Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fahéjas vaníliás expressz kalács

Fahéjas vaníliás expressz kalács
Fahéjas vaníliás expressz kalács
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már régen felfedeztem a polcokon az expressz élesztőt, de soha nem mertem megvenni, haszontalan dolognak tartottam. Most viszont valaki ezzel készített pizzatésztát, és az ő kedvező tapasztalataira alapozva gondoltam, én is kipróbálom. Egy gyors és illatos kalácsra vágytam a március végi mínuszokban. Nekünk bevált! :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

A kalácsot sütés után hagyjuk a formában langyosra hűlni, különben kifolyhat a forró töltelék. Ezt az alaptésztát tölthetjük más töltelékkel (kakaó, csokoládé, dió, mák) is, ízlésünk szerint. Ekkor is a vajhoz keverjük a kakaóport, reszelt csokoládét stb. Vajjal kínáljuk, de magában is finom. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet és a tejszínt mikrohullámú sütőben külön-külön langyosra melegítjük.
  2. A langyos lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sikért, cukrot, sót, expressz élesztőt, és összekeverjük.
  3. A száraz keverékhez hozzáadjuk a tojást és a langyos tejszínt, majd dagasztógéppel/kézzel szükség szerint kevés tejet hozzáadva lágy kalácstésztát dagasztunk.
  4. A krémesen lágyra olvasztott vajat összekeverjük a cukorral, fahéjjal és a vaníliarúd kikapart belsejével.
  5. A tésztát a kenyérsütő formánk szélességének megfelelő szélességűre (kb. 20-25 cm) és kb. 40 cm hosszúra nyújtjuk, és megkenjük a krémes, fűszeres töltelékkel.
  6. Felcsavarjuk a rövidebb oldalánál fogva, és a tetejét tetszés szerint tojássárgájával vagy cukros tejjel megkenjük.
  7. A formába vagy sütőlapra téve 15-20 percig langyos helyen kelni hagyjuk, közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  8. A kalácsot 25-30 perc alatt megsütjük, szükség szerint tűpróbával ellenőrizzük, ha nagyon pirulna, takarjuk le sütőpapírral.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 560
elküldve: 2
receptkönyvben: 46
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

bostina

Mióta szakács: 2012.02.12.
14 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, Anyák napja
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vaníliás kalács fahéjjal, vaníliás fahéjas kalácstekercs, kalács fahéjas vaníliás töltelékkel

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

488
finomliszt 40 dkg
sikér 1 tk
habtejszín 2 dl
cukor 3 ek
1 tk
tojás 1 db
instant élesztő 1 tasak
tej 0.5 dl
vaj 5 dkg
fahéj 2 tk
cukor 5 ek
vanília 1 db
tojássárgája 1 db