Köszönöm a választ.
Én kifőzöm a fémtetőket és a merőkanalat is (amivel kiszedem a lekvárt), mert csak így komplex a sterilitás. Az üvegek kifőzése a legmacerásabb, mert 2-3 db-nál több nem fér a lábasba.

Üdv.

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Sat, 2013-09-14 12:46

Kedves Artemisz!
Én nem főzöm az üvegeket, mert a mikró tökéletesen csirátalanit. Nekem a lábasom olyan, hogy nem merőkanállal szedem ki a lekvárt, hanem egyszerűen beleöntöm az üvegekbe. Persze arra vigyázni kell, hogy az üvegek ne repedjenek meg. Ezért én frissen fertőtlenítem a mikróba, és akkor még melegek az üvegek, így nem repednek el. Vagy meleg vízet engedek a mosógatóba, abba teszem az üvegeket, és akkor sem repednek el. Én próbálom amit csak lehet egyszerűsíteni, mert egyébként egész nap a konyhában lehetne sertepertélni. Üdvözlettel:Kinga

Artemisz
Artemisz Sat, 2013-09-14 13:00

Kedves Gonoszka!

Az egyszerűsítéssel maximálisan egyetértek. Az első, amit nézek a lekvároknál, az a főzési idő...
A pudingot és a madártejhez a tojáshabot is mikróban készítem, szintén ezen az oldalon találtam a recepteket.

Üdv.

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Sat, 2013-09-14 14:07

Kedves Artemisz!
Nekem is fontos szempont az elkészítési idő. Persze ez nem azt jelenti, hogy jelesebb alkalmakkor az ember ne állna oda valami bonyolult úgyis mondhatnám nem két perces finomságnak. De a receptek többségénél szerintem fontos az egyszerűség, és a hamar elkészíthetőség. Én sokszor, és sokféle lekvárt, szörpöt készítek, mert a Férjem az nagyon "szörpös" és a lekvárt is szereti. Így elkészítem ezeket, de azért nem szeretnék egy fél napot szilvalekvár kavargatással eltölteni. És így is nagyon finom, és ezt onnan gondolom, hogy a Férjemnek ízlik, és aki megkóstolta mindenkinek ízlett. Így tehát felesleges a sok munka, ha a botmixerrel el tudom azt érni, amit egyébként 1-2 órás főzéssel. És mi nem szeretjük a szilvalekvárban azt amikor a kanalat is kalapáccsal kell bele ütni. Így is nagyon finom kenyérre kenve, vagy nagyon finom sütiket lehet kreálni vele. Üdvözlettel:Kinga

Artemisz
Artemisz Fri, 2013-09-13 19:17

Kedves Gonoszka!

A mikrós üvegsterilizálásról még nem hallottam, szeretném megkérdezni, hány percre, milyen fokozatra kell betenni?

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Fri, 2013-09-13 19:59

Kedves Artemisz!
Én 500W-ra teszem be a kimosott üveget kb:5 percre. A fedő fémből van, így azt nem teszem be a mikróba, hanem hagyom hogy az alaposan elmosott tető magától megszáradjon, vagy esetleg tejesen tiszta papírtörlővel szárítom le. Üdvözlettel.Kinga

853
szilva 2.5 kg
fahéj 1 teáskanál
cukor 60 dkg
citromlé 1 citromból nyert