Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fahéjas szilvalekvár dorcus konyhájából

Fahéjas szilvalekvár dorcus konyhájából
Fahéjas szilvalekvár dorcus konyhájából
250 perc / előkészület: 10 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Családi recept egy kis fahéjjal felturbózva, de el is lehet hagyni a fahéjat, ha valaki nem szereti. Ez az adag kb. 7-8 közepes méretű üvegre elég. 

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Bármilyen desszertnek isteni kiegészítője. Császármorzsa, szilvás gombóc, lekváros kenyér, bukták...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szilvákat megmossuk, kettészedjük, kimagozzuk, és egy nagy rozsdamentes edénybe tesszük. Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.
  2. A szilvák fokozatosan összeesnek, eresztik a levüket. 5-10 percenként meg kell keverni, így addig főzzük, amíg a szilvák szétfőnek, időnként megkeverjük. 4-5 órán keresztül alacsony fokozaton sűrűre főzzzük a lekvárt, néha-néha ránézünk megkeverjük, majd botmixerrel elpürésítjük, így felgyorsítjuk a folyamatot. 
  3. A fahéjat elkeverjük a cukorral, majd ezt a szilvákhoz adjuk, jól összekeverjük és közepes lángon folyamatos kevergetés mellett felmelegítjük.15-20 percig melegítjük, majd lehúzzuk a tűzről.
  4. Elővesszük a megtisztított befőttesüvegeket, beleöntjük a lekvárt. Mindegyik üveg tetejére teszünk egy csipetnyi nátrium-benzonátot, majd a celofánt egy pillanatra vízbe mártjuk, jól rászorítjuk az üveg tetejére, hogy légmentes legyen. Majd ezzel egyidőben az üvegre ráhúzunk egy befőttesgumit. 
  5. Egy nagy műanyag tálba pokrócot teszünk, ebbe rakosgatjuk be a lekváros üvegeket (tető nélkül), majd a pokróccal betakarjuk az üvegeket, így gőzöljük. Egy napig árnyékos helyen így hagyjuk.
  6. Másnap rácsavarjuk a befőttes üvegek tetejét, és sötét helyen tároljuk. Ha sűrűbbet szeretnénk a tetőket ne csavarjuk rá.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 570
elküldve: 1
receptkönyvben: 85
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

dorcus89

Mióta szakács: 2012.06.27.
81 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
nehézség: közepes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

szilvalekvár, fahéjas szilvadzsem, szilvalekvár fahéjasan

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Balage73
Balage73 Sun, 2013-09-01 20:56

Én ez alapján a recept alapján készítettem életem első szilva lekvárját és nagyon jól sikerült, köszönet érte!

turaipinter
turaipinter Wed, 2012-09-05 10:13

Az üvegbetöltésig minden rendben van a lekvár készítéssel,
innentől van egy kis probléma.
A szalicilt kivonták a forgalomból !

208
szilva 3 kg
cukor 30 dkg
fahéj 5 ek
nátrium-benzoát 1 késhegynyi